Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βελτιώνοντας την κατάσταση ενός σπιτιού που δεν είναι βιοκλιματικό


Σύντομες, αλλά χρηστικές συμβουλές, ώστε να βελτιωθεί ριζικά η ενεργειακή απόδοση ενός σπιτιού που δεν είναι κατασκευασμένο εξ΄αρχής με βιοκλιματικές προδιαγραφές.

Το Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (K.A.Π.E.) που είναι το πλέον αρμόδιο για θέματα βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνει τις εξής οδηγίες όσον αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου σε τις τρεις κατηγορίες που αναλόγως του προϋπολογισμού μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε:...


Mεγάλες επεμβάσεις/ανακατασκευές που μπορεί να γίνουν σε περίπτωση συνολικής ανακαίνισης, είναι η αντικατάσταση των παραθύρων και των κουφωμάτων, η προσθήκη θερμομονωτικών υλικών, η προσθήκη παθητικών συστημάτων εξωτερικά του κτιρίου ή η μετατροπή δομικών στοιχείων σε παθητικά (π.χ. μετατροπή ενός απλού τοίχου σε ηλιακό) ή προσθήκη εξωτερικών συστημάτων σκίασης (σταθερών ή κινητών).

Mικρές επεμβάσεις χαμηλού κόστους, όπως κλείσιμο των χαραμάδων, προσθήκη εσωτερικών κινητών σκιάστρων (π.χ. βενετικά στόρια), εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, χρήση βλάστησης για σκίαση, αντικατάσταση λαμπτήρων πυράκτωσης με χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κ.ά.

Τεχνικές επεμβάσεις, που στόχο έχουν την σωστή λειτουργία του κτιρίου και των συστημάτων του, όπως: η σωστή χρήση των παραθύρων (ηλιασμός το χειμώνα, σκίαση και νυχτερινός αερισμός το καλοκαίρι) και η ορθολογική χρήση των συσκευών, ώστε να μην επιβαρύνεται το κτίριο θερμικά (π.χ. αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε την ώρα που έχει πολλή ζέστη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου