Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μέσω e-mail θα γίνονται κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο


- Για μισθούς θα ισχύει το όριο 1.000 ευρώ για κατασχέσεις αλλά δεν θα ισχύει για τις καταθέσεις
- Σε περιπτώσεις πλειστηριασμών το δημόσιο θα είναι το πρώτο που θα εισπράτει χρήματα
- Όσοι υποβάλλουν τροποποιητική για το 2008 και πριν έχουν έκπτωση 80% σε προσαυξήσεις και πρόστιμα
- ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
- Πλέον θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα όλα τα οχήματα ακόμα κι αν δεν κινούνται

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει τα πάντα προκειμένου να δει στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα χωρίς βέβαια να...
συνειδητοποιεί πως οι έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν έχουν να δώσουν χρήματα μιας και είτε είναι άνεργοι είτε το εισόδημά τους έχει "κατακρεουργηθεί".

Το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάσχεσης εισοδημάτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο δημόσιο βάζει στο παιχνίδι την αποστολή e-mail με τα κατασχετήρια σε τράπεζες, λογιστήρια επιχειρήσεων, ασφαλιστικά ταμεία και όλους τους φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, μέσω email θα κοινοποιούνται τα κατασχετήρια, καθώς το αρμόδιο υπουργείο έχει διαπιστώσει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των σχετικών επιστολών κατάσχεσης, ενώ αναφέρεται εκ νέου πως για χρέη στο δημόσιο υπάρχει ακατάσχετο μισθών και συντάξεων έως 1.000 ευρώ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τις καταθέσεις.

Με το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης θα υπάρξουν αλλαγές και στον χαρακτηρισμό οφειλών προς το δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης, ενώ μετά τις συστάσεις και της τρόικας και τις κόκκινες κάρτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλάζουν πολλά πράγματα στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.

Αναφορικά με το χαρακτηρισμό οφειλών προς το δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης, αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες οφειλές δεν διαγράφονται αλλά δεν αναζητούν πλέον περιουσιακά στοιχεία και δεν γίνεται  οποιαδήποτε ενέργεια για την αναγκαστική είσπραξή τους.

Επίσης σε περίπτωση πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών το δημόσιο χαρακτηρίζεται ως προνομιακός πιστωτής, που σημαίνει πως πρώτα το δημόσιο θα λαμβάνει το μερίδιό του και ό,τι περισσεύει κι αν περισσεύσει θα πηγαίνει στους άλλους πιστώτές.

Παράλληλα, το δημόσιο θα μπορεί να εισπράξει άμεσα ποσά που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών ακόμα κι αν η κατάταξη των πιστωτών έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό σημαίνει πως το ακίνητο ενός οφειλέτη που βγαίνει στο σφυρί για χρέη τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιώτες, το ποσό που αντιστοιχεί σε χρέη στο δημόσιο θα εισπράττεται άμεσα και πλέον δεν θα περιμένει το δημόσιο να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διαδικασίες εάν ο ιδιώτης πιστωτής έχει προσβάλλει δικαστικά τη σειρά αυτών που πληρώνονται.

Σχετικά με όσους φορολογούμενους προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για φορολογικούς ελέγχους για χρήσεις 2008 ή παλαιότερων, τότε αυτοί θα έχουν μία έκπτωση 80% από τις προσαυξήσεις και τυχόν πρόστιμα.

Εκτός από τα φορολογικά αλλαγές θα υπάρξουν και στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων η οποία πλέον θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου οχημάτων του ΥΠΟΙΚ και του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι το κράτος θα εντοπίζει ποιά οχήματα είναι ανασφάλιστα, ενώ θα προβλέπεται επίση πως κάθε αυτοκίνητο εάν έχει άδεια και πινακίδες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο είτε χρησιμοποιείται είτε δεν κινείται.

Όσοι από τις συγκεκριμένες διασταυρώσεις βρεθούν με ανασφάλιστο όχημα θα λαμβάνουν ένα ειδοποιητήριο και θα καλούνται να το ασφαλίσουν εντός 8 ημερών, αφού καταβάλουν και παράβολο υπέρ του δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Εάν όμως εντοπιστούν από ελέγχους της τροχαίας πως οδηγούν ανασφάλιστο όχημα τότε θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Στο φορολογικό κομμάτι πάλι θα δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου και το οποίο μάλιστα θα μπορεί και να διενεργεί βεβαιώσεις αλλά και να προχωρά σε αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών.

Παράλληλα, πλέον δεν θα υποχρεωτικό από τις εφορίες να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία δεν προβλέπονται με υπουργικές αποφάσεις, με στόχο να αποσυμφορηθούν οι εφορίες μετά και τις συγχωνεύσεις.

Αναφορικά για τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς θα υπάρξει ειδική αξιολόγηση αποδοτικότητας. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αλλάζει την οργανωτική δομή της ΓΓΔΕ, ενώ θα καταργηθεί και η υποχρεωτική παρουσία των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ στις ποινικές δίκες για φοροδιαφυγή.

Οσον αφορά στο χαράτσι του 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί λόγω λάθος υπολογισμού, δεν θα συμψηφίζεται με το χαράτσι του 2012, αλλά θα επιστρέφεται μέσω των εφοριών. Η επίσημη δικαιολογία για αυτό είναι η παντελής αδυναμία του κράτους λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που επικρατεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου