Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σπουδαία εκδήλωση διοργάνωσε η ΟΧΣΑ, για να τιμήσει το Χιώτη ήρωα της αντίστασης Κώστα Περρίκο

-Παράλληλα, έκοψε στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας και την πίτα της
-Τιμητικά βραβεία δόθηκαν:
-Στην πρόεδρο του Συλλόγου Ολυμπούσων Αττικής Κέλλυ Λουφάκη για τις διεθνείς επιτυχίες της στη ξιφασκία ατόμων με ανάγκες και 
-Στο φοιτητή του 2ου Λυκείου Χίου Γιάννη Ασμάνη, πρώτου μεταξύ πρώτων, που πέτυχε την εισαγωγή του στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικης, στη μνήμη του Χιώτη ήρωα, της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής Κώστα Περρίκου και της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε...
της Κυριακή 1η Μαρτίου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Την παρακολούθησαν περίπου 300 συμπατριώτες μας παρ΄ ότι την ίδια μέρα και ώρα, πέντε εκ των συλλόγων μελών της ομοσπονδίας είχαν προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις προφανώς λόγω κακής συννενόησης.

Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή 
των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε στο Μουσείο Κώστας Περρίκος, που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Καλλιθέας και βρίσκεται επί της οδού Φιλαρέτου 108. Περιελάμβανε επί μνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στο Μουσείο. Τιμές απέδωσαν η φιλαρμονική του Δήμου, η οποία παιάνιζε καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το Μουσείο της Αντίστασης Κώστας Περρίκος στη Φιλαρέτου 108 στη Καλλιθέα

Ξεναγός του Δήμου μίλησε για την επιλογή του χώρου που είχε στεγάσει κατά την κατοχή την ομάδα δράσης του Χιώτη ήρωα.

Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης ανάμεσα 
σε μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας
Aκολούθως, στο Δημοτικό θέατρο Καλλιθέας απήυθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Αργύρης Κοκκινάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Γιώργος Κυριακόπουλος. Ο πρώτος μεταξύ άλλων είπε:

"Ο Κώστας Περρίκος έδωσε μαμαθήματα, όχι μόνο στους 'Ελληνες που αντιστάθηκαν κατά της Γερμανικής κατοχής, αλλά αποδεδειγμέν ασε όλες τις αντιστασιακές ομάδες της Ευρώπης.

Ήταν ο πρώτος που έκανε σαμποτάζ εντός πόλεως κατά των Γερμανών και κυρίως με την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών, Γλάδστωνος και Πατησίων.

Άλλοι, με πολύ μικρότερης σημασίας επιτεύγματα, έγιναν θρύλοι γιατί είχαν την τύχη να επιζήσουν και κάποιοι τους έκαναν "σημαία".

Αντίθετα, ο Περρίκος είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του ένας άλλος "Εφιάλτης",  με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να καταδικαστεί σε θάνατο και να εκτελεστεί στην Καισαριανή, τρεις μήνες μετά την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ, στις 4 Φεβρουαρίου 1943".

Ανθή Πάγκα-Περρίκου, κόρη του Καλλιμασιώτη ήρωα της αντίστασης
Επίσης ανέφερε το παράπονό της κόρης του ήρωα, Ανθής, που είναι ότι ενώ είχε δοθεί υπόσχεση από τις αρχές της Χίου, ο δρόμος που οδηγεί από τη χώρα στην Καλλιμασιά και το χωριό που έζησε και μεγάλωσε ο  Κώστας Περρίκος, να πάρει το όνομά του, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Αντίθετα στην περιοχή της Αθήνας υπάρχουν δύο δρόμοι με το όνομά του. Ο πρώτος και μεγαλύτερος είναι ο περιφερειακός στα Τουρκοβούνια και ο δεύτερος βρίσκεται στην περιοχή της Φιλοθέης.

Η ΟΧΣΑ θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τις σημερινές αρχές της Χίου να μη λησμονηθεί η υπόσχεση που είχε δοθεί στην οικογένεια του Κώστα Περρικου.

Ακολούθησαν οι λόγοι των, Βασίλη Φίλια, καθηγητή των Κοινωνικών Επιστημών και τέως Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Παντελή Βατάκη Αντισμύναρχου της Πολεμικής Αεροπορίας που χειροκροτήθηκαν θερμά.

Διαβάστηκαν  μηνύματα του Μητροπολίτη Χίου κ.κ.Μάρκου, των βουλευτών του νησιού, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Νότη Μηταράκη, καθώς και του δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνούς.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας. Το πρώτο κομμάτι έκοψε ο πρόεδρος και στη συνέχεια οι δύο αντιπρόεδροι, Κώστας Λυμπουσάκης και Δέσποινα Παγιαζίτη.

Τα δύο φλουριά που είχαν οι πίτες έπεσαν, εκείνης των επισήμων και προέδρων Χιακών συλλόγων, στον πρόεδρο του συλλόγου Βικανών Αττικής Χρήστο Φωτεινό και των παρευρισκομένων στην Ιωάννα Οικονόμου σύζυγο του προέδρου Βολισσιανών Αττικής.

Στους δύο τυχερούς δόθηκε από μία χειροποίητη κατασκευή δένδρου ελιάς.

Η Κέλλυ Λεφάκη πρόεδρος των Ολυμπούσων Αττικής
Ακολούθως τιμήθηκαν, η Κέλλυ Λουφάκη πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπούσων Αττικής για τις διεθνείς επιτυχίες της στο άθλημα ξιφασκίας με αμαξίδιο ατόμων με ειδικές ανάγκες και του αποφοίτου του 2ου Λυκείου Χίου Γιάννη Ασμάνη, πρώτου μεταξύ πρώτων, που πέτυχε την εισαγωγή του στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών), με γενικό βαθμό 19,82.

Ο Γιάννης Ασμανής παραλαμβάνει το βραβείο του από τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας Γ. Κυριακόπουλο
Για τα δύο τιμώμενα πρόσωπα μίλησε ο πρόεδρος Αργύρης Κοκκινάκης, ενώ τις πλακέτες απένειμαν, στη Λουφάκη ο αντιπρόεδρος Κώστας Λυμπουσάκης και στον Ασμάνη ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Κυριακόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και χορωδία του τμήματος ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τσιαμούλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου