Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις: Τα πάνω, κάτω για όλους – Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν

Συντάξεις: Τα πάνω, κάτω για όλους – Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουνΤο κυβερνητικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα και εκεί αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό. Πρόγευση ωστόσο ήδη έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος στην Π.Γ. Του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε άμεσες μειώσεις των επικουρικών, ενώ οι κύριες θα έχουν μικρότερες απώλειες, ακόμη και αν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ που είχε μπει αρχικά ως πλαφόν για τις μειώσεις.

Οι συντάξεις που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι επικουρικές και ειδικά εκείνες που λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα Ταμεία με μεγάλα ελλείμματα.

Μεγάλη θα είναι η...
περικοπή στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ που ουσιαστικά σήμερα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης που ξεπερνάει το 100% μαζί με τα μπόνους.

Το ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τον μέσο μισθό θα είναι κλιμακωτό. Θα ξεκινάει από το 55% και θα φτάνει ως και το 70% ωστόσο ο μέσος όρος θα κινείται κοντά στο 60%.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων δεν θα φέρει μόνο μειώσεις αλλά και μικρές αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Μια μείωση που προκύπτει για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι αυτή από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τις επικουρικές συντάξεις και εάν θα ενσωματωθούν στις κύριες η θα παραμείνει αυτόνομο το ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα επικουρικά.

Σε ότι αφορά στην κύρια σύνταξη έχει αποφασιστεί η δημιουργία του νέου υπερ – Ταμείου στο οποίο θα υπάρχουν υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών ,αυταπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα που θα ασκούν άλλες δράσεις όπως καταβολή επιδομάτων, προγράμματα αγροτικής εστίας κλπ, αλλά δεν θα παρέχουν συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου