«Δεν
είχαμε εντολή εξόδου από το ευρώ»-«Έχουμε πείραμα» είπε για την
κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο ΚΟΚΚΙΝΟ
λύση ανάγκης, σε περίπτωση που χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ραδιόφωνο στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη.
Ξεκινώντας την δίωρη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αναφερόμενος στις κινήσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα πριν φτάσουμε στην συμφωνία, σημείωσε: «Ήταν ένα εξάμηνο μεγάλων εντάσεων. Βγήκαν στην επιφάνεια τα συναισθήματα και της χαράς και την υπερηφάνειας και της αποφασιστικότητας, ακόμη και της στεναχώριας. Θα πρέπει όμως να είμαστε υπερήφανοι. Οι αγώνες που χάνονται είναι αυτοί που δεν δίνονται ποτέ», τόνισε και συνέχισε:
«Άσχετα εάν οι ισχυροί επιχείρησαν να επιβάλλουν την θέλησή τους, αναδείξαμε το δίκιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η Ιουλίου».
Σχετικά με το πόσο προετοιμασμένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για να δώσει τον αγώνα αυτό, σημείωσε: «Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις από την πλευρά των Θεσμών. Στο τραπέζι δεν υπήρχαν κοινές στρατηγικές. Υπήρχε από την μια πλευρά μια κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από την άλλη οι Θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα στρατηγικό σχέδιο».
Για τα μνημόνια που δεν σχίστηκαν ο κ. Τσίπρας απάντησε: Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό ήταν να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταματήσει η καταστροφή. Πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Κανείς δεν είπε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα μόνο νόμο. Ας αφήσουμε αυτό το πλαίσιο της λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να ξεφύγει η χώρα μας από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι η προσπάθεια θα ήταν εύκολος περίπατος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο καταφέραμε να ψηφίσουμε ένα νόμο για την ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ωφέλεια από αυτό το νόμο. Αποκαταστήσαμε αδικίες, στους ανθρώπους της ΕΡΤ, στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες. Ταυτόχρονα ψηφίσαμε κόντρα τους Θεσμούς νόμο για τις ρυθμίσεις στις εφορείες με τις 100 δόσεις. Πήραμε μια σειρά από πρωτοβουλίες μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ας μην ωραιοποιούμε τα πράγματα, αλλά και ας μην τα μηδενίζουμε.
Έχουμε ένα πρωτοφανές πείραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην διακυβέρνηση. Η πάλη αυτή είναι διαρκής και πρέπει να γίνεται και από τα μετερίζια των κοινωνικών αγώνων».
Για το δημοψήφισμα
«Δεν είχα άλλη επιλογή. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το δημοψήφισμα.
«Είχα μια πρόταση από τους θεσμούς από μια σειρά σκληρών μέτρων, χωρίς να μας δίνουν καμία διέξοδο. Η βασική στάση και θέση των εταίρων μας ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ολοκληρώσει όσα άφησε στη μέση ο Σαμαράς. Στη ουσία, αυτό κάνουμε και τώρα, την πέμπτη αξιολόγηση ολοκληρώνουμε. Και έπειτα θα παίρναμε τα υπόλοιπα χρήματα. Ουσιαστικά μας έδιναν 13 δισεκατομμύρια, για πέντε μήνες παράταση. Αυτό που τώρα θα εφαρμόσουμε σε τρία χρόνια, θα έπρεπε να τα εφαρμόσουμε σε πέντε μήνες. Το βασικό πρόβλημα των κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης, ήταν ότι δεν ήθελαν να πουν στα κοινοβούλιά τους, ότι θα πρέπει να δώσουν και πάλι χρήματα στους «τεμπέληδες Έλληνες». Κι αυτό το κλίμα το διαμόρφωσαν οι ίδιοι.
Το Δημοψήφισμα, κόντρα σε Θεούς και δαίμονες, κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της Ελλάδος και να αποκαλύψει τις προθέσεις των δανειστών μας. Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της Ευρωζώνης. Οδηγηθήκαμε σε ένα αποτέλεσμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο στο τι οφείλουμε να πράξουμε από εδώ και πέρα. Αλλά η πορεία της Ευρωζώνης δεν θα είναι διαφορετική από εδώ και πέρα.
Καλά τα παραμύθια ότι βγαίναμε από το Μνημόνιο, όπως έλεγε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Το παραμύθι είχε και λύκο και ο λύκος ήταν το χρέος.
Σήμερα, καταφέραμε αντί για 13 να έχουμε 83 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σαφώς είχαμε και μια υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο αγώνας της διαπραγμάτευσης σε κάθε πεδίο περιλαμβάνει και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές».
«Είπα την αλήθεια για τον σχεδιασμό μου στην ελληνικό λαό από την πρώτη στιγμή»
Είπα στον ελληνικό λαό ότι σε 48 ώρες θα φέρω συμφωνία. Ο λαός ψήφισε για την συμφωνία. Δεν ψήφισε για το όχι ή το ναι στην δραχμή ή στο Ευρώ. Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι είχα λάθος εκτιμήσεις, υπολογισμούς ή και αυταπάτες, αλλά έλεγα πάντα τα πράγματα με το όνομά τους. Ενημέρωνα την Βουλή συνεχώς. Έκανε συνεχώς διαγγέλματα. Είπα ακριβώς το σχεδιασμό μου και την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος και η προειδοποίηση της Μέρκελ
Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε μετά το τελευταίο τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών. Είχαμε να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο. Μας είπαν take or leave it. Ενδεχομένως αυτή η κυβέρνηση για κάποιους να παραμένει και μη αρεστή. Δεν είχαμε άλλη διέξοδο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο στο λαό. Το βράδυ επέστρεψα στην Αθήνα, διέκοψα την σύσκεψη που είχα για να επικοινωνήσω με Μέρκελ και Ολαντ. Τους είπα την απόφασή μου για το δημοψήφισμα και τους ζήτησα να πάμε ψύχραιμα και ήρεμα σ’ αυτή την διαδικασία. Με ρώτησαν τι θα προτείνω στο λαό, απάντησα ότι θα προτείνω να μην αποδεχτούν την πρόταση των δανειστών. Η Μέρκελ με προειδοποίησε ότι δημόσια θα τοποθετηθεί και θα πει ότι το ερώτημα που θέτω στον ελληνικό λαό θα είναι «ευρώ ή δραχμή». Της είπα ότι είναι λάθος δεν ισχύει αυτό. Η απόφαση του Eurogroup, που ακολούθησε, οδήγησε στα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ για την ρευστότητα κι έτσι αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις τράπεζες για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Η απόφαση να κλείσουν την κάνουλα της ρευστότητας ήταν μια απόφαση εκδίκησης απέναντι στην κυβέρνησή μας, προκειμένου να μην εκφραστεί ο ελληνικός λαός, δημοκρατικά, ως όφειλε για το δικό του αύριο.
Είναι τεράστιο χαρτί το Όχι του δημοψηφίσματος που έχω στα χέρια μου. Το δημοψήφισμα αυτό έκανε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό το κέντρο του πλανήτη. Ήταν ένα δημοψήφισμα κόντρα σε Θεούς και δαίμονες. Όλοι οι πιστωτές μας έλεγαν ότι το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή, όμως το ερώτημα που είχε βάλει η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτό που υπήρχε στο χαρτί. Από την πρώτη στιγμή ήμουν σίγουρος ότι θα επικρατήσει το όχι».
Δεν θα έπαιζα κορώνα γράμματα το μόχθο των συμπολιτών μου. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος, υπήρχε θέμα κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις. Ρίσκαρα σε δύσκολο πεδίο.Βεβαίως έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αυτό όμως θα αποκατασταθεί. Το σχέδιο για Grexit από τους σκληρούς της Ευρώπης παραμένει στο τραπέζι.
Αντιμετωπίσαμε ένα εκβιαστικό δίλημμα είναι η αλήθεια από τους δανειστές μας.
Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδος και της αριστεράς".
"Άξιζε τον κόπο, δεν μετανιώνω"
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες. Άξιζε τον κόπο. Άξιζε τον κόπο να γίνει πρωτοσέλιδο με θετικούς όρους η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Να διαδηλώνουν οι ευρωπαίοι για την Ελλάδα. Θεωρείται ήττα για ορισμένους μικρόμυαλους και για όσους πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Ανάκτορα.
Οι εναλλακτικές που είχαμε μπροστά μας ήταν είτε η άτακτη χρεοκοπία ή ο δύσκολος συμβιβασμός και να παλέψουμε να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από όλες αυτές τις καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή ο τρόπος για να φύγουμε από αυτή την απομόνωση είναι να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο κλίμα αλληλεγγύης υπέρ του ελληνικού λαού και της μάχης που δίνει.
Είναι λάθος η Αριστερά να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη μάχη
Κάποιοι επιμένουν ότι σ’ αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η αριστερά δεν έχει θέση στην κυβέρνηση. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους πούμε φεύγουμε κι έρχονται οι άλλοι, την ώρα που ο ελληνικός λαός επιλέγει την αριστερά; Τι άλλο θα χρειαστεί; Να μην πάρουμε μέρος στις εκλογές μην τυχόν μας ψηφίσει και πάλι ο λαός;
Ποια είναι η διαφορά μας με τις άλλες κυβερνήσεις; Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος.
Όμως αν η Αριστερά οδηγηθεί σε λογικές αναχώρησης κλείνει οικειοθελώς την μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα. Είναι ο φόβος της ευθύνης.
Εμείς οδηγήσαμε την Ευρώπη σε ρωγμές που θα φέρουν αλλαγές; Είναι σωστό να το εγκαταλείψουμε αυτό;»
«Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ και η φορολογία στους αγρότες»
«Μετά το δημοψήφισμα, μια καλή συμφωνία, θα ήταν αυτή η οποία θα μας έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για το χρέος και θα μας έφερνε κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό για τα πλεονάσματα και να είχαμε και την δυνατότητα να ξεφύγουμε από μέτρα που δεν είναι αποτελεσματικά. Π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος μέτρο. Επίσης, θα θεωρούσα απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί φορολογία σε κλάδους όπως οι αγρότες».
Για τα φαινόμενα βίας από την αστυνομία είπε ότι υπάρχει κυβέρνηση να θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνηση. «Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί». «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Δεν ξέρω αν ήταν προβοκάτορες από την αλλοδαπή. Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο».
«Δεν ζήτησα ποτέ να παραδοθούν οι βουλευτικές έδρες»
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαίο κόμμα, αλλά πολυσυλλεκτικό. Δεν ζήτησα να παραδώσει κανείς από τους βουλευτές την έδρα του. Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο. Με ορισμένους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και είχαμε την ίδια αγωνία, λίγες ημέρες πριν. Κι εκείνοι συμφωνούσαν ότι εάν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά. Ζούσαμε την ίδια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι θεώρησαν σκόπιμα ότι την άλλη μέρα πρέπει να πούνε, ότι αφού εξασφαλίσαμε ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες, εσύ μπορείς να ψηφίσεις κι εμείς να διαφυλάξουμε τις θέσεις της αριστερής ιδεολογίας».
«Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές»
Τέλος, για το ενδεχόμενο των εκλογών ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Κάνουμε προσπάθεια να δώσουμε τη μάχη και να κριθούμε στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμως, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό λοιπόν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, ευτυχώς ή δυστυχώς και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από το κόμμα. Από τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν. Το κόμμα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία, συγκροτημένη, να πάει σε ένα συνέδριο. Αυτή νομίζω ότι είναι η πρόταση της λογικής. Από εκεί και πέρα αν υπάρξει απαίτηση από μερίδα μελών του κόμματος να τοποθετηθούμε πριν την συμφωνία, γνωρίζοντας όλοι ότι έχουμε στα χέρια μας μια ασφαλισμένη βόμβα, τότε το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να ζητήσει κανείς να μην λυθεί στο επίπεδο μιας Πολιτικής Γραμματείας ή μιας Πολιτικής Επιτροπής, αλλά να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού.
Μετά την 2Οη του Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που στην ουσία ήταν μια φθορά της σάρκας μας. Γίνανε λάθη και πιστεύω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο για να πετύχουμε όσα καλύτερα μπορούμε, αλλά δεν μετανιώνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου