Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το έθιμο της Μόστρας στα Θυμιανά 2014

-Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Μόστρα 2013

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Η μεγαλύτερη γιορτή των αποκριών στη Χίο και αυτή που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο του νησιού, είναι η Θυμιανούσικη Μόστρα. Οι άνθρωποι του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών, δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς και φέτος για να είναι όλα έτοιμα την Τυρινή Κυριακή 2 Μαρτίου, όπου Χιώτες και ξένοι επισκέπτες του εθίμου (κυρίως Τούρκοι), θα θαυμάσουν τη μεγαλύτερη παρέλαση αρμάτων και ομάδων από τα νησιά του Αιγαίου.

To έθιμο της Μόστρας έχει τις ρίζες του...
βαθιές στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι πειρατές λυμαίνονταν το Αιγαίο πέλαγος. Ο μύθος λέει, ότι μια Τύρινη Κυριακή όταν διασκέδαζαν οι Θυμιανούσοι στο χωριό τους, βγήκαν στις γειτονικές ακτές πειρατές.

Την άφιξή τους πληροφορήθηκαν από τους βιγλάτορες και καθώς ήταν ξαναμμένοι από το γλέντι, αλλά και επειδή είχαν κουρασθεί από τις συχνές πειρατικές επιδρομές αποφάσισαν να μην κλειστούν στα σπίτια τους, αντίθετα να τους αντιμετωπίσουν με τα σπαθιά τους.

Ξεκινώντας από τα Θυμιανά και προχωρώντας συναντήθηκαν στη διαδρομή με τους επιδρομείς, όπου έγινε σκληρή μάχη. Οι Θυμιανούσοι βγήκαν νικητές και ενθουσιασμένοι καθώς ήταν, κρέμασαν δηλαδή μόστραραν τους πειρατές στην πλατεία του χωριού. Την επόμενη χρονιά για να μην ξεχαστεί το κατόρθωμα, έκαναν την αναπαράσταση του γεγονότος και έτσι γεννήθηκε η Μόστρα.

Οι εκδηλώσεις της Μόστρας θ' αρχίσουν αύριο Παρασκευή 28/2, με το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού. Σ' αυτό συμμετέχουν κυρίως τα παιδιά του χωριού, όπου λύνοντας γρίφους μαθαίνουν την ιστορία του χωριού του, αλλά και του νησιού της Χίου, ώσπου φτάνουν στο "θησαυρό".

Την Κυριακή 2/3, τα άρματα που θα παρελάσουν έχουν να κάνουν με θέματα της επικαιρότητας όπως οι εκλογές του Μαΐου, η οικονομική κρίση, αλλά και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όπως η ανακύκλωση.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου