Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς«Φρένο» στις απαιτήσεις της τρόικας

Σκληρή προοιωνίζεται η διαπραγμάτευση στο Παρίσι, στο νέο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τους εκπροσώπους των να πιέζουν για επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το ζήτημα της προστασίας κύριας κατοικίας αποτελεί προτεραιότητα και η Αθήνα δεν προτίθεται να συναινέσει στην πρόταση της τρόικας, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να προστατευθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να...
προστατεύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών για ένα ακόμη χρόνο. Δηλαδή να μην υπάρξει απελευθέρωση από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Για το θέμα συζήτησαν για ακόμη μια φορά το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Το ζήτημα θα τεθεί εγκαίρως, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου την Πέμπτη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί στο αίτημα της τρόικας να πλειστηριάζονται από το 2015 τα ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής τους άξιας.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχία για την αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 68 δισ. ευρώ και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο με όσα προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ή εάν μπορέσει να επιτύχει η τιμή εκκίνησης να είναι στο 80% της αντικειμενικής.

Το ζήτημα των αλλαγών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου για το οποίο πιέζει η τρόικα είναι συνδεδεμένο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του. Άλλωστε για τον λόγο αυτό εντάχθηκε στην κυβερνητική αποστολή για το Παρίσι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου