Η ελληνική οικογένεια έχει ένα ιδιαίτερο γνώρισμα. Όποιος έχει κάνει φοιτητής, ξέρει από πρώτο χέρι πόσο ωραία είναι να λαμβάνεις ένα “δέμα από το σπίτι” και να ξέρεις ότι πρόκειται για τα αγαπημένα σου σπιτικά φαγητά και άλλα νόστιμα τρόφιμα.
Η ίδια χαρά άλλωστε, ισχύει και για τους γονείς, που χαίρονται να στέλνουν σπιτικό φαγητό στο παιδί τους, όπου κι αν είναι.
Αλλά η αποστολή και λήψη πακέτων με...
φαγητό σε μακρινές αποστάσεις, κρύβει ορισμένες παγίδες που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για να μην προκληθούν διατροφικά προβλήματα υγείας.
Το βασικό πρόβλημα είναι ο χρόνος που το φαγητό θα μείνει εκτός ψυγείου και οι θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στο πακέτο μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Ένα δευτερεύον πρόβλημα είναι και το καθεαυτό είδος φαγητού που θα στείλετε, αφού κάποιες τροφές δεν ενδείκνυνται για μακρινές αποστολές.
Ο λόγος είναι ότι διάφορα τροφικά παθογόνα αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4-60 °C και σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 20 λεπτά σε που παραμένουν σε αυτή την “επικίνδυνη ζώνη” θερμοκρασιών. Τότε ακριβώς είναι που το φαγητό γίνεται επικίνδυνοι για πιθανή τροφική δηλητηρίαση.
Διατηρήστε το δροσερό
Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες που να μην υπερβαίνουν τους 4 °C καθ' όλη τη διάρκεια του “ταξιδιού”.
Οι ειδικοί συνιστούν να πακετάρετε τα φαγητά μαζί με κάποια πηγή κρύου, όπως ξηρό πάγο, και να γεμίζετε την συσκευασία με αφρώδες υλικό ή χοντρό , κυματοειδές χαρτόνι. Ακόμη και αν το προϊόν που στέλνετε είναι καπνιστό, παστεριωμένο, ή/και πλήρως μαγειρεμένο, εξακολουθεί να είναι χωρίς συντηρητικά και πρέπει να διατηρείται κρύο.
Να επιλέγετε μη ευπαθή τρόφιμα για μακρινές αποστολές (πχ στο εξωτερικό).
Οι τροφές που δεν χρειάζονται ψυγείο μένουν φρέσκες περισσότερο και είναι ασφαλείς σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε διατρέχετε και μικρότερο κίνδυνο για αλλοιώσεις που θα προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Αποξηραμένο βόειο κρέας, φρούτα, ξηροί καρποί σε κονσέρβα, αποξηραμένες σούπες.
Κονσερβοποιημένο κρέας και ψάρι μαζί με dips και spreads. Θυμηθείτε, κάθε δοχεία που φαίνεται να είναι κατεστραμμένο ή “φουσκωμένο”, όταν φτάνει στον προορισμό του, πρησμένο πρέπει να πετιέται.
Ξηρά ψημένα αγαθά (πχ μπισκότα) δεν θα πιάσουν μούχλα.
Τα σκληρά γλυκίσματα είναι ασφαλή για να τα στείλετε μέσω κανονικού ταχυδρομείου, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Τα σπιτικά γλυκίσματα πρέπει να συσκευάζονται χωριστά με επιπλέον υλικό ανάμεσά τους.
Καρυκεύματα, καυτές σάλτσες σε καλά κλειστά βάζα, κορν-μπιφ, ζαμπόν σε κονσέρβα, αντζούγιες σε κονσέρβα κλπ είναι επίσης ασφαλή για αποστολή φαγητού μακριά. Αλλά πρέπει να αποφύγετε την αποστολή τους μέσα σε εύθραυστα γυάλινα δοχεία.
Τα έτοιμα συσκευασμένα κέικ, μπισκότα και κράκερ είναι ασφαλή για αποστολή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά θα πρέπει να κλείσετε πρώτα αεροστεγώς.
Επιθεωρήστε το φαγητό στον προορισμό του
Όταν παραλάβετε το πακέτο με τα φαγητά, ανοίξτε αμέσως κάθε συσκευασία που περιέχει τροφές που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία τους. Φαγητά που μπορεί να αλλοιωθούν θα πρέπει να φτάσουν κατεψυγμένα, ή, τουλάχιστον, εν μέρει παγωμένα στον προορισμό τους. Θα πρέπει δηλαδή να μπορείτε ακόμα να βλέπετε λίγους κρυστάλλους πάγου σε αυτά.
Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων, για να ελέγξετε κάθε ευπαθές φαγητό, μόλις το παραλάβετε. Αν είναι πάνω από 4 °C, είναι σώφρον να μην το καταναλώσετε.
Μην αποστείλετε πακέτο με φαγητό στο ταχυδρομείο αν δεν είναι καθημερινή εργάσιμη και αν δεν ξέρετε ότι θα παραδοθεί επίσης σε εργάσιμη ημέρα, καθώς και πως ο παραλήπτης θα έχει άμεση πρόσβαση σε ψυγείο.
Πηγή: eatright.org
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου