Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ετοιμάζουν ιρλανδικό μοντέλο στα "κόκκινα" δάνεια με χαμηλότερες δόσεις και διαγραφές οφειλών

- Νέοι όροι:“συνεργάσιμος δανειολήπτης” και “αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης”
- Τι περιλαμβάνει η λίστα με τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών
- Πότε γίνοται διαγραφές χρεών

Το ιρλανδικό μοντέλο για τα “κόκκινα” δάνεια καλείται να εφαρμόσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζεται σε Ιρλανδία, Βρετανία και ΗΠΑ και προβλέπει...
γενναίες ρυθμίσεις δανείων με χαμηλές δόσεις ή ακόμη και διαγραφές.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση καλείται να εισαγάγει τις έννοιες των “αποδεκτών δαπανών διαβίωσης” καθώς και του “συνεργάσιμου δανειολήπτη” και το μοντέλο αυτό αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών προς αποφυγή δικαστικών διενέξεων.


Πώς λειτουργεί

Στην Ιρλανδία έχει καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, είτε αυτά είναι οικογένειες με παιδιά, είτε ζευγάρια, είτε μεμονωμένα άτομα. Έχει γίνει αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.

Ένα μέσο αποδεκτό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών (ανάλογα με τα μέλη) έχει ληφθεί υπόψη και σύμφωνα με αυτό οι τράπεζες και οι δανειολήπτες προχωρούν σε συμφωνίες για τη διευθέτηση των οφειλών. Η λίστα με τις δαπάνες είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έχει καταρτιστεί με βάση το αρχείο και τις μετρήσεις που κάνει η ιρλανδική στατιστική αρχή.

Τι σημαίνουν "συνεργάσιμος δανειολήπτης" και "αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης"

Εκτός απο τον κατάλογο καθιερώθηκε και η έννοια του “συνεργάσιμου δανειολήπτη”. Εκείνος δηλαδή που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών. Ετσι η τράπεζα υποχρεώνεται να εξετάσει σοβαρά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.

Με τον κατάλογο που περιλαμβάνει τις “αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης”, καθώς και τα κριτήρια του “συνεργάσιμου δανειολήπτη”, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια θα μπορούν να έλθουν σε συμβιβασμό.

Κατά την εφημερίδα, σε πολλές περιπτώσεις στην Ιρλανδία, οι τράπεζες προχωρούν ακόμη και σε διαγραφές χρεών, όταν διαπιστώνουν πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα αλλά και ούτε και προοπτική δημιουργίας του. Επίσης γίνονται πολλοί διακανονισμοί, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χάνει η τράπεζα αλλά και ο δανειολήπτης να βγαίνει ωφελημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου