Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Υποψίες για το βακτήριο E.coli σε προϊόν στην Ελλάδα - Συναγερμός στον ΕΦΕΤ μετά και το μολυσμένο κρέας στα Lidl

- Στην προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας προχώρησε ο ΕΦΕΤ
- To συγκεκριμένο προϊόν έχει καταναλωθεί από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2010
- Μετά το μολυσμένο κρέας από τα Lidl ο ΕΦΕΤ καλεί τον κόσμο να μην καταναλώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα
- Διαβάστε τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για μεγαλύτερη προστασία των πολιτών


Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα προϊόν που έφθασε στην Ελλάδα σε 24 τεμάχια τα οποία πουλήθηκαν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2010 και έτσι ο ΕΦΕΤ πλέον δεν μπορεί να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Το προϊόν είναι σπόροι τριγωνέλλας με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat», προέλευσης Αιγύπτου και χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης.

Διατίθονται σε συσκευασίες των...
125gr, με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας: 19.01.2012 και 24.05.2012. Και τα 24 τεμάχια από τα προϊόντα πουλήθηκαν στην Ελλάδα στις 13.08.2010 και στην 01.12.2010 αντίστοιχα.

Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι έπειτα από επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια στην εν λόγω περιοχή όπου διακινήθηκε το προϊόν.

Αυτό το περαστικό έρχεται να προστεθεί μετά τον εντοπισμό των κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος από τη Γερμανία, μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E. coli O157, εντοπίστηκαν από ελέγχους του ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. παρακολουθεί την υπόθεση και σε ανακοίνωσή του τονίζει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη τηρήσεως των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων και ιδιαίτερα παρακάτω μέτρων:

1) Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από την χρήση τουαλέτας

2) Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά)

3) Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά

Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου