Ποιους φωτογραφίζουν ως φοροφυγάδες οι σύμβουλοι του Γ. Παπακωνσταντίνου
Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται πέντε καυτές εκθέσεις για το που πρέπει να στραφούν τα «καμάκια» της εφορίας για πιάσουν τα μεγάλα «ψάρια» της φοροδιαφυγής.
Οι εκθέσεις φωτογραφίζουν ως ύποπτους μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες...
ακινήτων μεγάλης αξίας και ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και θωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα οι εκθέσεις αποκαλύπτουν ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν έλεγχοι εξπρές (από την φορολογική αστυνομία, τον οικονομικό εισαγγελέας τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ αλλά και του ιδιώτες ελεγκτές που έχει προσλάβει το υπουργείο) σε 1.700 φυσικά πρόσωπα που εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν, στο «πόθεν έσχες» 150 φυσικών προσώπων, και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι συμβολαιογράφοι, οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου, τραγουδιστές, προμηθευτές κ.λπ. που δηλώνουν ψίχουλα ενώ ζουν πλουσιοπάροχα.
Οι πέντε ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρούν στον καθορισμό των κριτηρίων επικινδυνότητας βάσει των οποίων θα επιλέγονται, δειγματοληπτικά, όσοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες «εξπρές». Ο κατάλογος αυτός αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το ΣΔΟΕ και με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι:
1. Σε 1.700 άτομα που δεν δήλωσαν εισόδημα εμπορικής δραστηριότητας, από πωλήσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν με επαχθή αιτία με σκοπό στη συνέχεια την πώληση.
2. Σε 150 άτομα για το «πόθεν έσχες».
3. Στις χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεων. Εγκρίθηκε η θέσπιση νέων κριτηρίων για την επιλογή των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων ως ακολούθως: Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000.000 ευρώ (έτος βάσης 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ (έτος βάσης 2009). Με βάση αυτά τα κριτήρια, ο αριθμός των μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι 1.137.
4. Σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές μεγάλων εταιριών.
5. Σε ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπουργείο Πολιτισμού ακινήτων, οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
6. Σε προμηθευτές πολυκαταστήματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
7. Σε προμηθευτές αλυσίδας ηλεκτρονικών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
8. Σε τραγουδιστές με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
9. Σε συμβολαιογράφους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων θα γίνεται σε μηνιαία βάση και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών θα δρομολογούνται νέες.
Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου