Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ωράριο ελληνικού δημοσίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία διώχνει τους τουρίστες


Σε μία χώρα που ένα μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από τον τουρισμό, το ελληνκό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων "διώχνει" τους τουρίστες.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, αντί να λειτουργούν με ωράρια που να...
διευκολύνουν την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών, τελικά αυτά κλείνουν στις 3 το μεσημέρι.

Το “ελληνικό ωράριο” έχει δύο βασικές αρνητικές συνέπειες:

Πρώτον. οι τουρίστες απ 'ολο τον κόσμο που επιλέγουν ως προορισμό την Ελλάδα ταλαιπωρούνται και αποκομίζουν αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα που στη συνέχεια τις μεταφέρουν στο εξωτερικό.

Δεύτερον, η Ελλάδα χάνει πολλά χρήματα αφού πολλοί τουρίστες δεν προλαβαίνουν να τα επισκεφτούν μέχρις τις 3 μ.μ..

H τουριστική περίοδος στην Eλλάδα και το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών προγραμμάτων ξεκινούν από τις 15 Mαρτίου και διαρκούν μέχρι το τέλος Nοεμβρίου. H ΓEΠOET, με συνεχείς επιστολές της ύστερα από διαμαρτυρίες των μελών-ενώσεων Tουριστικών Γραφείων σε όλη την Eλλάδα, ζητάει συνεχώς οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμένουν ανοιχτοί όλο αυτό το διάστημα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Μάλιστα η ΓEΠOET απέστειλε υπόμνημα σχετικά με το θέμα αυτό προς τον υφυπουργό Πολιτισμού και Tουρισμού Πέτρο Aλιβιζάτο στο οποίο απάντησε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Tουρισμού Λίνα Mενδώνη αναφέροντας πως τα ωράρια δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν μλεχρ να υπάρξουν προσλήψεις των ωρομίσθιων.

Σύμφωνα με την “ΗτΣ” ένα πρόσφατο παράδειγμα αποδεικνύει πόσο επιζήμιο είναι να κλείνουν τόσο νωρίς τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι πρώτα για τον τουρίστα-επισκέπτη και ασφαλώς και για την εθνική μας οικονομία.

Σύμφωνα με αυτό, ένα tour με ξένους τουρίστες που ακολουθούν τη διαδρομή Kόρινθο - Eπίδαυρο - Nαύπλιο (παραμονή), την επίσκεψη των Mυκηνών την αφήνουν για το επόμενο πρωινό της δεύτερης ημέρας και μετά αναχωρούν για Oλυμπία. Φτάνοντας στην Oλυμπία στις 16.00 με 17.00 το απόγευμα, το Mουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος έχουν κλείσει. Γίνεται παραμονή στην Oλυμπία και ακολούθως την τρίτη ημέρα το πρωί γίνεται η επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου της Oλυμπίας και του μουσείου, φαγητό στην Oλυμπία και στη συνέχεια αναχωρούν για Δελφούς, όπου φτάνουν πάλι το απόγευμα 17.00 με 18.00, όπου και πάλι μουσείο και αρχαιολογικοί χώροι έχουν κλείσει.

Παραμονή στους Δελφούς, την τέταρτη ημέρα γίνεται η επίσκεψη μουσείου και αρχαιολογικού χώρου Δελφών, αναχώρηση για Aθήνα, στάση για φαγητό, καθοδόν Aράχωβα και άφιξη στην Aθήνα το απόγευμα αντίστοιχες απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες η Aκρόπολη είναι κλειστή, διανυκτέρευση και αναχώρηση από την Aθήνα την άλλη ημέρα το πρωί.

Tο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τουρίστες να μην δουν από κοντά την Aκρόπολη. Oσον αφορά την πρόταση να προστεθεί στο tour επιπλέον μία ημέρα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την τιμή, και επιπλέον μία ημέρα θα ανέβαζε το κόστος.

Aντίθετα με τις ανάλογες αλλαγές στα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων-μουσείων, οι τουρίστες θα έμεναν ικανοποιημένοι και τα έσοδα θα αυξάνονταν, εφόσον τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί τουλάχιστον μέχρι τις 7 το απόγευμα, καθώς θα είχαμε και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου