Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Γιατί ο κορονοϊός σκοτώνει περισσότερο τους άνδρες – Τι έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες καταλήγουν συχνότερα σε θάνατο και νοσούν βαρύτερα από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με τις πρώτες στατιστικές που προέρχονται από όλον τον κόσμο. 

 Το “γιατί” είναι ένα ακόμη άλυτο μυστήριο, ανάμεσα στα πολλά που ταλαιπωρούν τους επιστήμονες σχετικά με τη νέα νόσο.

Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει…


Τελευταία μελέτη από την Ιταλία απέδειξε ότι οι άνδρες σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό. Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες στατιστικές άλλων χωρών που έπληξε σκληρά ο κορωνοϊός. Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα -αν και εξαιρετικά αβέβαια προς το παρόν- δεν εξαιρούν από τον ίδιο κανόνα τους εφήβους και τα αγόρια μικρότερης ηλικίας.

Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας:

“Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.

Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες”.

Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι «ξαδερφάκια» αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας και υπεύθυνο επικοινωνίας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, οι θάνατοι στη χώρα μας επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο συσχετισμού μεταξύ ανδρών – γυναικών που ισχύει και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 18 άνδρες, ενώ αντίστοιχα κατέληξαν σε θάνατο μόλις 4 γυναίκες.

“Και στην πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.
Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη νόσο COVID-19, η οποία περιελάμβανε δεδομένα έως τις 20 Μαρτίου 2020, φάνηκε ότι όχι μόνο στους θανάτους αλλά και στη νόσηση από τον ιό, οι άνδρες διατηρούν το προβάδισμα. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι νοσούντες ήταν κατά 53,5% άνδρες και κατά 46,5% οι γυναίκες.

Κορωνοϊός: Κατά 75% αυξημένες πιθανότητες θανάτου 
είχαν οι άνδρες στην Ιταλία σε σχέση με τις γυναίκες

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι μεταξύ 13.882 περιπτώσεων COVID-19 και 803 θανάτων μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 58% όλων των περιπτώσεων και το 72% των θανάτων. Οι νοσηλευόμενοι άντρες με COVID-19 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι γυναίκες που νοσηλεύονταν με αναπνευστική νόσο.

Οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ κοντά με τα αποτελέσματα των πρώτων επιδημιολογικών μελετών που έγιναν και στην Κίνα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωναϊός, αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου η ανίχνευση και η παρακολούθηση των λοιμώξεων από κορονοϊό ήταν πολύ εκτεταμένη. Στην τελευταία χώρα, αποδείχθηκε ότι οι άνδρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 62% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες.



Ακόμη και στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, ο κορωνοϊός φάνηκε ότι μπορεί να επηρεάσει τα αγόρια περισσότερο από τα κορίτσια. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε σε 171 παιδιά και εφήβους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τη νόσο COVID-19 στο Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν, το 61% ήταν αγόρια.

Παρόλο όμως, που οι διαπιστώσεις συγκλίνουν, απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχει ακόμη δοθεί. Περισσότερα συμπεράσματα ενδεχομένως θα υπάρξουν, όταν  η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της κι όταν διεξαχθούν εκτεταμένες μελέτες στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δείτε ποιες ενδείξεις υπάρχουν μέχρι στιγμής από περιορισμένες μελέτες, αλλά και τι υποψιάζονται οι επιστήμονες...

Κορωνοϊός: Κρύβεται η απάντηση στα κοινωνικά 
χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο φύλων;

Η αναδυόμενη εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από μια σαφή ανισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο: Φαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν. Η συνήθεια αυτή καταστρέφει τους πνεύμονές τους και δημιουργεί το υπόβαθρο φλεγμονής και περαιτέρω βλάβης, όταν ο οργανισμός τους προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Στην περίπτωση της Κίνας, αλλά και της Νότιας Κορέας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί εξήγηση, καθώς τα ποσοστά καπνιστών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στην Κίνα π.χ. το 54% των ανδρών είναι καπνιστές και το 8,4% πρώην καπνιστές, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 3,4%. Σχεδόν συναφή ποσοστά εμφανίζονται και στην Νότια Κορέα.

Παρόμοια ερωτήματα έθεσε και ο κ. Τσιόδρας:
“Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες. Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως συνδέεται με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα”.

Στην Ιταλία, ωστόσο, οι μικρές διαφορές στα ποσοστά των καπνιστών μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μεγαλύτερη θνητότητα που υπάρχει στους άνδρες. Εκεί οι καπνιστές αποτελούν το 28% των ανδρών και το 20% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό.



Κορωνοϊός: Τι έδειξαν μελέτες σε ποντίκια
Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε εργαστήριο μεταξύ του 2016 - 17, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Stanley Perlman, ειδικό στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια έναν άλλο παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με την εμπλοκή των γυναικείων οιστρογόνων.

Η επιστημονική ομάδα μόλυνε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια με τους κορωνοϊούς που προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα αρσενικά ποντίκια σε όλες τις ηλικίες εμφανίστηκαν περισσότερο ευαίσθητα στη μόλυνση σε σχέση με τα θηλυκά.

Το πείραμα επαναλήφθηκε, αφού προηγουμένως αφαιρέθηκαν από τα μολυσμένα θηλυκά ποντίκια οι ωοθήκες, ή και μετά τη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν τη δραστηριότητα των θηλυκών ορμονών, που λέγονται οιστρογόνα. Τότε τα ποσοστά θνησιμότητας των μολυσμένων θηλυκών ποντικών είχαν εκθετική αύξηση.

Αυτά τα διπλά ευρήματα απετέλεσαν σημαντική ένδειξη για τους επιστήμονες, ότι υπάρχει κάτι στα οιστρογόνα που προστατεύει από τις ολέθριες συνέπειες των κορωνοϊών. Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-19.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό”, τόνισε ο ειδικός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα, ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν στο μέλλον, σχετικά με τους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 μπορεί να αποκαλύψουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών καταπολεμά τις λοιμώξεις. Και αν οι επιστήμονες απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά θα μπορέσουν ενδεχομένως να ανακαλύψουν και καλύτερες στρατηγικές ή φάρμακα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τους κορωνοϊούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου