Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αποκαλυπτική έρευνα για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο - Πολλοί δεν πατάνε καν στο γραφείο - 180 δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν 1765 ημέρες αναρρωτική άδεια

 - Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι υπολειτουργεί το σύστημα ελέγχου των ωρών εργασίας στα υπουργεία
- Στο υπουργείο του Κ. Μητσοτάκη τον Νοέμβριο 19 υπάλληλοι απουσίαζαν πάνω από 8 ώρες το μήνα

- Στο υπουργείο Τουρισμού σε 50 υπαλλήλους εγκρίθηκε υπερωριακή αμοιβή για 1-2 ώρες
- 13 δημόσιοι υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου έλειπαν χωρίς αιτία για πάνω από 3 ημέρες συνολικά
- Στη ΓΓ Πολιτισμού το 68,69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας 

Ελέγχους σε μεγάλο αριθμό φορέων, για την τήρηση του ωραρίου από τους δημόσιους υπαλλήλους, διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ήδη σε σχετική έκθεση του ΣΕΕΔΔ που κοινοποιήθηκε σήμερα και η οποία έγινε δειγματοληπτικά στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου...
Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις υπηρεσίες του υπ. Τουρισμού, στις υπηρεσίες της ΓΓ Πολιτισμού του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και στις υπηρεσίες του υπ. Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο της οδού Ευαγγελιστρίας 2, διαπιστώνεται «υπολειτουργία των συστημάτων ελέγχου της τήρησης του χρόνου εργασίας» και παρατηρεί «απροθυμία των αρμοδίων διοικητικών οργάνων να ελέγξουν την τήρηση του εργασιακού χρόνου και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις».

Το ΣΕΕΔΔ κάνει προτάσεις προς τις Δ/νσεις Διοικητικού των φορέων που ελέγχθηκαν, για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου, αλλά και για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Επιπλέον, ζητά από τους υπουργούς τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους ασυνεπείς υπαλλήλους και στα όργανα διοίκησης τα οποία, αν και έχουν τη σχετική ευθύνη, παραλείπουν να ελέγξουν την τήρηση του χρόνου εργασίας.

Η Έκθεση του ΣΕΕΔΔ

Σύμφωνα με την έκθεση, τα μεγαλύτερα προβλήματα μη τήρησης του ωραρίου των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, παρατηρούνται καταρχήν στο υπουργείο Τουρισμού, στη ΓΓ Πολιτισμού και δευτερευόντως στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το Νοέμβριο 2012, από το σύνολο των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, 19 υπάλληλοι απουσίαζαν για περισσότερες από οκτώ ώρες αθροιστικά όλο το μήνα, ενώ παρατηρήθηκαν και ορισμένες ολιγόλεπτες καθυστερήσεις ή πρόωρες αποχωρήσεις υπαλλήλων. Η πλειονότητα των εργαζομένων τήρησε τον 40ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών εργάστηκαν και πέραν των οκτώ ωρών ημερησίως.

Υπουργείο Τουρισμού

Το Νοέμβριο 2012 είχε εγκριθεί υπερωριακή απασχόληση. Το 75% των υπαλλήλων τήρησαν τον υποχρεωτικό χρόνο εργασίας. Αλλά σε 50 υπαλλήλους καταβλήθηκε υπερωριακή αμοιβή για 1-2 ώρες επιπλέον των δεδουλευμένων βάσει ωροσήμανσης, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις που η διαφορά ήταν 8-9 ώρες. Η υπηρεσία δικαιολόγησε την επιλογή της επικαλούμενη επιβράβευση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο αυτό να προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2012, οπότε δεν χορηγήθηκαν υπερωρίες, μόνο το 23% των υπαλλήλων τήρησε το χρόνο εργασίας. Μάλιστα 13 υπάλληλοι παρουσίασαν αναιτιολόγητη απουσία που αθροιστικά ξεπερνούσε τον εργασιακό χρόνο τριών ημερών. Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων.

Επίσης, τονίζεται, ότι παρά την επανειλημμένη χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών από μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, η υπηρεσία δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του Υπαλληλικού Κώδικα για κατ' οίκον εξέταση, λόγω έλλειψης ελεγκτή ιατρού. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το 2012 από τους 246 υπαλλήλους, 180 έλαβαν 1.765 ημέρες αναρρωτικής άδειας, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 ημέρες έκαστος.

Γενική Γραμματεία Πολιτισμού

Διαπιστώθηκε ότι από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου. Όμως το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 2012, χωρίς να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα απεικόνισης των τυχόν αποκλίσεων στη συμπλήρωση του εργασιακού χρόνου ανά υπάλληλο.

Η Δ/νση Διοικητικού, σημειώνεται στην έκθεση, δεν ενημέρωνε ανελλιπώς το ηλεκτρονικό σύστημα με τις χορηγούμενες άδειες ώστε αυτό να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία και μέχρι τη διενέργεια του ελέγχου από το ΣΕΕΔΔ δεν είχε μεριμνήσει για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το χρόνο εργασίας.

Το Νοέμβριο 2012, οπότε έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι το 68,69% των υπαλλήλων δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας.
Μάλιστα οι ώρες απουσίας 113 υπαλλήλων υπερέβαιναν αθροιστικά τη μία εργάσιμη ημέρα.

Επιπλέον διαπιστώθηκε πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 το προσωπικό έλαβε κατά μέσο όρο εννέα ημέρες αναρρωτικής άδειας, δεν εφαρμόστηκε η πρόβλεψη για κατ' οίκον εξέταση των υπαλλήλων από τους ελεγκτές ιατρούς της υπηρεσίας. Χορηγήθηκαν αναρρωτικές άδειες άνω των 10 ημερών χωρίς προηγούμενη γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν αποδεκτά δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και με σημαντική καθυστέρηση.

Υπουργείο Εσωτερικών

Εντοπίσθηκαν έξι υπάλληλοι που απείχαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, μια υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, ένας υπάλληλος για επτά συνεχόμενους μήνες, ενώ για έξι μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο και ένας υπάλληλος απουσίασε για δύο μήνες. Άλλος υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολόγητα για χρονικό διάστημα 42 ημερών και δύο άλλοι επί επτά μήνες δεν συμπλήρωναν το 8ωρο.

Για ορισμένες από τις ως άνω περιπτώσεις η αρμόδια Δ/νση Διοικητικού προέβη σε ενέργειες για την αναλογική περικοπή των αποδοχών τους και για την πειθαρχική τους δίωξη, αφού είχε προηγηθεί ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ.

1 σχόλιο:

  1. Η πολιτεία δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποπροσανατολίζει λέγοντας για δημοσίους υπαλλήλους που πήραν αναρρωτικές, χαρακτηρίζοντας τους ως κοπανατζήδες. Κάθε άνθρωπος έχει την ατυχία να ασθενήσει. Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στην υπηρεσία του μαζί με την γνωμάτευση από νοσοκομείο. Κατόπιν εξετάζεται ο υπάλληλος από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή. Εάν η υπηρεσία του υπαλλήλου δεν έστειλε γιατρό στο σπίτι του, δεν φταίει γι’ αυτό ο υπάλληλος, αλλά η υπηρεσία του. Γιατί το κράτος εν όψη απολύσεων διαστρεβλώνει τα πιο πάνω; Θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και παράλληλα να διασώσει τους χιλιάδες παράνομα προσληφθέντες τα 14 τελευταία χρόνια, που τους έκαναν αορίστου χρόνου, με ψεύτικες προϋπηρεσίες, όπως σε ΑΕΙ στην Αθήνα, που είναι συγγενείς καθηγητών, υπαλλήλων κ.λπ.. Οι επινοήσεις, οι μεθοδεύσεις, και η προπαγάνδα τους είναι ανεξάντλητη. Έφτασαν στο σημείο δόλια να ξαναστήσουν τον Καιάδα για υπαλλήλους που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν (από ίωση μέχρι καρκίνο). Υποβολείς όλων αυτών οι μεγαλοεπίορκοι, που έκαναν αυτές τις προσλήψεις. Αυτά αν δεν είναι βρώμικη προπαγάνδα, διασύροντας ασθενείς, τότε τι είναι; Να διώξουν και να απολύσουν τους πιο πάνω παράνομα προσληφθέντες, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή (αυτά πάνε παρέα). Όμως είναι αμετανόητοι και αδίστακτοι, ότι μπορούν μηχανορραφούν για να σώσουν τους ημέτερους. Εξάλλου με αυτές τις μεθόδους κατέστρεψαν την Ελλάδα. Δεν αλλάζουν, ότι και να λέμε.



    ΑπάντησηΔιαγραφή