Συμβουλές για ένα άνετο ταξίδι
Καθώς ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα δέχονται πλέον να φιλοξενήσουν τα κατοικίδια των επισκεπτών τους, όλο και πιο πολλές οικογένειες παίρνουν μαζί τους στις διακοπές τα ζωάκια τους. «Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για τα κατοικίδια σας από τη στιγμή που προγραμματίζετε να πάτε κάπου διακοπές.
Πρέπει να πάρετε ορισμένες αποφάσεις και να σκεφτείτε πολλές λεπτομέρειες προτού φύγετε», λέει η...
γιατρός Kim Langholz. Για παράδειγμα, μάθετε τι πιστοποιητικά υγείας πρέπει να έχει το ζώο σας και ποιους εμβολιασμούς χρειάζεται για εκεί που θα πάτε.
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, το κατοικίδιο σας που θα είναι; Επίσης, όσο και αν οι φίλοι και η οικογένεια σας αγαπούν τα ζώα, είστε σίγουροι ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να φιλοξενήσουν το ζώο στο σπίτι τους ή να περάσουν τις διακοπές μαζί του; Πρώτα από όλα, «κάντε νωρίς τον προγραμματισμό σας», αναφέρει η Langholz. «Είναι πολύ πιο εύκολο να περάσετε καλά στις διακοπές σας, αν έχετε σχεδιάσει προκαταβολικά τι θα γίνει με τη φροντίδα του ζώου σας», συμβουλεύει η ίδια και δίνει τα παρακάτω tips για να μπορέσετε να πάρετε μαζί σας άφοβα τον αγαπημένο σας «φίλο».
1. Προτού φύγετε
Πριν φύγετε, πηγαίνετε το ζώο σας στον κτηνίατρο. Πείτε στο γιατρό πού θέλετε να πάτε, πόσο θα μείνετε και πώς θα φτάσετε εκεί. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είδους εμβόλια και αντιπαρασιτικές θεραπείες θα βοηθήσουν το ζώο σας να διατηρηθεί υγιές και ασφαλές. Φροντίστε πάντα όλες οι ιατρικές πληροφορίες που αναγράφονται στο βιβλιάριο του ζώου σας να είναι επικαιροποιημένες και γράψτε το τηλέφωνο σας ώστε να μπορέσει κάποιος να σας βρει, σε περίπτωση που χαθεί το βιβλιάριο.
Σκεφτείτε ακόμα και την πιθανότητα να βάλετε ένα μικροτσίπ στο κατοικίδιο σας, το οποίο θα σας βοηθήσει να βρείτε το ζώο σε περίπτωση που χαθεί σε άγνωστη περιοχή. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι σας επιτρέπετε να πάρετε μαζί το κατοικίδιο σας εκεί που πάτε, καθώς διάφορα καταλύματα ή ξενοδοχεία δεν επιτρέπουν τα κατοικίδια.
2. Τι να πάρετε μαζί
Πάρτε μαζί σας το πιστοποιητικό υγείας του ζώου όταν ταξιδεύετε μαζί του. Κρατήστε αρχείο από τα εμβόλια που έχει κάνει, τα φάρμακα που ενδεχομένως έχει πάρει και ίσως και τις τελευταίες εξετάσεις που του έχετε κάνει, αν βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης από κάποιο πρόβλημα υγείας. Φυσικά, αν το κατοικίδιο σας παίρνει αυτή τη στιγμή φάρμακα, φροντίστε να έχετε μαζί σας την επαρκή ποσότητα φαρμάκων για να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στις διακοπές σας. Επιπλέον, πάρτε μαζί σας τα αγαπημένα πράγματα του ζώου.
Πακετάρετε αρκετό από το συνηθισμένο του φαγητό, για να μην έρθετε αντιμέτωποι με κάποια διατροφική διαταραχή ή διάρροια, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν μαζί τους και το νερό που πίνει το κατοικίδιο τους στην καθημερινότητα, για να μην το ταλαιπωρήσουν μέχρι να συνηθίσει το νερό της περιοχής που πάνε. Βάλτε στις αποσκευές σας τα αγαπημένα του παιχνίδια, το μαξιλαράκι του, την κουβερτούλα του και έχετε πάντα μαζί σας κι ένα κουτί πρώτων βοηθειών για εκείνο σε περίπτωση που τραυματιστεί κάπου.
3. Ταξίδι με αεροπλάνο
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ελέγξτε την πολιτική της αεροπορικής εταιρίας για τα κατοικίδια, καθώς ορισμένες λογαριάζουν το κλουβάκι του ζώου ως χειραποσκευή, ενώ άλλες ως αποσκευή που πάει μαζί με τις άλλες αποσκευές. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια απευθείας πτήση για τον προορισμό σας για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που θα βρίσκεται το ζώο σας σε ειδικό κλουβί μεταφοράς, διότι μπορεί να υπερθερμανθεί ή να κρυώνει πολύ ανάλογα με τις αλλαγές στη θερμοκρασία.
4. Οδικό ταξίδι
Μεταφέρετε το κατοικίδιο σας σε ειδικό κλουβάκι μεταφορών ή αγοράστε μια καλής ποιότητας ειδική εξάρτηση θέσης, αν έχετε έναν μεγάλο σκύλο, και μάθετέ του να κάθετε εκεί φορώντας τη ζώνη του. Τα ζώα μπορεί να εκτοξευτούν σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος, γι' αυτό φροντίστε να τα προστατεύετε όπως κάνετε και με τα παιδιά σας.
Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να κρεμάει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, καθώς διάφορα αντικείμενα, όπως πέτρες, κλαριά, έντομα ή θραύσματα από τα λάστιχα, μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην όραση, όταν το αυτοκίνητο τρέχει με υψηλή ταχύτητα. Τα σκυλιά και οι γάτες με πιο μικρά πρόσωπα, όπως τα μπουλντόγκ, τα Boston τεριέ και οι περσικές γάτες, έχουν δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και σε μια καλή μέρα, άρα θα τους είναι ακόμα πιο δύσκολο να αναπνεύσουν σε μια πιο ζεστή και υγρή μέρα. Γι' αυτό το λόγο, φροντίστε να έχετε ανοικτό το a/c στο αυτοκίνητο και απομακρύνετε τα κλουβιά τους από τον ήλιο.
Μην επιτρέπετε επίσης στο σκύλο σας να μείνει στην καρότσα, αν έχετε τέτοιου είδους αυτοκίνητο, χωρίς να είναι μέσα σε κλουβί, διότι κάθε χρόνο πολλοί σκύλοι τραυματίζονται σοβαρά ή σκοτώνονται πηδώντας από φορτηγάκια. Σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιο σας έχει λουρί προτού ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου για να το βγάλετε να ξεκουραστεί λίγο και να είστε πολύ προσεκτικοί να μην αφήσετε κανένα ζώο σε παρκαρισμένο και κλειστό αυτοκίνητο, ούτε για λίγο, καθώς το καλοκαίρι μπορεί να πάθει εγκεφαλική βλάβη και θερμοπληξία, ενώ το χειμώνα μπορεί να υποφέρει από υποθερμία. Ο θάνατος ενός ζώου μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα, αν είστε απρόσεκτοί, γι' αυτό μην κάνετε κάποιο τραγικό λάθος.
5. Επιπλέοντας
Αν θέλετε να πάρετε μαζί σας το κατοικίδιο σας σε ένα πλοίο ή μια βάρκα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε την κατάλληλη συσκευή που βοηθάει το ζώο να επιπλέει, μιας και δεν ξέρουν όλα τα ζώα να κολυμπούν. Τα ζώα (συνήθως τα σκυλιά) που πάνε σε εκδρομές με βάρκα ή σε κάμπινγκ ή σε πεζοπορία με τους ιδιοκτήτες τους πρέπει να πίνουν καθαρό νερό, γι' αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό για να του προσφέρετε και μην το αφήνετε να πίνει από ρυάκια, λιμνούλες και τρεχούμενο νερό, γιατί μπορεί να μολυνθεί από παράσιτα. Κουβαλάτε μαζί σας πτυσσόμενα μπολ φαγητού και νερού για το κατοικίδιο σας για να το προστατέψετε από μικρόβια.
6. Αν το κατοικίδιο δεν σας ακολουθήσει
Αν σκοπεύετε να μην πάρετε μαζί σας το κατοικίδιο σας, επισκεφτείτε κάποιον ειδικό χώρο, όπου μπορεί να φιλοξενηθεί, όπως ένα κυνοτροφείο. Μάθετε τι εμβόλια και τι φάρμακα πρέπει να έχει πάρει το ζώο σας για να το δεχτούν, καθώς οι απαιτήσεις του κάθε κυνοτροφείου μπορεί να διαφέρουν. Ρωτήστε αν σας επιτρέπουν να φέρετε το φαγητό που τρώει το ζώο σας και μάθετε αν προσφέρουν κάποια επιπλέον υπηρεσία, κάποιες έξτρα βόλτες κατά τη διάρκεια της μέρας, ώρα παιχνιδιού και περιποίηση του κατοικίδιου.
Αν μείνετε ευχαριστημένοι από το χώρο και τις υπηρεσίες, κάντε κράτηση νωρίς, ειδικά για τις περιόδους των διακοπών. Επίσης, στην επίσκεψη που θα κάνετε στον κτηνίατρο, ενημερώστε τον για τις απαιτήσεις του κυνοτροφείου και σιγουρευτείτε ότι έχετε φροντίσει για όλα όσα χρειάζονται. Τέλος, αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιον άνθρωπο να φροντίζει το κατοικίδιο σας όσο θα λείπετε, επιβεβαιώστε ότι ο κτηνίατρος σας γνωρίζει τι έχετε αποφασίσει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και σε περίπτωση αναπάντεχου προβλήματος υγείας.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου