Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τη μνήμη της Ελένης Χαλκούση τιμούν αύριο ο Σύνδεσμος Μασκοχωρίου Κωνσταντινούπολης και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής

Δείτε το βιογραφικό της ηθοποιού στο τέλος της ανάρτησης

Τη μνήμη, 20 χρόνια, από το θάνατο της θεατρικής συγγραφέα και ηθοποιού Ελένης Χαλκούση, που γεννήθηκε στο Μακροχώρι της Κωνσταντινουπόλεως και είχε την καταγωγή της από τη Χίο, θα τιμήσει ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως με την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής. Ο πρώτος έχει καθορίσει το 2013, ως έτος Ελένης Χαλκούση και έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων.

Αύριο Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στην εκδήλωση που θα γίνει...
στο θέατρο Κάρολος Κουν, που βρίσκεται επί των οδών Υψηλάντου και Θησείου, στο Καλαμάκι-Άλιμος (από Αθήνα 3η στάση Καλαμακίου από Πειραιά 7η στάση Καλαμακίου), το κύριο κομμάτι της είναι αφιερωμένο στη Χίο.

Συγκεκριμένα, θα γίνει ομιλία σχετική με τη Χίο, θα παρουσιαστούν διαφάνειες με θέμα το νησί μας. Χαρακτηριστικό είναι ένα κομμάτι, που θα ακουστεί:

«Από τους Βυζαντινούς ακόμα χρόνους, οι ναυτικοί της Χίου όργωναν τις θάλασσες του τότε γνωστού κόσμου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος, που και ο μεγάλος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος που ανακάλυψε το νέο κόσμο (Αμερική), ενημέρωσε τους χάρτες του, συμβουλευόμενος Χιώτες ναυτικούς».

Θα παρουσιαστεί επίσης ενότητα «Θέατρο στο ραδιόφωνο», που θα αφορά τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80 και γενικά θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο με τίτλο «Πάμε θέατρο…με την Ελένη Χαλκούση».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, οι πρόεδροι, του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Αβραάμ Ματζαρίδης και της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης.

Νησιώτικους χορούς της Χίου θα αποδώσει το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας.


Ελένη Χαλκούση

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν και καταγωγής εκ Χίου. Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου το 1922 ακολούθησε μαθήματα αισθητικής και λογοτεχνίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών της Σορβόνης, στο Παρίσι, εις δε το Κονσερβατουάρ μαθήματα θεάτρου.

Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά το 1925. Ένα χρόνο μετά το 1926 διεύθυνε το θίασο "Νέοι" στο Θέατρο Κυβέλης. Από τότε και μέχρι το 1935 επικεφαλής θιάσων περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας συνήθως έργα πρωτοποριακά. Από το 1936 μέχρι το 1945 συνεργάσθηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτου και καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής "Μαρίκα Κοτοπούλη". Ήταν από τις καλλίτερες μαθήτριες της Κυβέλης και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Συμμετείχε σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Επιτυχία όμως είχε και στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή της από το 1942 μέχρι το 1969, όπου και μεταπήδησε στη τηλεόραση όπου η τελευταία καλλιτεχνική της παρουσία ήταν στη τηλεοπτική σειρά "Οι έμποροι των Εθνών" το 1973.

Εκτός όμως από ηθοποιός η Ελένη Χαλκούση υπήρξε εξαίρετη μεταφράστρια θεατρικών έργων, καλλιτεχνική χρονογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και με πλείστες παρουσιάσεις στη τηλεόραση, συγγραφέας, γνωστότατο το "Σαβουάρ βιβρ" που εξέδωσε, αλλά και συνδικαλίστρια στο χώρο της. Τέλος για πολλά χρόνια ανήκε στα διδακτικά στελέχη της Δραματικής Σχολής του "Εθνικού Ιδρύματος Θεάτρου".

Η Ελένη Χαλκούση, μιλούσε επίσης γαλλικά και τουρκικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών σχεδόν λησμονημένη σε γηροκομείο της Αθήνας στις 28 Μαρτίου του 1993. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο των Σπάτων εντελώς ξεχασμένη με την παρουσία μόνο του Αρτέμη Μάτσα.

Φιλμογραφία

Το δρομάκι του Παραδείσου (1942)

Διακοπές στην Αίγινα (1958)

Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961)

Τα 201 καναρίνια (1964)

Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα (1969), τελευταία κινηματογραφική παρουσία.
Τηλεόραση

Οι Έμποροι των Εθνών (1973).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου