Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης
Σ' αυτήν περιλαμβάνονταν δρώμενο με την περιπέτεια της σφαγής, την προσφυγιά, την αιχμαλωσία, και τη σωτηρία των Χίων, μέσα από κείμενα της εποχής και μαρτυρίες.
Το δρώμενο απέδωσαν οι...
ηθοποιοί, Αρκαδία Ψάλτη, Καλλιρρόη Μυριαγκού και Τάκης Σακελλαρίου, ενώ την επιμέλειά του είχε ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς.
Οι ηθοποιοί Νίκος Σακελλαρίου, Αρκαδία Ψάλτη και Καλλιρρόη Μυριαγού |
Οι καλλιτέχνες, Σταματία Χωρεψιμά και Μάριος Τσόλιας, στο πιάνο τους συνόδευσε ο Κώστας Τουλούπας |
Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, ο οποίος κατάγεται από τα Ψαρά, αλλά και τον Αι Γιώργη το Συκούση, μετά το πέρας της οποίας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των σφαγιασθέντων.
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής ήταν είναι και θα παραμένει υπερασπιστής της αλήθειας. Γι’ αυτό θα τιμά πάντα όσο εξαρτάται από μας, τη μνήμη της Σφαγής της Χίου, που ουσιαστικά έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας». Και ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ υπόγραμμισε:
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης. Αριστερά του είναι ο ναύαρχος ε.α. Γιάννης Βοργιάς |
«Σήμερα είναι γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να μην επισημάνουμε ότι χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρόνο και ότι η συμβολή τους στην οικονομική ζωή του νησιού είναι σημαντική.
Εκτιμούμε το γεγονός αυτό, αλλά δεν το θεωρούμε αρκετό να διαγράψει την ιστορία. Γιατί αλλοίμονο στους λαούς που λησμονούν την ιστορία τους τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους.
Το παρόν ισοπεδώνεται, οι αξίες εκμηδενίζονται και το μέλλον στερείται ονείρων και οραματισμών ή επί το ακριβέστερον δεν έχει θεμελιωμένο μέλλον.
Κάποιοι βέβαια, εξόχως προοδευτικοί, έχουν αντίθετοι γνώμη. Αυτοί, κάποια χρόνια νωρίτερα, το 2011, αν δεν με απατάει η μνήμη ενήργησαν και αφαιρέθηκαν οι επιγραφές «Έργα Οθωμανών» από τις οστεοθήκες των θυμάτων της σφαγής της Νέας Μονής και του Αγίου Μηνά, ενώ το πιστό αντίγραφο της Σφαγής της Χίου, του διάσημου Γάλλου Ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά καθαιρέθηκε από το Βυζαντινό Μουσείο (Μετζιτιέ Τζαμί)και στάλθηκε στο Οσμανιέ Τζαμί, που βρισκεται στο Φραγκομαχαλα και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος.
Όμως οι Τούρκοι, πότε δεν αφαίρεσαν τον αναρτημένο πίνακα στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ, που λειτουργούν ως μουσείο και το οποίο παριστά Τούρκο πολεμιστή να πατά πάνω στο κορμί Έλληνα φουστανελοφόρου με το λάβαρό μας και γύρω σκόρπια κορμιά Ελλήνων».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιωνικού Κέντρου, προσφορά της Ομοσπονδίας, κέρασμα με μεζέδες, ούζο και μαστίχα.
Μεταξύ εκείνων που τίμησαν την εκδήλωση ήταν:
Η γλύπτρια και ζωγράφος Μαίρη Παπακωνσταντίνου, οι τέως πρόεδροι της ΟΧΣΑ Παναγιώτης Βαρλάς και Τάσος Τριπολίτης, ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου Ισίδωρος Πρώιος, ο πρόεδρος του Μαρινείου Ιδρύματος Μιχάλης Μάγγος, ο ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Βοργιάς, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Λαυρέντιος Δελλασούδας, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Χαϊδαρίου Είρηνη Γεωργιάδη-Λυμπουσάκη.
Από συλλόγους παρέστησαν, Πόπη Κουρούπη (Βολισσιανών), Ιωάννη Μπαλή (Βρονταδουσίων), Εμμανουήλ Ευαγγελινός (Καλλιμασιωτών), Φανή Ανερούση (Καμπούσων), Ν. Κεφάλας (Κουρουνιωτών), Νίκος Κατσαρός (Λεπτοποδούσων), Ισίδωρος Σταμούλης (Νεοχωρούσων), Αθηνά Λουφάκη (Ολυμπούσων), Γιώργος Τσιρίγος (Ομήρου), Νίκος Τσίκουρας (Πιραμούσων), Βάσω Πουλή (Ποταμούσων), Μαρία Μπρή (Πυργούσων), Μιχάλης Δοντάς (Χαλανδρούσων), Σταμάτης Χονδρογιωργάκης (Χαλκουσίων), Πονηρού (Χιώτικου χωριού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου