Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

«Το δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει την κυβέρνηση στην Ελλάδα»

ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΛΠΕΣ
Σημαντικές αλλαγές ανεξαρτήτως αποτελέσματος «βλέπει» ο Economist

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, μπορεί να φέρει αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο Economist σε ανάλυση του για το δημοψήφισμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει το...
«όχι» γιατί αυτό θα είναι μια «έγκριση για την πεντάμηνη διακυβέρνηση» και τις επιλογές της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Και θα ενισχύσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Αναφέρει όμως πως ακόμη και με ένα «όχι» στο δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανόν «να αλλάξει η σύνθεση του κυβερνητικού συμβουλίου» ούτως ώστε να «περιλάβει προσωπικότητες που χαίρουν σεβασμού» και μπορούν να φέρουν σε πέρας τις όποιες μεταρρυθμίσεις και κινήσεις χρειαστούν στο εξής.

Το πλέον βασικό ρόλο θα παίξει η πορεία της οικονομίας, εκτιμά ο Economist. «Η επιδείνωση της (ελληνικής) οικονομίας, που εξαρτάται από τις εισαγωγές θα προκαλέσει μια ραγδαία μείωση της υποστήριξης που έχει η κυβέρνηση και οι νέες εκλογές θα γίνουν αναπόφευκτες» σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, Δημήτρη Σωτηρόπουλο, που επικαλείται ο Economist.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε από τις εκλογές του Ιανουαρίου καθώς οι έλληνες ψηφοφόροι έψαχναν μια εναλλακτική σε αυτό που έβλεπαν ως ένα χρεοκοπημένο πολιτικό κατεστημένο, συνεχίζει η ανάλυση του περιοδικού.

«Το νεανικό, ανορθόδοξο στυλ του Τσίπρα και οι υποσχέσεις του να δώσει την καλή μάχη για χάρη των πιο αδύναμων της χώρας, τον έκαναν προσφιλή σε πολλούς και τους έπεισε ότι θα μπορούσε να πολεμήσει τα θεσμικά μεγαθήρια που αποφασίζουν την οικονομική μοίρα ολόκληρων εθνών», γράφει το περιοδικό.
«Αλλά μήνες συνομιλιών χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα διάβρωσαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ενώ εκτιμάται πως οι θεσμοί δεν πρόκειται να δώσουν καμία δέσμευση για αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα προτού δουν εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις, κάτι που θέλει από 12 έως 18 μήνες να συμβεί.
Ενώ εκφράζεται και η άποψη πως ακόμη και με ένα «ναι» ως αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα μπορεί να χρειαστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει ευρεία υποστήριξη ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου