Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ανοιχτά της Ρόδου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” Δημοσιευθηκε: 03.06.2018 | 11:20 Newsit Newsroom Ανοιχτά της Ρόδου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” | Newsit.gr AddThis Sharing Buttons Share to FacebookFacebookShare to TwitterTwitterShare to MessengerShare to Google+Google+ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Λέρος: Το κοριτσάκι είχε καταγγείλει τα όσα περνούσε και… την έστειλαν πίσω... Σύμη: Καλλιεργούσε κάνναβη στο εξοχικό του [pics] Λέρος: «Έβαζαν το παιδί να βλέπει πράξεις που κάνουν ο πατέρας και... Ανοιχτά της Ρόδου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής”. Άτυπη επιτροπή υποδοχής από σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής που πλέουν στα νοτιανατολικά της Στρογγυλής. Προετοιμασίες στο ειδικό κρηπίδωμα στο λιμάνι της Αττάλειας όπου αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας. Άλυτος γρίφος παραμένει η περιοχή των ερευνών. Ποιος ήταν ο χρησμός του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ανοιχτά της Ρόδου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” | Newsit.grΜε την τουρκική ακτοφυλακή να έχει στήσει "επιτροπή υποδοχής" στα ανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, όπου βρίσκονται εδώ και τέσσερις ώρες τρια σκάφη, το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής"(Fatih) πλέει ανοιχτά της Ρόδου.

Προορισμός του, μετά την έξοδο του από τον Βόσπορο, όπως έγραψε το OnAlert, είναι το ειδικό κρηπίδωμα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Μετά τον κατάπλου του, αναμένεται να...
λυθεί και ο γρίφος για τις περιοχές όπου θα διεξάγει τις έρευνες.


Ο γρίφος για τις περιοχές ερευνών
Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων που, είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ως σημείο γεώτρησης από το υπό τουρκική πλέον σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής». Με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

Ωστόσο στην περιοχή «1» το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.

Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων - έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.

Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές με το προαναφερόμενο βάθος.Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός». Πάντως, ενώ το τουρκικό γεωτρύπανο, πλέει με προορισμό το λιμάνι της Αττάλειας – χθες το απόγευμα είχε εξέλθει των Δαρδανελίων και βρισκόταν δυτικά της Λήμνου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, στο λιμάνι Αττάλειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οποιεσδήποτε υποστηρικτικές υποδομές – εργοστάσιο λάσπης κ.τ.λ – που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου