Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΕΣΠΑ 2014-2020: Στήριξη μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και φεστιβάλ

ΕΣΠΑ 2014-2020: Στήριξη μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και φεστιβάλΗ χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν όχι μόνο την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά κι εκείνων που σχετίζονται με τη στήριξη, ανάδειξη και ενίσχυση της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας με θέμα «Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός δράσεων, επιτεύγματα, προβλήματα και σχεδιασμός νέου προγράμματος», που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

«Μεγάλη καινοτομία που θέλουμε να εγκαινιάσουμε με το νέο ΕΣΠΑ είναι θέματα που αφορούν τον...
σύγχρονο πολιτισμό και τις σύγχρονες πολιτιστικές δημιουργίες», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα ερώτημα, θεσμικό, οικονομικό και ουσιαστικό, πώς δηλαδή μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι δημιουργοί στο έργο που παράγουν και δεν βρίσκουν, ως τώρα τουλάχιστον, ουσιαστική ανταπόκριση από ένα υπουργείο Πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα μπορούν να «ενεργοποιηθούν» μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οι τίτλοι των οποίων δεν παραπέμπουν ευθέως σε θέματα πολιτισμού, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους δημιουργούς, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του Acropole Palace.

«Το θέλουμε ως χώρο που θα αποτελεί θερμοκοιτίδα για πολιτιστικές δράσεις. Σκεφτείτε τους δύο πρώτους ορόφους ως εκθετήριο του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων) με τα νέα design από τους διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει και τα πράγματα που θα μπορούν να πωληθούν σε έναν χώρο ο οποίος βρίσκεται στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας. Σκεφτείτε, επίσης, τους πάνω ορόφους ως χώρους όπου ομάδες νέων καλλιτεχνών θα έχουν δυνατότητες να παράγουν το έργο τους, να κάνουν πρόβα, να δοκιμάσουν νέες ιδέες χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν νοίκια, φως, και νερό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν κι άλλοι τέτοιοι χώροι.

Επίσης, τόνισε ότι το καινούργιο ΕΣΠΑ έχει λιγότερη σχέση με υποδομές και περισσότερο με λειτουργίες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που αφορούν τον τρόπο που τα βλέπει και τα αισθάνεται ο επισκέπτης, καθώς και τη σχέση των χώρων αυτών με την πόλη που βρίσκονται.
Την ανακοίνωση δράσης στήριξης του σύγχρονου πολιτισμού, και συγκεκριμένα τα φεστιβάλ κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ και animation, προκειμένου να δημιουργήσουν εντός του προγράμματός τους μια ολοκληρωμένη θεματική ενότητα (αφιέρωμα) σε ένα εκ των θεματικών πεδίων παρέμβασης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όπως αυτά θα αποτυπώνονται από αύριο στους πίνακες που θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, γνωστοποίησε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γεώργιος Ιωαννίδης. Όπως πληροφόρησε ο ίδιος, δικαίωμα υποβολής πρότασης θα έχουν φεστιβάλ με συνεχή παρουσία κατά τα τελευταία τρία έτη, το δε ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ανά φεστιβάλ εθνικής-περιφερειακής εμβέλειας και σε 15.000 ευρώ ανά διεθνές φεστιβάλ.

Αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων του τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και του σχεδιασμού του νέου προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έκανε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη.

«Η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία συνθέτουν τον πολιτισμό μας, ίσως το πλέον σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε η κ. Βλαζάκη, που ενημέρωσε ότι την περίοδο 2007-13, υλοποιήθηκαν 653 έργα με τελική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους περίπου 595 εκατ. ευρώ, χρήματα από τα οποία περίπου 245 εκατ. ευρώ διαχειρίστηκε η εδική υπηρεσία τομέα πολιτισμού μέσω εκχωρήσεων από διάφορα επιχειρηματικά προγράμματα. Πρόκειται για έργα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και ανάδειξη αρχαίων μνημείων όλων των περιόδων, υποδομές, την ψηφιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαδικτύου, την ανέγερση νέων και τον εκσυγχρονισμό παλιών μουσείων, επανεκθέσεις και νέες εκθέσεις μουσείων κλπ.

Επίσης, πληροφόρησε ότι υπάρχουν γύρω στα 15 έργα που δεν ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και θα μεταφερθούν αυτούσια στη νέα περίοδο (π.χ. Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και Ψηφιοποίηση Κινητών Μνημείων).

Όσο για το νέο ΕΣΠΑ, οι πολιτιστικές παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως μνημεία UNESCO, αναβάθμιση προσφερόμενων υπηρεσιών, συνεχιζόμενα έργα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Μνημεία, Μουσεία, Ψηφιακές δράσεις), ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, καθώς και επιδεικτικές εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου