Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε στις 27 και 28 Ιουνίου, ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή τη συμμετοχή του στη 14η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου, ο Κ. Μουσουρούλης, παρουσία της...
επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. M. Barroso, σχετικά με την παρουσίαση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014- 2020 (Κοινοτικός Προϋπολογισμός) και ιδιαίτερα, σε σχέση με την κρίση και τις επιπτώσεις αυτής, στις περιφέρειες της Ευρώπης, όπως και τους περιορισμούς στις δημόσιες επενδύσεις που εκ των πραγμάτων τίθενται σε Κράτη –Μέλη που ανήκουν στην Ευρωζώνη και, επιπλέον, όπως η Ελλάδα, είναι σε καθεστώς μνημονίου. Αναφορικά με το ‘Ευρωπαϊκό εξάμηνο’ και τη δέσμη πρωτοβουλιών για την οικονομική διακυβέρνηση, τόνισε πως «χωρίς κοινωνική ισορροπία, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μακροοικονομική ισορροπία» και ανέλυσε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη τιθάσευσης του χρέους και μείωσης του ελλείμματος, όχι όμως, μέσω της ‘θεραπείας’ που εφαρμόζει η ελληνική σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία έχει οδηγήσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση και έχει εξουθενώσει τον ελληνικό λαό. Σε αποστροφή του λόγου του κ. Barroso περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο Κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως έντοκη. Επίσης, ρώτησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το λόγο για τον οποίο στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διατυπώθηκε συσχέτιση των πιθανών ευελιξιών προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων (ΕΣΠΑ κ.λπ.), με το Μνημόνιο και το δανειακό πρόγραμμα.Αναφορικά με τη Συνθήκη Σένγκεν που εδράζεται στο κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, σχολίασε πως η Ελλάδα προστατεύει εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορα που υφίστανται σοβαρή πίεση από μεταναστευτικές ροές και χρειάζεται τη συνεργασία όλων των Κρατών-Μελών, καθώς και χωρών συνδεδεμένων με την Ε.Ε., όπως π.χ. η Τουρκία. Επίσης, για την αποφυγή κινδύνων κοινωνικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη, σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης της Συνθήκης μέσω εργαλείων όπως: συστήματα επιτήρησης των συνόρων, χρήση νέων τεχνολογιών, ισχυροποίηση της Frontex κ.α.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Βουλευτής Ν. Χίου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισπανό Ευρωβουλευτή και Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Antonio Lopez-Isturiz White, στον οποίο εισηγήθηκε πρόταση για την ανάληψη πρωτοβουλίας Βουλευτών κομμάτων-μελών και Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, που εκπροσωπούν, ή κατάγονται από νησιά της Ευρώπης, ή έχουν σχετική πολιτική αρμοδιότητα, με στόχο την αναπτυξιακή και χρηματοδοτική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του νέου Κοινοτικού προϋπολογισμού. Ο Κ. Μουσουρούλης κατέθεσε συνοπτικό σχέδιο για την πρωτοβουλία αυτή που έγινε αποδεκτό από το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει την υιοθέτησή του, προκειμένου, στη συνέχεια, να αποσταλεί επίσημα στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και Κυβερνήσεις.
Συναντήθηκε επίσης με το Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Dirk Ahner, καθώς και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, κ. Nicholas Martyn, με τους οποίους συζήτησε θέματα περιφερειακής πολιτικής και διαρθρωτικών ταμείων. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα θέματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Ελλάδα και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι πρόσφατες σχετικές προτάσεις για ευελιξίες από τους κ.κ. Juncker και Barroso, με τον Κ. Μουσουρούλη να προτείνει εξειδίκευση και επιχειρηματολογία για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών.
Ο Βουλευτής Ν. Χίου ενημέρωσε επίσης, τον κ. Ahner (με τον οποίο συμμετείχαν την περίοδο 2007-2008 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για την πρόθεση της κυβέρνησης από τη μία να ενισχύσει με τεχνική βοήθεια τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, από την άλλη όμως να ‘εξοικονομήσει πόρους’, ακυρώνοντας μηχανισμούς που -διαχρονικά και με τη στήριξη της Ε. Επιτροπής- έχουν συμβάλλει στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στην Ελλάδα, όπως η ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων). Επιπλέον, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από την Ε.Ε. των προτάσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 και την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ‘ΕΣΠΑ ΙΙ’ 2014-2020, αναφέρθηκε, υπό την ιδιότητά του Τομεάρχη Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, στα προβλήματα των ελληνικών περιφερειών και απηύθυνε έκκληση να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα τους, καθώς και οι περιορισμοί από τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, που αποτελούν μια νομική και ηθική βάση για ειδικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης Κοινοτικών πόρων. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση επί πιθανών ειδικών ρυθμίσεων, τις οποίες οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι άκουσαν με προσοχή.
Τέλος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, η ΕΚΟ Νέας Δημοκρατίας Υπαλλήλων Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε πρόσκληση στον Βουλευτή να παρουσιάσει την οικονομική πρόταση του κόμματος «Πρόταση εξόδου από την κρίση – Ζάππειο-ΙΙ» στα μέλη της οργάνωσης. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Centre for European Studies), παρουσία του Διευθυντή του κ. Tomi Huhtanen. Τον Κωστή Μουσουρούλη προλόγισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου. Σε συνέχεια της παρουσίασης, ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου