Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Τρεις και μια σάλτσες για το ψητό

Τρεις υπέροχες σάλτσες -μία πάπρικας με έμπνευση από τη Μακεδονία, μια δροσερή με μυρωδικά και ένα τζατζίκι λαχανικών χωρίς σκόρδο- αντικαθιστούν την κλασική επιλογή της μουστάρδας και δίνουν μοναδική γεύση σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

    Για τη σάλτσα πάπρικα

  • 1 βάζο πιπεριές... Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 60γρ. φέτα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Εκτέλεση

    -Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι και χτυπάτε καλά, μέχρι να πάρετε μια λεία αλοιφή.

    Για τη σάλτσα της δροσιάς

  • ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε πολύ ψιλές ροδελίτσες
  • λίγη πάπρικα
  • μερικά κλωναράκια δυόσμο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Εκτέλεση

    -Ψιλοκόβετε τον άνηθο ή το μάραθο τον βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το δυόσμο και ανακατεύετε. 
    -Ρίχνετε και το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια και ελαιόλαδο, αλατίζετε, ανακατεύετε και σερβίρετε.

    Για το τζατζίκι με λαχανικά χωρίς σκόρδο

  • 1 κολοκύθι μικρό
  • 1 καρότο μικρό
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 αγγούρι μεγάλο
  • 500γρ. γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό πλήρες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα ή μπούκοβο
  • Εκτέλεση

    -Τρίβετε στον τρίφτη του κρεμμυδιού το κολοκυθάκι, το καρότο, το πράσινο μήλο και το αγγούρι χωρίς τα σπόρια του. 
    -Τα ρίχνετε όλα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα στύβετε καλά. 
    -Τα αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν όλα τα υγρά τους. 
    -Έπειτα τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το δυόσμο και τον άνηθο. 
    -Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με πάπρικα ή μπούκοβο.

    Σάλτσα Μπάρμπεκιου (BBQ)

  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
  • 1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
  • 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 1 φλιτζάνι κέτσαπ
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
  • 1 κολοκύθι μικρό
  • Εκτέλεση

    -Βάλτε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. 
    -Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. 
    -Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. 
    -Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, αφήστε τη λίγο περισσότερο στη φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου