Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Τι προβλέπεται για τις παρεμβάσεις

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Τι προβλέπεται για τις παρεμβάσεις Τι ισχύει για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τις παρεμβάσεις στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον 2019".

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και τη σχετική υποσελίδα για τον Β΄ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr.
Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» διαμορφώνεται ως εξής:...

  • Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά
  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο
  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών για το «Εξοικονόμηση» θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.
Ακολουθούν συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους, για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τις παρεμβάσεις

Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή Ενεργειακών Επιθεωρητών;
H επιλογή Ενεργειακού Επιθεωρητή πρέπει να γίνεται συνυπολογίζοντας τους περιορισμούς της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Ν.4409/2016 (ΦΕΚ 136/Α’/28.07.2016), όπως ισχύει, όπου ορίζεται ότι απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή σε κτίριο ή κτιριακή μονάδα εφόσον: α) συμμετείχε στη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή σύζυγος ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος.

Η συμμετοχή:
1. σε τακτοποίηση μέρους κτηρίου/κτηριακής μονάδας,
2. σε έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας κτηρίου/κτηριακής μονάδας και
3. σε έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σε κτήριο/κτηριακής μονάδας
δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για την έκδοση Π.Ε.Α. σε αυτό, δηλ. δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις του άρθρου 53, εδάφιο α), του Ν.4409/2016, εκτός εάν η συμμετοχή αφορά στη σύνταξη μελετών για την έκδοση ή αναθεώρηση αδειών δόμησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα «Ασυμβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών», που περιγράφονται στο άρθρο 53 του Ν.4409/2016, αφορούν περιορισμούς στη δυνατότητα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων και όχι στη συμμετοχή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής έκδοση αδείας για το κτήριο/κτηριακή μονάδα κατόπιν της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).

Σε μονοκατοικία με συνολική επιφάνεια 90 τ.μ., την οποία ο ιδιοκτήτης θέλει να την εντάξει στο πρόγραμμα, έχει βγει άδεια για μια προσθήκη κατ΄ επέκταση 30 τ.μ. Κατά την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση η προσθήκη δεν θα υφίσταται και θα κατασκευασθεί στο μεσοδιάστημα έως την έκδοση του δεύτερου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα κατά το τελικό στάδιο του προγράμματος, αν η κατοικία στο πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης έχει επιφάνεια 90,00 τ.μ. και στο δεύτερο πιστοποιητικό έχει επιφάνεια 120,00 τ.μ.;

Επισημαίνεται ότι το 2ο ΠΕΑ θα αφορά διαφορετικό κτίριο – διότι δεν αλλάζει μόνον η Συνολική επιφάνεια, αλλάζει, κατ’ ελάχιστον, η γεωμετρία του κτιρίου και το κτίριο αναφοράς – και η σύγκριση για το αν επιτυγχάνονται οι στόχοι του Προγράμματος δεν είναι εφικτή.

Πρέπει να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που αναγράφονται στο ΠΕΑ;
Με το συνδυασμό παρεμβάσεων της προς υπαγωγή αίτησης θα πρέπει να υλοποιείται η πρώτη (1η) από τις προτάσεις παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που καταγράφονται στο ΠΕΑ και οδηγούν στην ικανοποίηση του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος.

Σε περίπτωση που χρειάζεται να αλλάξει η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση που έχει καταγραφεί στο ΠΕΑ, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Σε περίπτωση τροποποίησης των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί και καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα (Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων), κατά το στάδιο υλοποίησης παρεμβάσεων θα δηλωθούν μόνον οι παρεμβάσεις που πραγματικά υλοποιήθηκαν (Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωσης Έργου) και στην υποκατηγορία που πραγματικά ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση με τις τροποποιημένες παρεμβάσεις θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος του Προγράμματος για την κατηγορία που αφορά η αίτηση.

Υπάρχουν προδιαγραφές για τα υλικά;
Κάθε παρέμβαση που υλοποιείται πρέπει να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ. Tα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις πρέπει να φέρουν πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Ειδικά για τα συστήματα της κατηγορίας 3, πλην των υποκατηγοριών 3.ΣΤ και 3.Η, και της κατηγορίας 4 του πίνακα παρεμβάσεων του κεφαλαίου 3 του Οδηγού προσκομίζεται δελτίο προϊόντος, όπως αυτό ορίζεται στην Οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή επισήμανση (Energy Labelling).
Τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.
Ο ενεργειακός επιθεωρητής θέτει τις απαιτήσεις για τα τεχνικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά των υλικών και συστημάτων που απαιτούνται για τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτελέσματος και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων του προγράμματος από το 2ο ενεργειακό επιθεωρητή.

Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει μια αντλία θερμότητας για να είναι επιλέξιμη στο Πρόγραμμα;
Επιλέξιμες είναι οι αντλίες θερμότητας που προβλέπονται στο κεφάλαιο 3 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος, καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και φέρουν πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.

Οι τέντες είναι επιλέξιμες στο Πρόγραμμα;
Η τοποθέτηση σταθερών ή κινητών σκιάστρων (π.χ. τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ) εμπίπτει στις επιλέξιμες παρεμβάσεις μόνο εφόσον τοποθετηθούν και νέα κουφώματα ή γίνει αντικατάσταση υαλοπινάκων σε υπάρχοντα κουφώματα, δηλαδή μόνο ως συμπληρωματική (και όχι αυτοτελής) δαπάνη στην κατηγορία 1 «Αντικατάσταση Κουφωμάτων». Επίσης, η τοποθέτηση λοιπών σταθερών ή κινητών σκιάστρων (π.χ. τέντες
– όχι εξωτερικό προστατευτικό φύλλο) εμπίπτει στις επιλέξιμες παρεμβάσεις και ως συμπληρωματική (και όχι αυτοτελής) δαπάνη.

Είναι επιλέξιμη η θερμομόνωση σε δώμα (ταράτσα) από το Πρόγραμμα όταν η αίτηση υποβάλλεται ως «μεμονωμένο διαμέρισμα»;
Ναι, εφόσον συναινέσουν οι συνιδιοκτήτες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Τεχνικά ορθή λύση είναι η μόνωση όλης της επιφάνειας του δώματος (ταράτσας) ή της πιλοτής, όμως, βάσει των όρων υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ 2014-2020), επιλέξιμες δαπάνες στο πρόγραμμα είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στην
ιδιοκτησία σας. Εν προκειμένω μπορούν να ενταχθούν μόνο τα m2 που αφορούν στο επιλέξιμο «μεμονωμένο» διαμέρισμα.
Στην περίπτωση μόνωσης στέγης, υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις:
Α) σε μονοκατοικία ή οροφοδιαμέρισμα τελευταίου ορόφου πολυκατοικίας επιλέξιμα είναι όλα τα τετραγωνικά της στέγης (π.χ. μαζί με τις μαρκίζες και τις προεξοχές της στέγης και την απόληξη κλιμακοστασίου) εφόσον αυτή είναι η ορθά ολοκληρωμένη τεχνική λύση.
Β) σε μεμονωμένο διαμέρισμα τελευταίου ορόφου (όχι οροφοδιαμέρισμα), ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να προτείνει μόνωση όλου του δώματος, καθώς αυτή είναι η τεχνικά ορθή λύση. Επιλέξιμες όμως δαπάνες στο πρόγραμμα είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στο επιλέξιμο μεμονωμένο διαμέρισμα, συν τις μαρκίζες και τις προεξοχές της στέγης του συγκεκριμένου διαμερίσματος.
Διευκρινίζεται ότι: Είναι επιλέξιμες όλες οι εργασίες και υλικά που απαιτούνται για μια άρτια κατασκευή θερμομόνωσης δώματος όπως ελαφρομπετόν κλίσεων, τσιμεντοκονίες κ.τ.λ. Επίσης είναι επιλέξιμα και τα τετρ. μέτρα που αναφέρονται σε τυχόν προβόλους που βρίσκονται άνωθεν του διαμερίσματος σε περίπτωση αίτησης μεμονωμένου διαμερίσματος ή το σύνολο των προβόλων σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας.

Είναι επιλέξιμη παρέμβαση η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης δαπέδου ισόγειας κατοικίας με υποκείμενο όροφο υπογείου (Μη Θερμαινόμενου Χώρου);
Ναι, είναι επιλέξιμες και οι παρεμβάσεις θερμομόνωσης στην οροφή επάνω από υπόγειο (μη θερμαινόμενο χώρο).

Μονοκατοικία φέρει οροφή πλάκα σκυροδέματος. Στις προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση, περιλαμβάνεται και η εξωτερική θερμομόνωση του δώματος. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί στέγη, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν τη θερμομόνωση της στέγης (π.χ. θερμομονωτικές πλάκες, μεμβράνη στεγάνωσης κεραμοσκεπών, υλικά στερέωσης της μεμβράνης), ή δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και δεν θα καλυφθεί από το πρόγραμμα; Επίσης, είναι απαραίτητη η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας της στέγης;
Στην περίπτωση μόνωσης στέγης, οτιδήποτε αφορά τη θερμομόνωση (υλικά, εργασία και ΦΠΑ) είναι επιλέξιμες δαπάνες για το Πρόγραμμα. Επίσης, επιλέξιμα είναι όλα τα τετραγωνικά μέτρα της στέγης μαζί με τις μαρκίζες και τις τυχόν προεξοχές της στέγης. Όμως, ο δομικός σκελετός της στέγης όπως ξυλεία, πέτσωμα κ.τ.λ. δεν είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις για το Πρόγραμμα. Όσον αφορά τα κεραμίδια είναι επιλέξιμα μόνο όταν γίνεται αντικατάσταση κεραμιδιών. Τέλος, ο ωφελούμενος είναι υποχρεωμένος να λάβει τυχόν απαιτούμενες οικοδομικές άδειες ή εγκρίσεις σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Είναι επιλέξιμη δαπάνη η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης με χρήση μόνο ειδικών θερμομονωτικών βαφών;
Οι θερμομονωτικές βαφές, εφόσον χρησιμοποιούνται από μόνες τους για την επίτευξη μόνωσης, δεν είναι επιλέξιμες για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», επειδή τα υλικά αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των επιστρώσεων (coatings) και όχι των μονώσεων. Επιλέξιμη είναι η θερμομόνωση που αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό με επικάλυψη είτε με συνθετικό επίχρισμα είτε με ελαφρά πετάσματα.

Οι παρεμβάσεις θερμομόνωσης που θα γίνουν σε ακίνητο, θα πρέπει να ακολουθούν τις απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ ως προς το συντελεστή θερμοπερατότητας U ή μας ενδιαφέρει μόνο η θερμική αντίσταση R; Θα πρέπει, δηλαδή, το U του δομικού στοιχείου (π.χ. τοίχου) να πληροί τις απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ;
Θα πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ ως προς τις τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας U των δομικών στοιχείων, όπως αυτές αναφέρονται στον Πίνακα «Γ.2: Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων, ανά κλιματική ζώνη, για υφιστάμενα κτίρια» του ΚΕνΑΚ που έχει εγκριθεί με την απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ Β’ 2367/12.07.2017. Η θερμική αντίσταση R του υλικού ή συστήματος υλικών αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος για λόγους κατάταξης στις κατηγορίες Ι ή ΙΙ των ανώτατων ορίων επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία ενεργειακών χαρακτηριστικών.

Εάν κατά τη 2η ενεργειακή επιθεώρηση διαπιστωθεί ότι δεν έχει επιτευχθεί ο ενεργειακός στόχος του προγράμματος, ο ωφελούμενος θα δικαιούται επιχορήγησης από το πρόγραμμα;
Όχι. Τα κίνητρα καταβάλλονται μόνο εφόσον επιτευχθεί ο ενεργειακός στόχος του Προγράμματος.

Στο έντυπο πρότασης παρεμβάσεων (στο στάδιο της αίτησης για υπαγωγή στο Πρόγραμμα), καταχωρήθηκαν στις προτεινόμενες παρεμβάσεις κουφώματα PVC αντί για κουφώματα αλουμινίου, τα οποία τελικά και τοποθετήθηκαν. Τι θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο καταγραφής παρεμβάσεων που θα κατατεθεί με τη 2η ενεργειακή επιθεώρηση, έτσι ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με την επιχορήγηση; Θα δηλωθούν τα κουφώματα ως αλουμινίου ή θα πρέπει να δηλωθούν ως PVC επειδή αυτή είναι η εγκεκριμένη κατηγορία;
Μπορεί να γίνει αλλαγή υποκατηγορίας ή και κατηγορίας παρέμβασης, εφόσον επιτυγχάνεται ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος του Προγράμματος για την κατηγορία που αφορά η αίτηση. Όταν θα συμπληρωθεί το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI_(Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωση Έργου), θα δηλωθούν μόνο οι παρεμβάσεις που πραγματικά υλοποιήθηκαν και στην υποκατηγορία που πραγματικά ανήκουν. Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αυξηθεί ο εγκεκριμένος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ούτε ο εγκεκριμένος συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που αναφέρονται στην Απόφαση Υπαγωγής. Επίσης, ισχύουν οι επιμέρους περιορισμοί μέγιστου επιλέξιμου κόστους για τη νέα υποκατηγορία παρέμβασης.

Με ποιο τρόπο πιστοποιούνται τα ενεργειακά χαρακτηριστικά των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ);
Για την κατηγορία παρεμβάσεων 4 (σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης – ΖΝΧ) και όλες τις υποκατηγορίες της κατηγορίας 3 (αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης) πλην των 3.ΣΤ και 3.Η, τα ενεργειακά χαρακτηριστικά πιστοποιούνται από το δελτίο προϊόντος, όπως αυτό ορίζεται στην Οδηγία 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή επισήμανση (Energy Labelling). Το δελτίο προϊόντος πρέπει να επισυναφθεί ως δικαιολογητικό στο πληροφοριακό σύστημα (παράρτημα Χ – Δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου).

Επίτοιχος ατομικός λέβητας φυσικού αερίου (υποκατηγορία παρέμβασης 3.Β), με δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης – ΖΝΧ μέσω ταχυθερμαντήρα (πλακοειδή εναλλάκτη), θεωρείται ως σύστημα θέρμανσης με ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης του ΖΝΧ έτσι ώστε να προσαυξηθεί το ανώτατο όριο δαπάνης, αναλόγως και της κατηγορίας ισχύος του;
Για να είναι επιλέξιμη η προσαύξηση των ανώτατων ορίων δαπάνης των υποκατηγοριών παρεμβάσεων 3.Α έως 3.Δ (αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης), θα πρέπει το σύστημα θέρμανσης να διαθέτει ταμιευτήρα αποθήκευσης του ΖΝΧ και όχι απλώς να παρέχει τη δυνατότητα παροχής (παραγωγής) ΖΝΧ. Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος θέρμανσης και επομένως και η ύπαρξη ενσωματωμένου ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ, θα πρέπει να αναφέρονται στο παραστατικό πώλησης.

Για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις της κατηγορίας 3, ποια τιμή της ισχύος P,
λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη στις υποκατηγορίες δαπάνης Ι έως VIII;
Η τιμή της ισχύος P αφορά την αναγραφόμενη τιμή στο δελτίο προϊόντος και ειδικότερα:
Για τις υποκατηγορίες 3.Α & 3.Β: Την Ονομαστική θερμική ισχύ (Nominal heat output), συμπεριλαμβανομένης της ονομαστικής θερμικής ισχύος κάθε συμπληρωματικού θερμαντήρα.
Για τις υποκατηγορίες 3.Γ & 3.Δ: Την Ονομαστική θερμική ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της ονομαστικής θερμικής ισχύος κάθε συμπληρωματικού θερμαντήρα (θερμότερο κλίμα).
Για την υποκατηγορία 3.Ε: Την Ονομαστική θερμική ισχύ (Prated).
Για την υποκατηγορία 3.ΣΤ: Την ονομαστική θερμική ισχύ που δηλώνεται από τον κατασκευαστή του προϊόντος. Σε περίπτωση εύρους ισχύος λαμβάνεται η μέγιστη.
Για την υποκατηγορία 3.Z: Το φορτίο σχεδιασμού (Design load) για την λειτουργία της ψύξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου