-Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «δέσιμο» της υπόθεσης των μελών της Χ.Α.
-Είχε χρησιμοποιηθεί και για την καταγραφή των συνομιλιών των μελών της συμμορίας των Locos C στη Χίο
Καθοριστικό ρόλο στο «δέσιμο» της υπόθεσης των μελών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έπαιξε το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ».
Μόνο που αυτή τη φορά, τον χειρισμό παρακολούθησης είχε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που…
έπιασε δουλειά, όπως αναφέρει το Έθνος, μετά τις περίπου 300 άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό με τις νόμιμες συνακροάσεις που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥΠ για εθνικούς λόγους πριν από το μοιραίο περιστατικό στο Κερατσίνι, βοήθησαν καθοριστικά τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συντάξει το πόρισμα που οδήγησε στη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής καθώς και στελεχών της.
Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπερσύγχρονη τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, ο «κοριός» παρεμβαίνει αθόρυβα με ένα ειδικό λογισμικό στη γραμμή του ατόμου που βρίσκεται στο στόχαστρο, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του με την εκάστοτε υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια, το «βαλιτσάκι» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, όχι μόνο από την ΕΥΠ για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά και από την Αντιτρομοκρατική για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως και από την Ασφάλεια για την εξιχνίαση απαγωγών και σοβαρών εγκλημάτων.
Το πρώτο σύγχρονο βαλιτσάκι τύπου GSM XP το είχε προμηθευτεί η ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2004, κατ’ απαίτηση και της CIA, όμως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ το είχε χαρακτηρίσει «επιχειρησιακά άχρηστο» αφού όπως είχε πει «μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά, για να πιάσουμε εξερχόμενη ομιλία, πρέπει να βρεθούμε στα 30 μέτρα, ενώ στην οθόνη του καλούντος εμφανίζεται ένα σημάδι, που του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει». Σύμφωνα με άλλες πλευρές, το GSM XP ήταν ένας κοριός υψηλής τεχνολογίας και καθόλου περιορισμένων δυνατοτήτων αφού μπορούσε να υποκλέπτει συνομιλίες και SMS χωρίς τη συνδρομή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Το βαλιτσάκι, είχε χρησιμοποιηθεί πριν από δύο χρόνια, για την καταγραφή των συνομιλιών των μελών της συμμορίας των Locos C, η οποία έδρασε στη Χίο, μέλη της οποίας, καταδικάστηκαν με φυλάκιση, για διακίνηση τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών στο νησί της μαστίχας.
Παρακολουθήσεις ΕΥΠ
Η ΕΥΠ παρήγγειλε το 2007 ένα ακόμη πιο σύγχρονο «κοριό», αυτόν που χρησιμοποίησε και στην εξάρθρωση της σπείρας της απαγωγής του εφοπλιστή, Π. Παναγόπουλου. Το σύστημα παρακολούθησης κόστισε 3,4 εκατ. ευρώ και έχει δυνατότητα παρακολούθησης 3.000 τηλεφώνων, που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Εκτός από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κινητών και σταθερών έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει εικόνα, MMS, φαξ, e-mail και τηλεδιασκέψεις. Το σύστημα αγοράστηκε από γερμανική εταιρεία.
Πώς λειτουργεί
Στο «οπλοστάσιο» της ΕΛ.ΑΣ. έχει προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια και το i2, ένα προηγμένο λογισμικό με δυνατότητες ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων εγκλήματος. Το πιο σημαντικό όμως σημείο του προγράμματος είναι η ικανότητα συνδυασμού των επιμέρους-και επιφανειακά άσχετων-στοιχείων.
Ψηφιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι υπεύθυνοι μπορούν να καταλήξουν σε προφίλ υπόπτων και να προσανατολίσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα σημεία εμβάθυνσης. Η επίσημη «πρώτη» του προγράμματος έγινε στην υπόθεση των Ζωνιανών, οπότε οι τηλεφωνικές κλήσεις αναλύθηκαν και συνδυάστηκαν για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να «δέσουν» την υπόθεση.
Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής το βαλιτσάκι χρησίμευσε όχι μόνο στη σύνταξη κατηγορητηρίου για τον αρχηγό και τους βουλευτές της, αλλά και για το «ξεγύμνωμα» και άλλων μελών και συνεργατών της, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει των συνομιλιών.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του και για τον εντοπισμό των ανθρώπων που μίλησαν με τον Γιώργο Ρουπακιά, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία, αλλά και η σκιαγράφηση μέσα από την πορεία των τηλεφωνημάτων της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής. Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη των δύο αστυνομικών χθες από τον Πειραιά, ενός ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και μιας αστυνομικού του Τμήματος Ασφαλείας Πειραιά.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου