Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Όλοι οι διάλογοι: Ετσι «έστηναν» τα ματς

Ολοι οι διάλογοι: 
Ετσι «έστηναν» τα ματς«Να "μιληθούν οι πλαϊνοί", να "πεθάνει ο μεσαίος"», το «νόημα για να φάτε γκολ», «να μιληθεί ο Τέβες για τη σέντρα» και «βάλε κάποιον άλλον βρε αδελφάκι μου»



Διεθνής με την Εθνική Ελπίδων πόνταρε μεγάλα ποσά, στοιχηματίζοντας ότι θα κερδίσει τη... σέντρα του αγώνα Αρης-Μάντσεστερ Σίτι, αφού όπως ανέφερε θα είχε συνεννοηθεί πρώτα με τον επιθετικό της αγγλικής ομάδας Κάρλος Τέβες! Αλλος διεθνής ποδοσφαιριστής πόνταρε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε...
παράνομο στοίχημα, ενώ φαίνεται να ανταλλάσσει SMS για να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του.

Πρόεδροι ΠΑΕ συνεννοούνται για τις ομάδες που θα... υποβιβασθούν στη Β' Εθνική κατηγορία, ενώ παράλληλα διακινούν μεταξύ τους τεράστια χρηματικά ποσά αλλά φαίνεται να έχουν και συναλλαγές ύψους περίπου 150.000 ευρώ με παράγοντα του διαιτητικού χώρου.


Πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ ακούγεται να ρυθμίζει παρατύπως ποιος διαιτητής θα ορισθεί για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, ενώ ένας άλλος αθλητικός παράγοντας ακούγεται να προσπαθεί να στήσει αγώνες μέσω της διαδικασίας... αναβολών ή διακοπών με ψευτοτραυματισμούς παικτών.

Αυτά είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακά νέα στοιχεία που αποκαλύπτεται από το πόρισμα 130 σελίδων της Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών κυρίας Πόπης Παπαδάκου για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και του παράνομου ποδοσφαιρικού στοιχήματος που παρουσιάζει το «ΒΗΜΑ».

Συνολικά για την υπόθεση θα κατηγορηθούν περίπου 90 άτομα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες από τον Βόλο, την Κέρκυρα, τη Λιβαδειά, την Καβάλα, τη Ρόδο, τα Γιάννινα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη και αλλού. Κατηγορούμενοι για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση αλλά και σε δωροδοκία θα βρεθούν πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ της Αττικής καθώς και πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

«Αγοράζει σωματεία για παράνομες δραστηριότητες»
Στην αρχή το δικαστικό έγγραφο καταγράφει σειρά αγώνων για τους οποίους η UEFA είχε διαπιστώσει - μέσω του ελέγχου του στοιχηματισμού - ότι ήταν ύποπτοι ή διεφθαρμένοι. Ειδική αναφορά υπάρχει σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον πρόεδρό του, Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ο κ. Μπέος έχει σε όλη την ποδοσφαιρική αδελφότητα τη φήμη ανθρώπου που αγοράζει ποδοσφαιρικά σωματεία για παράνομες δραστηριότητες», ενώ μνημονεύεται σαν «ύποπτη προσωπικότητα που έχει εξεταστεί και θεωρείται ύποπτος για στήσιμο αγώνων».

«Εβδομαδιαίος τζίρος ενός εκατομμυρίου»
Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά σε ομάδα 19 ιδιωτών που συνεργάζονται με εταιρεία στοιχημάτων στην Κύπρο. Οπως αναφέρεται για ορισμένα από αυτά τα άτομα «είναι παράνομοι πράκτορες στοιχημάτων που εβδομαδιαία τζιραρουν τεράστια ποσά "μαύρου χρήματος", στοιχηματίζοντας για λογαριασμό πελατών τους το αποτέλεσμα χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού, ενεργώντας ουσιαστικά ως "αχυράνθρωποι". Κάθε εβδομάδα ο τζίρος των παράνομων πρακτόρων στοιχημάτων μπορεί να υπερβαίνει και το ποσό του 1.000.000 ευρώ».

«Θα σας κάνω νόημα να φάτε γκολ»
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι όσα διαμείβονται μεταξύ αθλητικών παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών για το πώς θα στήνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ του Γιώργου Τσακογιάννη, μεγαλοπαραγοντα της ΠΑΕ Ηλιούπολη και ενός προπονητή.
«Α:Οι δικοί σου δεν πατήσανε περιοχή.
Β: Κι οι άλλοι ξηγηθήκανε καλά έτσι...
Α: Εγώ και στο ημίχρονο λέω, κοιτάχτε να δείτε, μόλις θα σας κάνω νόημα θα ανοίξετε να φάτε γκολ. Εν ανάγκη εγώ είχα πει και του Γιώργου θα κάνεις ένα πέναλτι γιατί εσύ δεν είσαι στις κάρτες (σ.σ. ώστε να αποβληθεί εσκεμμένα και να αλλοιωθεί με άλλο τρόπο ο αγώνας), αλλά δεν πέσανε καθόλου ρε Γιώργο, ούτε μαρκάρανε πίσω, ούτε τίποτα...».

«Να μιληθούν οι "πλαϊνοί"»
Σε μια άλλη συζήτηση ο ίδιος παράγοντας συζητά προκειμένου να «μιληθούν οι "πλαϊνοί" και να... πεθάνει ο "μεσαίος"» μιλώντας δηλαδή για μειωμένη απόδοση του χαφ και των ακραίων παικτών για να έχει «αίσιο» τέλος ο στημένος αγώνας.

«Διακόπτεται; Θα το πάρω το ματς;»
Ενα άλλο κόλπο που έχουν σκαρφιστεί τα μέλη του κυκλώματος είναι να χειραγωγούν ποδοσφαιρικούς αγώνες παίρνοντας τα παιχνίδια στα χαρτιά. Στη δικογραφία λοιπόν υπάρχει η εξής συνομιλία μεταξύ του Αχιλλέα Μπέου κι ενός ιδιώτη.
«Α: Θέλω να σου κάνω μία ερώτηση. Πέφτει αντικείμενο στο κεφάλι κάποιου, μπαίνει κάποιος και δίνει ένα χαστούκι στον παίκτη.
Β: Ναι.
Α Οτιδήποτε έχει σχέση με βία, τι γίνεται για να πάρω το παιχνίδι στα χαρτιά, πέφτει κάτω ο παίκτης και δεν σηκώνεται;
Β: Πέφτει κάτω και δεν σηκώνεται, πάει στο νοσοκομείο και είναι ο διαιτητής ο απόλυτος κυρίαρχος. Πρέπει να πειστεί ο διαιτητής να μην συνεχίσει το παιχνίδι;
Α: Να κτυπήσουν τον παίκτη με μπουνιές;».

«Βάλε κάποιον άλλον βρε αδελφάκι μου»
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι οι αναφορές για παρεμβάσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μέσω τοποθέτησης διαιτητών. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος - την 1η Φεβρουαρίου 2011 - προέδρου μεγάλης ΠΑΕ του κέντρου με άλλο κατηγορούμενο παράγοντα για την τοποθέτηση διαιτητή στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού - αμφότεροι οι συνομιλητές δεν έχουν σχέση με τις δύο διαγωνιζόμενες ομάδες.

Οπως αναφέρεται:
«Α: Του λέω μη βάλεις τον Σιδηρόπουλο. Είναι ντροπή του λέω, βαλε τον Γιάχο, όχι μου λέει τον Γιάχο. Βαλε τον Παμπορίδη, βαλε κάποιον άλλο αδελφάκι μου του λέω στο Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ.
Β: Καλύτερα να βάλει τον Παμπορίδη.
Α : Βέβαια, βέβαια είναι καλύτερα.
Β: Αυτό θα του πω κι εγώ. Αυτό θα του πω.
Α: Και να σου κρατήσει τον Σιδηρόπουλο για την άλλη εβδομάδα για σένα».

«Προστασία» σε διαιτητή και επόπτη
Ο ίδιος αθλητικός παράγοντας τηλεφωνεί πιο μετά σε πρώην πρόεδρο της ΕΠΑΕ και κανονίζουν ποιους θα βάζουν παρατηρητές αγώνων σε διάφορες αναμετρήσεις. Ο πρόεδρος της μεγάλης ΠΑΕ του κέντρου τηλεφωνεί επίσης στις 19 Φεβρουαρίου 2011 στον ίδιο αθλητικό παράγοντα και συζητούν για την «προστασία» ενός διαιτητή κι ενός επόπτη που σφύριξαν πολυσυζητημένο φετινό ντέρμπι. Οι συγκεκριμένοι διαιτητές κατηγορούνται για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

«Να μιληθεί κάποιος παίκτης»
Ενα άλλο πρόβλημα του κυκλώματος φέρεται να ήταν ποια ομάδα από την Super League θα έπεφτε κατηγορία. Στη συνδιάλεξη συνομιλούν δύο αθλητικοί παράγοντες και επικαλούνται την παρέμβαση του προαναφερόμενου πρώην προέδρου της ΠΑΕ του κέντρου. Οπως σημειώνεται στο δικαστικό έγγραφο, «ο Γιώργος θέλει να σωθεί η ομάδα στις αγωνιστικές που ακολουθούν με Κέρκυρα, Σέρρες, Πανιώνιο και φαίνεται να έχει ζητήσει τη βοήθεια του **** (τάδε, προέδρου της μεγάλης ΠΑΕ) ο οποίος όμως θέλει να σώσει πρώτα τον Πανιώνιο και να πέσει ο Ηρακλής, πράγμα που μπορεί όπως είπε να διευθετήσει». Ο άλλος συμφωνεί ότι ο Ηρακλής είναι καλύτερη λύση να πέσει. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο πρόεδρος της μεγάλης ΠΑΕ «έχει τη λύση να κερδίσει ο Αστέρας Τρίπολης την Κέρκυρα με το "να μιληθεί κάποιος παίκτης"».

«Επτά παίκτες "μιλημένοι"»
Επίσης ο Αχιλλέας Μπέος φέρεται στο δικαστικό έγγραφο, «λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ Ολυμπιακός Βόλου 0-4 μιλώντας με ένα πρόσωπο που αποτελεί επαφή με τον Γιώργο Τσακογιάννη να είναι σίγουρος για τη νίκη της ομάδας του επί της ΑΕΚ όπως και για άλλα αποτελέσματα αγώνων των ομάδων Κέρκυρας, Καβάλας, Εργοτέλη και Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ μιλούν μεταξύ τους και για στοιχήματα σε ελληνικές ομάδες στο "Ασιατικό". Ο Αχιλλέας Μπέος σχολιάζοντας πόσο κακή είναι η ομάδα της Κέρκυρας αναφέρει χαρακτηριστικά "τον Ηρακλή δεν μπόρεσε να κερδίσει που ήταν επτά παίκτες μιλημένοι... "».

Στοιχημάτιζαν τη σέντρα με τον... Κάρλος Τέβες
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της δικογραφίας είναι αυτό που σχετίζεται με τα παράνομα στοιχήματα γνωστών ποδοσφαιριστών. Απίστευτη είναι η συνομιλία ποδοσφαιριστή του Αρη με άτομο που συμμετέχει σε παράνομο στοίχημα προκειμένου να ποντάρει 15.000 ευρω ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα κάνει τη... σέντρα στον αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι (στις 15 Φεβρουαρίου 2011, τελικό αποτέλεσμα 0-0) για το Γιουρόπα Λιγκ. Το σχέδιο περιελάμβανε - με τη βοήθεια του μεξικανού ποδοσφαιριστή του Αρη Καστίγιο και του επιθετικού του Αρη, Κόκε - να υπάρχει συνεννόηση με τον αργεντινό φορ της αγγλικής ομάδας, Κάρλος Τέβες, ώστε ο Αρης να κερδίσει τη σέντρα του αγώνα και ο παίκτης να κερδίσει την απόδοση 1,90 στο στοίχημα.

Το πρόβλημα είναι ότι για το ποιος θα κερδίσει τη σέντρα υπάρχει η διαδικασία του στριψίματος νομίσματος από τον διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων. Ομως όπως λέει ο ποδοσφαιριστής του Αρη σε αυτόν που θα ποντάρει για λογαριασμό του, «θα το γυρίσουνε, θα το γυρίσουνε αλλά θα του πουν, ας πούμε, ξέρεις εγώ θέλω το γήπεδο εσύ βάλε τη σέντρα».

Τελικά η προσπάθεια του ποδοσφαιριστή του Αρη να κερδίσει την πολυπόθητη... σέντρα δεν είχε αίσιο τέλος αφού τελικώς τη σέντρα έκανε σε αυτόν τον αγώνα η Μάντσεστερ Σίτι.

Κατηγορούμενος για παράνομα στοιχήματα αναμένεται να βρεθεί και διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος φέρεται να παίζει μεγάλα ποσά σε παράνομο γραφείο στοιχημάτων. Στις συνομιλίες ακούγονται δύο «μπούκερς», να λένε ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έκαμε τζίρο 264.000 ευρώ, και ότι του αρέσει να ποντάρει στα κόρνερ και να μπαίνουν γκολ τα τελευταία 15 λεπτά.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου