Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η ομάδα που θα λύσει το μυστήριο της Αμφίπολης - Οι "εκλεκτοί" της Κατερίνας Περιστέρη

Η ομάδα που θα λύσει το μυστήριο της Αμφίπολης - Οι `εκλεκτοί` της Κατερίνας ΠεριστέρηΛίγο πριν την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού του τάφου της Αμφίπολης βρίσκεται η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη και η 11μελής ομάδα της...

"Είμαστε ένα κλιμάκιο, είμαστε συνεργάτες με πολλές ειδικότητες και δουλεύουμε όλοι πάρα πολύ καλά με πολύ διάθεση και με πολύ μεράκι. Και όλοι είναι με εμπειρία. Δεν είμαστε πολλοί, είμαστε λίγοι και καλοί", λέει η Κατερίνα Περιστέρη για την ομάδα της.

Οπως αναφέρει η «Realnews» η «κλειστή» ομάδα που...
πλαισιώνει την επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, είναι 11 άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης της και προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, φύλακες, ακόμη και σκαπανείς.


Το πρόσωπο - κλειδί

Ενας από αυτούς που εντάσσονται στην «ομάδα των 12» και έχει ρόλο κλειδί στην ανασκαφή είναι ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής. Ανήκει στην ομάδα των νέων συνεργατών της κυρίας Περιστέρη. Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών γνώριζε για τις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Λεφαντζή και ζήτησε την συνδρομή του όταν χρειαζόταν κάποιες πιστοποιήσεις στην πορεία των ανασκαφών.

Η βοήθειά του, μάλιστα, υπήρξε πολύτιμη, καθώς ήταν ο πρώτος που εκτίμησε πως ο Λέων της Αμφίπολης ήταν συνδεδεμένος με το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στη Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.

Εχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών -οικίας Σκυλίτση. Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το «αφεντικό» της ανασκαφής

Ενα ακόμη άτομο που έχει καίρια θέση σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο «εξ απορρήτων» της Κατερίνας Περιστέρη, αρχιφύλακας Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα είναι μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ανήκει στους παλιότερους και πιο στενούς συνεργάτες της κ. Περιστέρη. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που την προέτρεψε να αρχίσουν και πάλι τις ανασκαφές στον τύμβο, συνεχίζοντας το αρχαιολογικό έργο του δασκάλου τους, Δημήτρη Λαζαρίδη. Εκεί, δίπλα στον καθηγητή γνωρίστηκαν με την Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ο ίδιος θεωρεί αδερφή του.

"Σε ένα μήνα θα ξέρουμε"

"Ξεκίνησα με όλη την καλή διάθεση παρόλο που άκουγα αρνητικά σχόλια που μου έλεγαν τι ψάχνεις σ αυτό τον λόφο δεν έχει τίποτα. Και τώρα είμαι ευχαριστημένη γιατί είναι μια δικαίωση για όλη την ομάδα και προχωρούμε", δήλωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Περιστέρη, όπως αναφέρει το thousandnews.

Και πρόσθεσε: "Για την ώρα δεν μιλάω και εγώ γιατί περιμένω να έχω μια συνολική εικόνα για το τι βρήκαμε η τι δεν βρήκαμε. Υπολογίζουμε ότι σ' ένα μήνα θα ξέρουμε τα πάντα. Αυτή τη στιγμή είναι ένα μνημείο που δεν ενδιαφέρει μονάχα την Ελλάδα, είναι παγκόσμια μοναδικό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ή ποιοι θα βρεθούν. Ξέρουμε μέχρι στιγμής ότι έχουν ένα μνημείο, έχει τον περίβολο έχει το λιοντάρι. έχουμε τις σφίγγες. Είναι ένα οικουμενικό μνημείο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου