Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Πανελλαδικές εξετάσεις: Σαρωτικές αλλαγές! Νέος χάρτης στα ΑΕΙ από την κατάργηση των ΤΕΙ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Σαρωτικές αλλαγές! Νέος χάρτης στα ΑΕΙ από την κατάργηση των ΤΕΙ | Newsit.gr - Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζουν και το μηχανογραφικό που θα πάρουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα ξέραμε 
- Τουλάχιστον 8 ΤΕΙ προσαρτώνται σε Πανεπιστήμια 
- Το ΕΚΠΑ φθάνει Εύβοια 
- Δείτε αναλυτικά το νέο χάρτη στα ΑΕΙ! - Γαβρόγλου: Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι τώρα, μιας και τουλάχιστον...
8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια.

Μέχρι τον ∆εκέµβρη του 2018, οι προσθαφαιρέσεις στο μηχανογραφικό δελτίο θα είναι πολλές, µε τους υποψηφίους να έρχονται προ εκπλήξεων, λίγο πριν από την τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Ο αριθµός των Ιδρυµάτων συρρικνώνεται την ίδια στιγµή που τα πανεπιστήµια µεγεθύνονται και εξαπλώνονται σε τµήµατα άλλων περιοχών. Επόµενος σταθµός στη σαρωτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόµα και µεταξύ πανεπιστηµίων, µε διάφορες εκπλήξεις για συνεργασίες κεντρικών Ιδρυµάτων να αναµένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντοµα.

Ζυμώσεις
Ο Ελεύθερος Τύπος παρουσιάζει τις ζυµώσεις που διενεργούνται αυτή την περίοδο σχεδόν σε όλα τα Ιδρύµατα της χώρας. Η ολοκλήρωση του σχεδίου δεν θα ολοκληρωθεί εντός του επόµενου χρόνου και σίγουρα όχι στα χέρια του ίδιου υπουργού υπό την παρούσα κυβέρνηση. Οµως ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της επόµενης σχολικής χρονιάς θα έχει να παρουσιάσει σε πολλές περιφέρειες της χώρας σηµαντικές αλλαγές. ∆εκάδες επιτροπές έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες που συζητούν γενικά για το µέλλον της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις ευκαιρίες συνεργασιών µεταξύ πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.

Πορίσματα
Στόχος είναι η έκδοση πορισµάτων για τα νέα υπερ-πανεπιστήµια που προσαρτούν ορισµένα τµήµατα των ΤΕΙ, ενώ κάποια άλλα τα «υποβιβάζουν» -όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι διδάσκοντες- στο άλλο φιλόδοξο σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου, τα διετή προγράµµατα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ µε εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

Αν και σε όλες τις περιφέρεις υπάρχει κινητικότητα, οι πιο εφικτές στην υλοποίησή τους για την επόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά αφορούν (τουλάχιστον µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα) 8 ΤΕΙ, 6 πανεπιστήµια και το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο.

Πέρα από τον ακαδηµαϊκό χάρτη του 20192020, οι προσπάθειες για συνολική µεταρρύθµιση σε όλες τις περιφέρειες συνεχίζoνται. Το ενδιαφέρον του υπουργού Παιδείας έχει στραφεί προς την Κρήτη, που έχει αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση. Το πανεπιστήμιο έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για µία τέτοιου είδους σύµπραξη και τώρα ο υπουργός «παλεύει» µε το ΤΕΙ Κρήτης να βρει µια λύση.

Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται στο Πανεπιστήµιο Πατρών µε το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδος, όµως σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Παιδείας δύσκολα θα µπορούσε να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρότζεκτ µέσα στην ερχόµενη χρονιά.

Φυσικά, µετά τη σάρωση των ΤΕΙ και τον υπερπολλαπλασιασµό των πανεπιστηµιακών τµηµάτων, πολύ πιθανόν να έχουν σειρά και οι συµπράξεις µεταξύ πανεπιστηµίων, μάλιστα όχι στις επαρχίες αλλά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες σε σχολές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόκειται για το πρώτο Ιδρυμα που μπήκε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων και ολοκλήρωσε το πόρισμα εν μέσω βέβαια αντιθέσεων και διαμαρτυριών.
Με 8 νέα τμήματα θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη του 2019, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2020 θα ενταχθούν ακόμα τέσσερα, μεταξύ των οποίων κι ένα πολυτεχνικό τμήμα, αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών. Μάλιστα, οι σπουδές στη Γεωπονία και στο τμήμα Μηχανολόγων θα είναι πενταετείς με τη δυνατότητα μάστερ.

Ειδικότερα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν
Από Σεπτέμβρη του 2019
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Αρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Αρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Αρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα που ενδέχεται να μπουν στο μηχανογραφικό του 2020
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Αρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του.

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ενα νέο τμήμα με πεδίο σπουδών τον Τουρισμό, θεματική που έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ιδρυμάτων με τα αιτήματα να πληθαίνουν προς το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, ένα τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και τέλος ένα τμήμα με σπουδές Εθνομουσικολογίας είναι οι καινούργιες προσθήκες στα Νησιά του Ιονίου.

Το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ «σβήνεται» από το χάρτη, διατηρώντας τρία τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά.

Και τα 12 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2019, μόπου και θα δεχθούν τους πρώτους τους εισακτέους, δηλαδή τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του 2019. Το πόρισμα έχει ήδη διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπου αναμένεται η ψήφισή του.

Συγκεκριμένα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες Σχολές:
α) Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και
β) Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.
Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:
το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και
το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.
Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:
το νέο Τμήμα Τουρισμού, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και
το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
ΤΕΙ Θεσσαλίας – ΕΚΠΑ
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Ίσως η πιο φιλόδοξη απ’ όλες τις προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί αφορά την τύχη των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Το πρώτο, σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή.

Τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο μηχανογραφικό του 2019:
Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, Βόλος
Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Βόλος
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Λάρισα
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λάρισα
Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Λάρισα
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Λάρισα
Τμήμα Νοσηλευτικής, Λάρισα
Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Λάρισα
Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, Λάρισα
Τμήμα Διαιτολογίας, Τρίκαλα
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Καρδίτσα
Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Καρδίτσα
Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, Καρδίτσα
Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Λαμία
Τμήμα Φυσικής, Λαμία
Τμήμα Μαθηματικών, Λαμία.

Τα νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια στο μηχανογραφικό του 2019:
Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών
Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

Τα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό το 2020:
Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας.
Το νέο τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019:
Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμο

Σε ποια πανεπιστήµια αναµένεται να δούµε νέα τµήµατα και σχολές
Στα παραπάνω Ιδρύµατα οι προτάσεις έχουν ήδη δηµοσιοποιηθεί κι έχουν περάσει και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Οµως η σαρωτική αναδιάρθρωση που θα φέρει το σχέδιο Γαβρόγλου δεν σταµατάει εκεί. Υπάρχουν ακόµα τέσσερις συγχωνεύσεις που συζητούνται µε στόχο να τις προχωρήσουν ταχύτατα και να προλάβουν το µηχανογραφικό του 2019.

Πού γίνονται συζητήσεις
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο: Αγώνα δρόµο κάνουν τα ΤΕΙ να ενταχθούν σε µία από τις επιτροπές συζητήσεων προσβλέποντας προφανώς στην πανεπιστηµιοποίησή τους. Η εν λόγω σύµπραξη συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των Τεχνολογικών Ιδρυµάτων του Βορρά και σκοπό έχει τη δηµιουργία ενός πανεπιστηµίου µε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Απ’ όλες τις πλευρές ασκούνται αµφίδροµες πιέσεις, µιας και τα ΤΕΙ προωθούν µια τέτοια συνεργασία µε τις ευλογίες του υπουργού Παιδείας, όµως στο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο υπάρχουν φωνές που διατηρούν επιφυλάξεις. Πάντως, πηγές του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι το πόρισµα βρίσκεται σε τελικό στάδιο και πως σύντοµα θα λάβει τη µορφή νοµοσχεδίου.

Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας
Σχέδιο για περίπου 25 τµήµατα τον επόµενο χρόνο και άλλα 5 το ακαδηµαϊκό έτος 2020-2021 συζητείται αυτή την περίοδο µεταξύ των δύο Ιδρυµάτων. Το ΤΕΙ θα απορροφηθεί από το Πανεπιστήµιο και πολλά τµήµατά του πρώτου θα επανιδρυθούν ως πανεπιστηµιακά.

Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου µε ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας
Μία ακόµη σύµπραξη, που αν και δεν έχει βγάλει πολλά αποτελέσµατα µέχρι στιγµής, πηγές του υπουργείου σηµειώνουν ότι θα προλάβει να µπει στις µεγάλες αλλαγές του µηχανογραφικού της χρονιάς που µας έρχεται.

ΑΣΠΑΙΤΕ
Πρόκειται για µία σχολή που διεκδίκησαν αρκετά Ιδρύµατα. Από το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου έως και το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, τελικά η «µπίλια» φαίνεται ότι κάθεται στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς.
Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι πενταετούς φοίτησης. Το πτυχίο που χορηγούν τα Τεχνολογικά Τµήµατα της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωµα διδασκαλίας στην ειδικότητα της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελµατικής ειδικότητας, το οποίο ως προς τα επαγγελµατικά δικαιώµατα είναι ισότιµο µε αυτό των ΤΕΙ. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν της επαγγελµατικής ειδικότητας.

Γαβρόγλου: Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι νέες «Πανελλαδικές»
Για τις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναβάθμιση του λυκείου, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και των ιερατικών σπουδών, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας ότι η βασική αρχή που διέπει το σύνολο της πολιτικής του υπουργείου είναι το να προωθούνται «ριζοσπαστικές λύσεις, προχωρώντας με προσεκτικά βήματα».
Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς αυτές τις ημέρες εξετάζονται κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής, θα είναι η αναβάθμιση του λυκείου και ανέφερε ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές».
Εξάλλου, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη νέα εικόνα που θα έχει ο εκπαιδευτικός χάρτης από το 2019-20, αφού εκτός από το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, θα «κάνουν πρεμιέρα» και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ.

Τέλος, με αφορμή τη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Κράτους – Εκκλησίας την περασμένη Πέμπτη, ανέφερε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο καθεστώς της εκπαίδευσης των κληρικών. «Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ως προς την ποιότητα αυτής της εκπαίδευσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι και η Εκκλησία συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των ιερατικών σπουδών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου