- Η άγνωστη περιπέτεια δημοσιογράφου που προσπάθησε να πλησιάσει στην ακατοίκητη βραχονησίδα
- "Μας σταμάτησαν σε απόσταση 500 μέτρων και μας ζήτησαν να φύγουμε από την περιοχή"
- Οι Τούρκοι επιμένουν ότι κατέβασαν την ελληνική σημαία και μιλούν για "νέα Ίμια"
- Οι νέες εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο
Την ώρα που η Τουρκία επιμένει ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από τις βραχονησίδες «Ανθρωποφάγοι», οι νέες εικόνες τη διαψεύδουν. Το samostimes.gr δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο από την...
περιοχή, στο οποίο βλέπουμε την ελληνική σημαία να συνεχίζει να κυματίζει στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Στο υλικό από τη Δευτέρα 17 Απριλίου, η σημαία παραμένει στη θέση της, ενώ την ίδια στιγμή σκάφη του Λιμενικού Σώματος περιπολούν στην περιοχή προκειμένου να ελέγξουν αν υπήρξε ή αν υπάρχει τουρκική δραστηριότητα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. «Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς
Η περιπέτεια δημοσιογράφου που προσπάθησε να πλησιάσει
Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Σβαρνιάς που έφτασε μια ανάσα από τη βραχονησίδα, υποστηρίζει ότι το μεσημέρι της Δευτέρας το ελληνικό Λιμενικό ουσιαστικά του απαγόρευσε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και Μικρός Ανθρωποφάγος.«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε. Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος.
Για τις σημαίες, ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς διακρινόταν η σημαία στον ιστό της, ωστόσο στο Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει τη σημαία γιατί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας.
«Ανεβάσαμε την ελληνική σημαία για τον Γιώργο Μπαλταδώρο»
Προς τιμήν του αδικοχαμένου σμηναγού Μπαλταδώρου αναρτήθηκαν οι σημαίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου, ανάρτηση η οποία λίγο έλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο. Μιλώντας αποκλειστικά στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο ένας από τους τρεις νεαρούς που τοποθέτησαν τη σημαία, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στους Φούρνους Ικαρίας, ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, περιέγραψε πως η κίνησή τους ήταν μία απόφαση που έλαβαν αυθόρμητα.«Ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ», δηλώνει ο νεαρός, σημειώνοντας πως «ανεβάσαμε τις σημαίες και ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του Μπαλταδώρου». Όπως περιγράφει, «ξεκινήσαμε την Παρασκευή, στις 11 το πρωί και την πρώτη σημαία τη βάλαμε στο μικρό Ανθρωποφάγο, μετά στο Μεγάλο Ανθρωποφάγο, στο Ασπρονήσι, στο Μακρονήσι και τέλος στο Πετροκάραβο.
Τελειώσαμε 4 στις απόγευμα. Το στεφάνι το ρίξαμε στο Πρασονήσι πριν βάλουμε την πρώτη σημαία». Μάλιστα, όπως είπε, «το Σάββατο το μεσημέρι πήγαμε να δούμε αν είναι εκεί οι σημαίες και ήταν και στα 5 νησιά, δεν είχαν πέσει». Ο νεαρός νησιώτης διαχωρίζοντας τη θέση των τριών από πολιτικές σκοπιμότητες και κίνητρα, δήλωσε πως «δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, ούτε Χρυσαυγίτες είμαστε, ούτε κόμματα, το κάναμε για τη σημαία και την πατρίδα» και τόνισε πως, «δεν έγινε για να προκαλέσουμε τους Τούρκους, άσχετα με το τι έχουν κάνει αυτοί».
Ποια είναι η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς
Είναι η ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ. και η επίσημη ονομασία της είναι Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρωποφάς. Απέναντί της βρίσκεται ο επίσης ακατοίκητος Μικρός Ανθρωποφάγος.Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φούρνων Κορσέων και το όνομά της φιγουράρει στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Είναι μια λίστα με νησιά και βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ως »αμφισβητούμενες περιοχές».
Στις »αμφισβητούμενες περιοχές» της Τουρκίας, εκτός από την βραχονησίδα αυτή, ανήκει γενικότερα το σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας καθώς και αρκετοί ακόμα στόχοι στα »ραντάρ» της στο Νότιο Αιγαίο.
Το Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι αποτελείται από τα παραπάνω:
Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3. Δείτε τον σχετικό χάρτη από την Wikipedia…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου