Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο κοστίζει μια επιπλέον βαλίτσα στο αεροπλάνο

Πόσο κοστίζει μια επιπλέον βαλίτσα στο αεροπλάνο
Υπόθεση υπέρβαρο - Οι «κρυφές» χρεώσεις και οι υποχρεώσεις

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στο θέμα του βάρους και του αριθμού των αποσκευών που μπορούμε να μεταφέρουμε με το αεροπλάνο τους τελευταίους μήνες. Οι βαλίτσες μας καθορίζουν πλέον σε ένα μεγάλο βαθμό και την αεροπορική εταιρεία που θα επιλέξουμε, άρα καλό είναι να ξέρουμε από πριν τι θα κουβαλήσουμε!

Διαφορετικές χρεώσεις, επιβάλουν το τελευταίο διάστημα οι...
αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τη μεταφορά των αποσκευών. Ουσιαστικά όλοι οι κανονισμοί που ίσχυαν για δεκαετίες έχουν αλλάξει και οι επιβάτες καλούνται πλέον να ελέγχουν με μεγάλη προσοχή όχι μόνο την τιμή του εισιτηρίου τους, αλλά και το πόσο θα κοστίσουν οι βαλίτσες και τα άλλα αντικείμενα που θέλουν να πάρουν μαζί τους.

Είναι σαφές ότι οι αεροπορικές εταιρείες, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκονται, αναζητούν νέους τρόπους για να έχουν επιπλέον έσοδα και παύουν να είναι τόσο ελαστικές σε πολλά θέματα. Ένα από αυτά, αναμφισβήτητα ήταν οι αποσκευές. Αφενός δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των αποσκευών και αφετέρου έκαναν για χρόνια τα «στραβά μάτια» στο υπέρβαρο.

Οι εποχές αυτές όμως ανήκουν στο παρελθόν και καλό είναι να γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει για τις χρεώσεις των αποσκευών μας, με την κάθε αεροπορική εταιρεία που επιλέγουμε να πετάξουμε. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι ναι μεν μπορεί να έχουμε αγοράσει ένα εισιτήριο για μόλις 20 ευρώ και η βαλίτσα να μας κοστίσει 80 ευρώ!

Τη «μόδα» κατά κάποιο τρόπο την επέβαλαν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες κάθε μέρα που περνά, βρίσκουν και από κάτι να χρεώνουν τους επιβάτες τους, προκειμένου να μπορούν να κρατούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τους ναύλους τους. Για παράδειγμα η Ryanair που χρεώνει την υψηλή περίοδο την μια βαλίτσα των 15 κιλών 100 ευρώ (η ίδια αποσκευή στη χαμηλή περίοδο κοστίζει  60 ευρώ και  80 ευρώ), ενώ κάθε επιπλέον κιλό κοστίζει 20 ευρώ. Και μπορεί το εισιτήριο από Θεσσαλονίκη για Φρανκφούρτη να κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ να πας και να έρθεις, όμως οφείλεις να ξέρεις και τις «κρυφές» χρεώσεις.

Οι «κρυφές» χρεώσεις και οι υποχρεώσεις



Βεβαίως «κρυφές» χρεώσεις δεν υπάρχουν. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να αποφασίζουν μόνες τους όποτε θέλουν να αλλάζουν τους κανονισμούς, όμως είναι ξεκάθαρες απέναντι στους πελάτες τους. Είναι υποχρέωση του συνειδητοποιημένου επιβάτη, να είναι ενημερωμένος για το κάθε τι που αφορά στο ταξίδι του.

Στα επίσημα site των αερομεταφορέων, υπάρχουν αναλυτικά όλες οι χρεώσεις, ενώ και με ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το τι ισχύει. Καλό είναι βέβαια να διαβάζουμε και τις υποσημειώσεις, που μπορεί να φανερώνουν χρεώσεις που μας χαλούν το κέφι αν δεν τις ανακαλύψουμε έγκαιρα. Είναι άκυρο να ψάχνουμε το δίκιο μας – που δεν έχουμε – μπροστά από ένα check-in όταν περιμένουν πίσω μας άλλοι επιβάτες.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στις πτήσεις εντός Ελλάδας και πως θα πληρώσουμε λιγότερα;



Ο βασικός κανόνας είναι ένας. Ξέρουμε νωρίτερα, έστω μια μέρα πριν, πόσες αποσκευές έχουμε και ποιο είναι το βάρος τους. Και αυτό διότι, αν ξέρουμε το βάρος και τον αριθμό τον αποσκευών, τα προαγοράζουμε online ή τηλεφωνικά και γλυτώνουμε πολλά ευρώ.

Οι αγορές που γίνονται στο αεροδρόμιο, έχουν κατά πολύ μεγαλύτερες τιμές. Πλέον πετώντας στην οικονομική θέση, δωρεάν μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο μια αποσκευή, έως 20 κιλά. Επιπλέον για να είναι δυνατή η μεταφορά, οποιασδήποτε αποσκευής, το μέγιστο βάρος της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 32 κιλά (η Olympic Air έχει όριο τα 35 κιλά), αλλιώς μεταφέρονται και χρεώνονται ξεχωριστά, σαν φορτίο (cargo). Και στις τρεις εταιρείες που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια Aegean Airlines, Olympic Air και Cyprus Airways οι επιβάτες οικονομικής θέσης επιτρέπεται να μεταφέρουν μία χειραποσκευή έως 8 κιλά με μέγιστες διαστάσεις 55 εκ. x 40 εκ. x 23 εκ. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην 2η χειραποσκευή αφού η χρέωση της μπορεί να ξεκινήσει από  30 ευρώ στην Aegean, ενώ η Olympic δεν επιτρέπει καν τη μεταφορά της.

Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προαγορές. Η Aegean Airlines δίνει τις καλύτερες της τιμές για προαγορές που γίνονται μόνο μέσω του site της και του mobile site (επιπλέον αποσκευή μέχρι 20 κιλά 12 ευρώ στο εσωτερικό, 25 ευρώ στο εξωτερικό). Σε περίπτωση προαγοράς από το τηλεφωνικό ισχύουν μεν οι ίδιες τιμές όμως υπάρχει μια επιπλέον χρέωση 8 ευρώ ανά επιβάτη.

Αν αυτές οι αγορές γίνουν στο αεροδρόμιο οι τιμές για μια επιπλέον αποσκευή μέχρι 20 κιλά είναι 20 ευρώ στο εσωτερικό, 40 ευρώ στο εξωτερικό. Η Olympic Air χρεώνει την προαγορά μέσω του site της και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, για κάθε επιπλέον αποσκευή μέχρι 20 κιλά 12 ευρώ στο εσωτερικό, 25 ευρώ στο εξωτερικό. Αν οι αγορές γίνουν στο αεροδρόμιο, οι τιμές διαμορφώνονται σε 15 ευρώ και  30 ευρώ αντίστοιχα. Η Cyprus Airways επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά μιας αποσκευής μέχρι 20 κιλά, ενώ κάθε επιπλέον κιλό χρεώνεται με 2 ευρώ.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στις κατηγορίες αποσκευών ειδικού τύπου, δηλαδή εξοπλισμός σκι, μουσικά όργανα κλπ. όπου και πάλι η κάθε εταιρεία έχει ξεχωριστές χρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου