Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Έτσι θα μοιραστούν τα 500 εκατ. από το πλεόνασμα - Από 200 - 2.000 ευρώ σε άνεργους και χαμηλόμισθους - Σχεδόν 500 ευρώ στους ένστολους

Έτσι θα μοιραστούν τα 500 εκατ. από το πλεόνασμα - Από 200 - 2.000 ευρώ σε άνεργους και χαμηλόμισθους - Σχεδόν 500 ευρώ στους ένστολους- Αναλυτικά πώς θα διανεμηθεί το πλεόνασμα
- Δημόσιο: Πόσα θα λάβουν χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι και δικαστικοί
- Τι προβλέπεται για άνεργους και χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα
- Ένεση ρευστότητας στην αγορά από ένα δισ. ευρώ επιπλέον για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο
- Τι αλλάζει στη φορολογία

Είτε πρόκειται λοιπόν για προεκλογική παγίδα ή ένα "διάλειμμα" κι έρθουν άλλα μέτρα και χαράτσια το β' εξάμηνο του 2014, το σίγουρο είναι ότι...
κάποιοι πολίτες και κάποιες οικογένειες θα δουν λίγα χρήματα να μπαίνουν στην τσέπη τους.

Πώς θα μοιρατούν τα 500 εκατομμύρια

Δημόσιος τομέας

- Επίδομα από 200 εως 2.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση θα πάρουν χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι
- 64.065 ένστολοι με βασικό μισθό εως 1.500 ευρώ θα μοιραστούν 30 εκ. ευρώ, δηλαδή 468 ο καθένας κατά μέσο όρο. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους βρίσκονται πάνω από 1.500 μικτά. Η καταβολή θα γίνει στις 9 Μαίου
- Άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε δικαστικούς

Ιδιωτικός τομέας

- Άνεργοι και χαμηλόμισθοι θα λάβουν στις αρχές Μαϊου εφάπαξ οικονομικό βοήθημα από 200 εως 2.000 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την εφηεμερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με βάση το τελευταίο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει ότι:

* 500 ευρώ θα λάβουν οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα εως 7.000 ευρώ
* 1.000 ευρώ θα λάβουν οικογένειες με δυο παιδιά και εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ
* τα ποσά θα φτάνουν τα 1.500 ή και 2.000 ευρώ για τριτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και με υψηλότερο εισόδημα

- Έμμεση αύξηση κάθε μήνα θα δουν στο μισθό τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Για παράδειγμα, για μικτό μισθό 700 ευρώ προκύπτει αύξηση 7 ευρώ το μήνα. Ωστόσο για μισθό άνω των 800 ευρώ η αύξηση αυτή "ψαλιδίζεται" λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Δηλαδή για μισθό 1.000 ευρώ η αύξηση θα είναι 7,8 ευρώ και όχι 10, λόγω παρακράτησης φόρου 22%.

Ευπαθείς ομάδες

20 εκατομμύρια θα διατεθούν για τροφή και στέγη για τους άστεγους. Επίσης θα δοθούν χρήματα για τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη λόγω της κρίσης ενώ θα ανακοινωθούν και μλετρα επιλεκτικής ενίσχυσης ορισμένων ομάδων συνταξιούχων όπως οι άγαμες θυγατέρες.

Φορολογία

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα συμεπριληφθούν ευνοϊκότερες διατάξεις που θα προβλέπουν:

- Σχετικά με τα πρόστιμα
1. Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία
2. Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 το πρόστιμο για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία
3. Πλαφόν 30.000 ευρώ για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται

- Συμψηφισμοί χρεών
Θα επιτρέπεται συμψηφισμός απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα. Δηλαδή όσα είναι να λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από το Δημόσιο θα συμψηφίζονται με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

- Κατασχέσεις
1. Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το μήνα.
2. Καταργούνταοι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές πος το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ

- Φόρος υπεραξίας
Εξαιρούνται από το φόρο οι πωλήσεις ακινήτων που χτίστηκαν πριν το 1994. Δηλαδή κιτήριο για την επιβολή του φόρου υπεραξίας δε θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά αν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.

Αγορά

1. Γάλα: Στην Ελλάδα θεωρείται από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Παρατείνεται η διάρκεια ζωής του από 5 σε εως 11 ημέρες για να μειωθεί το κόστος για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Εφόσον θα παραμένουν περισότερες ημέρες μετά την παστερίωσή τους μπορεί να εισάγεται και γάλα από άλλες χώρες π.χ Γερμανία, κάτι που θα ρίξει κι άλλο τις τιμές. Για να προστατευθεί η ελληνική παραγωγή θεσμοθετούνται δυο νέα μέταρ. το ένα είναι η καθιέρωση τοπυ γάλατος ημέρας που θα μένει στα ράφια μόνο μια-δυο ημέρες. Και δεύτερον το ελληνικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για ελληνικό γάλα.

2. Φάρμακα: Η κυβέρνηη σχεδιάζει να πετάξει το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς και να ρίξουν τις τιμές στα μη συνταγογραφούμεν φάρμακα εως και 30% αλλιώς θα διατεθούν στα super markets.

3. Κόστος ενέργειας: Εξελίξεις αναμένονται και για το πακέτο των 100 - 150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Στόχος είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό.

Ληξιπρόθεσμα

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ πέρα των 1,8 δισ. που σχεδιαζόταν εξαρχής να δοθούν, θα διατεθούν σε επιχειρήσεις και συνταξιούχους του Δημοσίου που περιμένουν χρόνια να λάβουν τα εφάπαξ τους.


Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, με την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου