Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Φεύγουν από το δημόσιο επιπλέον 25.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013 - Οι "κρυφές" απαιτήσεις της τρόικας

- Στο στόχαστρο πανεπιστήμια, σχολεία, δήμοι, περιφέρειες, νοσοκομεία και οργανισμοί
- Δε θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους οι περισσότεροι απ΄ όσους βγουν σε διαθεσιμότητα
- Το ΑΣΕΠ "πιάνει δουλειά" για την αξιολόγηση και τις απολύσεις
- Αρχές του 2013 ξεκινάει κιόλας η αξιολόγηση


Οι 2.000 υπάλληλοι που είδαν την έξοδο από το Δημόσιο φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή αφού οι απαιτήσεις της τρόικας δε σταματούν εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η τρόικα...
έχει και άλλες απαιτήσεις οι οποίες έχουν ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι τροικανοί απαιτούν την άμεση αποχώρηση άλλων 25.000 υπαλλήλων και λέγοντας άμεση εννούν μέσα στο 2013, ενώ απαιτούν να υπάρξει και ρητή διαβεβαίωση ότι κάποιοι από αυτούς δε θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Η πρόταση της τρόικας είναι σαφής. “Η κυβέρνηση τοποθετεί 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε εφεδρεία το 2013, με τους μισούς από αυτούς μέχρι τα μέσα του έτους. Το υπό μετάθεση προσωπικό μπορεί να παραμέινει για διάστημα μέχρι ένα έτος με μειωμένο μισθό, ενώ αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση”.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το μέτρο της διαθεσιμότητας θα επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, μετά από αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει στις αρχές του 2013 από ομάδες εργασίας κρατικών υπαλλήλων σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ κατά την προτεινόμενη διαδικασία από την Ομάδα Δράσης (Task Force) υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αρχικά θα αξιολογηθεί το διοικητικό προσωπικό στους μεγάλους δήμους της χώρας με την αρχή να γίνεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο αυτοί δήμοι έχουν υπεράριθμους υπαλλήλους.

Στη συνέχεια, στο στόχαστρο μπαίνει το μη εκπαιδευτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, αλλά και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Από αξιολόγηση θα περάσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο χώρο της υγεία, αλλά και εργαζόμενοι σε υπουργεία, ενώ από τους 25.000 υπαλλήλους μόνο οι 5.000 θα προέλθουν από οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι δίνεται τεράστια έμφαση και τονίζεται με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι από αυτούς τους υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα δε θα επιστρέψουν όλοι σε κάποια υπηρεσία.

Τέλος, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός σχετικά με το πόσο διαβασμένοι προσέρχονται οι τροϊκανοί σε κάθε συνάντηση, είτε πρόκειται για τεχνικά κλιμάκια είτε για υψηλόβαθμα στελέχη.

Σύμφωνα με στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δεν είναι λίγες οι φορές που μένουν έκπληκτοι και ξαφνιάζονται με τις παρατηρήσεις τους που δείχνουν να γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου