Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Πώς θα αμυνθείτε από τις επιβαρύνσεις των νέων αντικειμενικών

Εξατομικευμένο σχέδιο δράσης καλούνται να καταστρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα...
οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει αύξηση των τιμών ζώνης.


Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση μπορεί να είναι ανώδυνη. Σε κάποιες άλλες όμως, εκτινάσσει και τον ΕΝΦΙΑ, και τον συμπληρωματικό φόρο αλλά και όλους τους φόρους γονικών παροχών. Το να παίξει κανείς…
άμυνα δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως κινήσεις που μπορούν να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις έστω και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Εξατομικευμένο σχέδιο δράσης καλούνται να καταστρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει αύξηση των τιμών ζώνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση μπορεί να είναι ανώδυνη. Σε κάποιες άλλες όμως, εκτινάσσει και τον ΕΝΦΙΑ, και τον συμπληρωματικό φόρο αλλά και όλους τους φόρους γονικών παροχών. Το να παίξει κανείς… άμυνα δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως κινήσεις που μπορούν να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις έστω και σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Είναι η πρώτη φορά από τη θέσπιση του θεσμού των αντικειμενικών αξιών που η ενεργοποίηση των νέων τιμών γίνεται μεταχρονολογημένα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους (σ.σ την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους) για να επιλέξουν την καλύτερη λύση. Οι λύσεις που μπορεί να δοθούν είναι οι εξής:

Σε περιοχές με μεγάλη μείωση στην τιμή ζώνης, οι αποφάσεις για γονικές παροχές και δωρεές μπορούν να μετατεθούν για το νέο έτος. Η πρόταση για αναβολή ενδιαφέρει κυρίως αυτούς που θέλουν να μεταβιβάσουν (με γονική παροχή ή δωρεά) περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ (σ.σ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απόκτησης ως πρώτη κατοικία, το όριο είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φτάσει και στις 300.000 ευρώ). Η αναβολή, εκτός από τη μείωση του φόρου, θα εξασφαλίσει και μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων.

Το αντίθετο πρέπει να συμβεί με τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στην ΚΕ ζώνη του 1ου διαμερίσματος της Αθήνας, η τιμή ενός τετραγωνικού αυξάνεται κατά 1300 ευρώ (!) ενώ στην ΙΔ ζώνη η αύξηση φτάνει στα 850 ευρώ. Στην 5η ζώνη της Βουλιαγμένης έχουμε ανατίμηση κατά 700 ευρώ και στην 3η ζώνη κατά 200 ευρώ. Ακόμη και στην Καλλιθέα υπάρχει ανατίμηση των 550 ευρώ ανά μέτρο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει –σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους- να υπολογίσουν τις επιβαρύνσεις και να κινηθούν ανάλογα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μετά τις νέες αλλαγές θα ξεπεράσουν το νέο αφορολόγητο των 250.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο. Προφανώς για φέτος, δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Για την επόμενη χρονιά όμως, καλό είναι να κάνουν έναν συνολικό προγραμματισμό. Μεταβιβάζοντας ένα περιουσιακό στοιχείο στα παιδιά τους, μπορούν να πέσουν και πάλι κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ το οποίο είναι ατομικό και όχι οικογενειακό. Θα χρειαστεί προσοχή στο να υπολογιστεί ποιο θα είναι το όφελος από τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου (για τον κύριο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει τίποτα όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης) αλλά και ποια τα έξοδα μεταβίβασης. Έτσι, θα υπολογιστεί και ποια θα είναι η περίοδος «απόσβεσης». Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα ποιος θα είναι ο τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε μια χώρα στην οποία το φορολογικό καθεστώς αλλάζει ανά… μήνα.

Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου