Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τελικά κινδυνεύουν ή όχι οι καταθέσεις στην Ελλάδα;

Κορυφαίος τραπεζικός εξηγεί αν και γιατί κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα μετά το "θεραπεία" σοκ με το κούρεμα που επιλέχτηκε για την Κύπρο.

Κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" σημειώνει ότι ο κίνδυνος για τις καταθέσεις είναι υπαρκτός παρά τις διαβεβαιώσεις ευρωπαίων εταίρων για το αντίθετο. Ο ίδιος διατηρώντας την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, υποστηρίζει πως...
η λύση που επέλεξε η τρόικα για την Κύπρο ακυρώνει την προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα για να ανατρέψει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. "Με τη λύση αυτή για την Κύπρο που υιοθέτησε το Eurogroup, οι πιστωτές μας έστειλαν σαφές μήνυμα ότι πλέον στο κόστος διάσωσης θα συμμετέχει και η ίδια η χώρα" τονίζει.

"Το bail-out, η διάσωση απ' έξω, μετατρέπεται σε bail-in. διάσωση εκ των έσω, που σημαίνει ότι οι καταθέτες γίνονται καχύποπτοι ότι στο μέλλον μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν" σημειώνει ο κορυφαίος τραπεζικός. Δεδομένου ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ ζητεί το κούρεμα των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι εταίροι και η ΕΚΤ για να γίνει βιώσιμο το χρέος, τίθεται το ερώτημα "ποιος θα αναλάβει το κόστος αν σε ένα εξάμηνο ή σε ένα χρόνο οι τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενες νέες επισφάλειες που θα δημιουργήσει η παρατεταμένη και βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση;".

Παρά λοιπόν τις διορθωτικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δε θα επαναληφθεί, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των καταθετών και των επενδυτών δεν ανατρέπεται. Και αυτό γιατί το δεδομένο είναι ότι το κούρεμα των καταθέσεων που επιλέχτηκε ως λύση για την Κύπρο βρίσκεται πλέον στο "οπλοστάσιο" των πιστωτών.

Κύματα ανασφάλειας σε όλη την Ευρώπη από τη θεραπέια - σοκ της Κύπρου


Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ", αυτήν την ώρα όλοι στην Ευρώπη, ακόμη και οι Γερμανοί φοβούνται μήπως χάσουν τις καταθέσεις τους παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις... Εκτιμάται πως της πανευρωπαϊκής ανασφάλειας θα ακολουθήσουν πολιτικές και άλλες συγκρούσεις στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου