Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ισπανία: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Έλληνα πλοίαρχο του Prestige

Ισπανία: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Έλληνα πλοίαρχο του Prestige Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα απαλλακτική δικαστική απόφαση υπέρ του έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Prestige για την θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδα το 2002 και έκρινε ότι τόσο η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να θεωρηθούν αστικά υπεύθυνες στην υπόθεση.

«Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον πλοίαρχο του πλοίου Prestige...
ως υπεύθυνο για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο, 13 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή.

Έκρινε επίσης ότι «άμεση αστική ευθύνη» έχει η ασφαλιστική εταιρεία, η The London P&I Club, η οποία είχε ασφαλίσει το πλοίο μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Mare Shipping Inc.

Το Prestige, ένα δεξαμενόπλοιο νηολογημένο στη Λιβερία υπό σημαία Κοινοπολιτείας Μπαχαμών, βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Γαλικίας την 19η Νοεμβρίου του 2002, αφού υπέστη βλάβη ενώ έπλεε μεσούσης μιας καταιγίδας.

Στη διάρκεια πολλών εβδομάδων, 63.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στην θάλασσα μολύνοντας τις ακτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Το δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι τα θύματα της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Ταμείο για την Αποζημίωση ζημιών που προκλήθηκαν από υδρογονάνθρακες (FIDAC) προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη συνθήκη που διέπει αυτό το Ταμείο.

Το συνολικό πρόστιμο που καταδικάστηκαν να καταβάλουν ο πλοίαρχος, η ασφαλιστική εταιρεία και η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει οριστεί, διευκρινίζει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι το ποσό της αποζημίωσης θα πρέπει να καλύπτει «την επισκευή των ζημιών που έχουν εξακριβωθεί, την απώλεια κέρδους, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προκλήθηκε στο περιβάλλον από κάθε άποψη, την αγωγή αποζημίωσης για υλική και ηθική βλάβη εντός των ορίων των αιτήσεων που υπέβαλαν τα μέρη στα συμπεράσματά τους».

Η υπόθεση ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η εισαγγελία της Κορούνια (Γαλικία, βορειοδυτική Ισπανία) και το Γαλλικό Κράτος είχαν αποφασίσει να προσφύγουν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο το 2013.

Προσέβαλαν την απόφαση που λήφθηκε την 13η Νοεμβρίου του 2013 από το Εφετείο της αυτόνομης επαρχίας της Γαλικίας, στην Κορούνια: ο πλοίαρχος του Prestige Απόστολος Μαγκούρας, ο πρώτος μηχανικός- επίσης Έλληνας- Νικόλαος Αργυρόπουλος και ο επικεφαλής της διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού της Ισπανίας εκείνη την εποχή, Χοσέ Λουίς Λόπεθ Σορς είχαν αθωωθεί για τα εγκλήματα της «καταστροφής του περιβάλλοντος και προστατευμένων φυσικών τοπίων».

Η αθωωτική απόφαση επικυρώθηκε για τους δύο τελευταίους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου