Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Πως θα γίνει η υποβολή δηλώσεων για το κτηματολόγιο στοι νησί της Χίου

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους Ο.Τ.Α. της Νήσου Χίου (όπου δεν λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο) ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων (περί το τέλος του τρέχοντος έτους) πραγματοποιήθηκε  την προηγούμενη Πέμπτη 8/11 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής στην Καλλιθέα.

Οι εκπρόσωποι του Αναδόχου, ενημέρωσαν Χιώτες, κατοίκους κυρίως Αττικής, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς και τα...
έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσουν σε κάθε περίπτωση για την τεκμηρίωση του δικαιώματός τους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Την ενημέρωση έκαναν οι εκπρόσωποι του αναδόχου και συγκεκριμένα ο νόμιμος εκπρόσωπος Θεόδωρος Τσαϊλάς, ο  νόμιμος εκπρόσωπος της μελέτης Δημήτριος Βέργος  καθώς και οι υπεύθυνοι μηχανικοί της μελέτης, Μαρία-Νίκη Τζίφα και Χρήστος Βλάχος.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση:

• Η υποβολή της δήλωσης, η οποία είναι υποχρεωτική από το νόμο, αποτελεί μία απλή και γρήγορη διαδικασία.

• Δεν είναι προαπαιτούμενη η τακτοποίηση / νομιμοποίηση τυχόν αυθαιρεσιών ούτε είναι υποχρεωτική η σύνταξη νέου τοπογραφικού διαγράμματος, αρκεί η προσκόμιση ενός παλαιού ή απλά να μπορεί ο δικαιούχος να υποδείξει την ιδιοκτησία του στο χάρτη.

• Για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε περίπτωση κληρονομιάς, δεν είναι απαραίτητο να συνταχθεί τώρα συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, αρκεί η προσκόμιση των δικαιολογητικών κληρονομιάς.

• Για την κατοχύρωση δικαιώματος κυριότητας στο ακίνητο με έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να υποβληθούν έγγραφα από τα οποία να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. Ε9, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.λπ.).

• Η υποβολή δήλωσης είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης δε θα μπορούμε στο μέλλον να προβούμε σε οποιαδήποτε πράξη (μεταβίβαση, γονική παροχή κλπ.) και να εκδώσουμε οικοδομική άδεια,ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να χάσουμε την ιδιοκτησία μας.

• Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έχει διάρκεια τριών (3) μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι (6) μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού.

• Προς διευκόλυνσή των πολιτών, υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση εκτός από τη Χίο και στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη σε χώρους που θα ανακοινωθούν. Παράλληλα για την αποφυγή ταλαιπωρίας θα υπάρχει η δυνατότητα συναντήσεων με ραντεβού.

• Όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας από τώρα με το Γραφείο Κτηματογράφησης στα στοιχεία που φαίνονται ακολούθως για να λύνονται απορίες και να δίνονται διευκρινίσεις.

• Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής δηλώσεωνερχόμαστε σε επικοινωνία - το ταχύτερο δυνατό - με το Γραφείο Κτηματογράφησης (είτε στη Χίο, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη), προκειμένου να υποβάλλουμε τη δήλωσή μας.

• Όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει στη Δήλωσή τους να περιλάβουν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.

Να σημειώσουμε ότι η ανάδοχος εταιρία Κοινοπραξία ΠΡΙΣΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΤΕ Ν. Τζελέπης Δ. Βέργος, με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου, είχε κάνει σχετική ενημέρωση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 10 Ιουλίου, ενώ θα υπάρξουν επιμέρους ενημερώσεις στο νησί μας, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων. 


Στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης Χίου:
img_524431
886828_media_512x512
Γραφείο Κτηματογράφησης Χίου
img_524431
telephone-symbol-button_318-41893
22715 00037,  210 3001872



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου