Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μυτιλήνη: Ο θάνατός της έγινε ζωή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αερογέφυρα σωτηρίας μεταξύ Μυτιλήνης – Αθήνας και Θεσσαλονίκης στήθηκε χθες τα ξημερώματα για τη λήψη ζωτικών οργάνων από μια 65χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στην εντατική στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστάνειου και κρίθηκε από τους γιατρούς ως εγκεφαλικά νεκρή.

Παρά τον πόνο τους, ο σύζυγος και οι δύο κόρες της άτυχης γυναίκας πήραν την απόφαση να δώσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας από το θάνατο της υπογράφοντας τη σχετική δήλωση για τη δωρεά των οργάνων.

Πρόκειται για την...
τέταρτη περίπτωση όπου γίνεται λήψη οργάνων από εγκεφαλικά νεκρό ασθενή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι και οι τέσσερις περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις δωρητών συμπατριωτών μας στους οποίους κατά το παρελθόν η λήψη οργάνων έγινε σε νοσοκομεία των Αθηνών όπου και νοσηλευόταν σε κατάσταση που δεν ήταν αναστρέψιμη σύμφωνα με τους γιατρούς.

Έδωσε ζωή

Γυναίκα που δίνει ζωή με τη δωρεά των οργάνων της ονομάζεται Ελισάβετ Κολιφέτη και κατάγεται από το δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο όπου κατοικούσε με την οικογένεια της. Πριν από δύο εβδομάδες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου εισήχθη διασωληνωμένη στην Εντατική μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Δυστυχώς η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση και οι γιατροί τις τελευταίες ημέρες έκριναν ότι η 65χρονη γυναίκα ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Οι συγγενείς που παρέμεναν στο πλευρό της ελπίζοντας όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες για το ενδεχόμενο ανάκαμψης ενημερώθηκαν για τη δυσάρεστη εξέλιξη της υγείας της απαντώντας θετικά τα στελέχη της Εντατικής του Βοστάνειου τους έθεσαν και το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων από τα οποία θα πάρουν ζωή άλλοι πάσχοντες.

Οι συγγενείς απάντησαν θετικά οπότε ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για τη μετάβαση ομάδων γιατρών στη Λέσβο προκειμένου να γίνει η λήψη των οργάνων.

Συγκεκριμένα μετέβησαν στο νησί μας δύο ομάδες γιατρών, η πρώτη από το “Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η δεύτερη από το “Λαϊκό” νοσοκομείο της Αθήνας. Οι γιατροί έλαβαν το ήπαρ και τους νεφρούς της 65χρονης γυναίκας με διαδοχικές λεπτές και δύσκολες επεμβάσεις λόγω της ηλικίας της δότριας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευθύμιος Ζιώγας επαίνεσε την πράξη αλτρουισμού των συγγενών, που όπως είπε, βρήκαν το κουράγιο να χαρίσουν ζωή μέσα από το θάνατο του ανθρώπου τους.


Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού τόνισε ότι η οικογένεια της 65χρονης, αξίζει το σεβασμό αλλά και το θαυμασμό μας για τη δύναμη ψυχής, που επέδειξαν.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο Λέσβου ως προς την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σε θέματα δωρεάς αίματος και οργάνων μέσα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας ενώ θα πρέπει να τονίσω και τη σημαντική δουλειά που του γίνεται στην Εντατική του Βοστάνειου ως προς την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για τέτοια θέματα. Ωστόσο ως χώρα είμαστε πίσω στη δωρεά οργάνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι κρίμα πράγματι να μην είναι πολλαπλάσιοι οι δωρητές στη χώρα μας ώστε να προσφέρουν ζωή με το θάνατο τους» επισήμανε η κ. Ζερβού.
Πηγή: lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου