Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

"Outside": Το νέο επιτραπέζιο...αντι-Monopoly! Ζεις σαν άστεγος!

`Outside`: Το νέο επιτραπέζιο...αντι-Monopoly! Ζεις σαν άστεγος!
Αν οι κανόνες της Monopoly, του δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού, κάνουν ορισμένους να νιώθουν αποκομμένοι από την πραγματική ζωή, ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι –όπου ο παίχτης παίρνει την θέση ενός αστέγου– προσφέρει μια ρεαλιστικότερη γεύση του τι μπορεί να επιφυλάξει η μοίρα.
 
«Ενώ κοιμάσαι σε έναν χώρο φιλοξενίας αστέγων, κάποιος σου...
κλέβει όλα σου τα χρήματα» γράφει μια κάρτα στο παιχνίδι "Outside".

Αντίθετα με τη "Monopoly", όπου οι «πρωταγωνιστές» της ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο με στόχο να αναδειχθούν σε μεγιστάνες ακίνητης περιουσίας, το Outside προσομοιάζει τις κακουχίες της ζωής στον δρόμο.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού, που το παρουσίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Φεστιβάλ Παιχνιδιών των Βρυξελλών, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το πώς είναι να ζει κανείς χωρίς να έχει σπίτι.

«Βοηθάς έναν τουρίστα να βρει τον δρόμο του και να πάει σε ένα ξενοδοχείο, εκείνος για να σε ευχαριστήσει σου δίνει 50 ευρώ» αναγράφεται σε μια άλλη κάρτα, ενώ κάθε μία από τις εντολές αυτές προς τους παίχτες βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες άστεγων ανθρώπων.

«Θέλω το παιχνίδι να αντανακλά την πραγματικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργαστήκαμε με όσο το δυνατόν περισσότερους αστέγους προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το παιχνίδι» δήλωσε η Λεά Ομπρί, η οποία πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες αστέγους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για το "Outside".

Με την ιδιότητα του αστέγου, οι παίχτες έχουν την επιλογή να επισκεφθούν τοποθεσίες όπως οργανώσεις αρωγής, νοσοκομείο ή το αστυνομικό τμήμα. Στόχος είναι να βρουν δουλειά και μια μόνιμη στέγη.

«Θέλουμε το παιχνίδι αυτό να μοιραστεί στα σχολεία και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τις κακουχίες του να ζει κανείς στους δρόμους» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς Πατρίς Ρουσό, ένας πρώην άστεγος που εργάζεται στο πρόγραμμα.

«Οι άνθρωποι έχουν κάθε είδους προκατάληψη για τους αστέγους, ότι είμαστε τεμπέληδες και βρώμικοι και πολλά άλλα» πρόσθεσε, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι το παιχνίδι θα προσφέρει τη δυνατότητα «μιας καλύτερης κατανόησης πώς είναι η ζωή στον δρόμο και ότι μόλις βρεθείς εκεί, πραγματικά δεν είναι εύκολο να σταθείς και πάλι στα πόδια σου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου