Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γιατί έχουμε δίδυμα κατά την εγκυμοσύνη; Τι συμβαίνει;

Κανονικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, για να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη, θα πρέπει ένα σπερματοζωάριο να εισέλθει μέσα σε ένα ωάριο και έπειτα αυτό να εξελιχθεί σε έμβρυο...

Έτσι μετά το έμβρυο αυτό αναπτύσσεται και γίνεται μωρό: ένας "καινούριος" άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας και αλλάζει τα πάντα!

Τώρα, όπως τα πάντα στη φύση, αυτή... η διαδικασία μπορεί να μη γίνει ακριβώς έτσι.

Αρχικά μπορεί να μην μπορεί το ζευγάρι να συλλάβει καν, οπότε μπορεί να προσφύγει σε μία μέθοδο που η γονιμοποίηση γίνεται σε κάποιο εργαστήριο (κι όχι με ερωτική επαφή και δημιουργία εμβρύου μέσα στη γυναίκα), που ονομάζεται εξωσωματική γονιμοποίηση.



Από την άλλη, μπορεί η σύλληψη να γίνει λίγο διαφορετικά ή το έμβρυονα εξελιχθεί λίγο διαφορετικά, και να έχουμε δίδυμα.

Για την ακρίβεια, μπορεί αντί για ένα σπερματοζωάριο να εισέλθει σε ένα ωάριο, να καταφέρουν παράλληλα δύο σπερματοζωάρια να εισέλθουν σε δύο διαφορετικά ωάρια, να εξελιχθούν και τα δύο σε έμβρυα και να μεγαλώσουν κανονικά.

Έτσι έχουμε δίδυμα που ονομάζονται έτερο ζυγωτικά ή διζυγωτικά!

Αυτή είναι και η πρώτη περίπτωση.

Η δεύτερη είναι όταν ένα σπερματοζωάριο εισέρχεται κανονικά σε ένα ωάριο.

Όμως αυτό το έμβρυο που θα έχει δημιουργηθεί, μπορεί πολύ νωρίς να διασπαστεί σε δύο έμβρυα τα οποία θα μεγαλώσουν κανονικά.

Έτσι κι εδώ θα έχουμε δίδυμα τα οποία ονομάζονται ομοζυγωτικά.

Η τρίτη περίπτωση (πολύ σπάνια) είναι τα λεγόμενα Σιαμαία.

Αυτά είναι ότι και τα ομοζυγωτικά, με τη διαφορά ότι η διάσπαση του εμβρύου έγινε πολύ αργά, με αποτέλεσμα να γεννιούνται δύο μωρά "κολλημένα" που μπορεί να χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα κοινά όργανα!

Μία ακόμη περίπτωση είναι τα ημι-πανομοιότυπα δίδυμα.

Σε αυτή την περίπτωση, δύο σπερματοζωάρια μπαίνουν μέσα σε ένα μόνο ωάριο το οποίο διασπάται κι έπειτα αναπτύσσονται δύο έμβρυα που έχουν πάρει τα γονίδια ενός κοινού ωαρίου, αλλά διαφορετικού σπερματοζωαρίου.

Αυτά πάνω κάτω συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να έχουμε δίδυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου