Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κωνσταντινούπολη, Ταξίδι στην Πόλη των Πόλεων

Κωνσταντινούπολη, Ταξίδι στην Πόλη των ΠόλεωνΠώς να περιγράψει κάποιος αυτόν τον μαγικό κόσμο που είναι η Κωνσταντινούπολη; Σίγουρα είναι η πιο εμβληματική πόλη στην γη.

Το γεγονός ότι λέγεται «Πόλη», απλά, σημαίνει ότι είναι το απόλυτο πρότυπο της πόλης, η πόλη των πόλεων! Αινιγματική, μυστηριακή, μεγαλειώδης, πανέμορφη, αυτοκρατορική, αιώνια, όλες οι λέξεις δεν φτάνουν για να...
περιγράψουν αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αυτό το στολίδι που κρατάει τα σκήπτρα του για αιώνες και δεν μπορεί να προσπεραστεί από καμία άλλη πρωτεύουσα του κόσμου!

Βυζαντινή Ραψωδία
Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια και γεωπολιτική σημασία αυτοκρατορία που γνώρισε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αν η Ρώμη ονειρεύτηκε να ξεπεράσει την χιλιετία, η Κωνσταντινούπολη τα κατάφερε φτάνοντας τους 15 αιώνες! Ασφαλώς η ιστορία της υπήρξε γεμάτη καμπές, στιγμές υπέρμετρης δόξας αλλά και σκοτεινές σελίδες. Το στολίδι αυτό που ενώνει δύο ηπείρους και επηρεάζει – ακόμα και σήμερα – όλη την οικουμένη έχει ανάγλυφη όλη αυτή την ιστορία στο σημερινό της πρόσωπο. Ανατολίτικη όσο και δυτική, βαθιά ορθόδοξη αλλά και με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, ονειρική, άχρονη, στέκει προκλητικά όμορφη, προκλητικά έξω από τα μέτρα. Και περιμένει να την ανακαλύψουμε.



Αμέτρητα Αξιοθέατα

Είναι σίγουρο ότι ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν αρκεί για να γνωρίσει κάποιος αυτή την μεγαλειώδη πόλη. Υπάρχουν φυσικά τα βασικά αξιοθέατα: η Αγία Σοφία, το κορυφαίο σύμβολο του χριστιανισμού και ένα από τα ομορφότερα θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο. Το μπλε τζαμί, με την υπνωτική ομορφιά του και την απέραντη ιστορία του. Το Πατριαρχείο και η συνοικία του Φαναρίου, που ακόμα διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στις συνειδήσεις όχι μόνον των χριστιανών αλλά και όλων των πνευματικών ανθρώπων. Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής έξω από τα τείχη της Πόλης, με το διάσημο αγίασμα και την μεγάλη ιστορία. Η Γέφυρα και ο Πύργος του γαλατά, που η ιστορία της φτάνει μέχρι τον Ιουστινιανό και η ομορφιά της καθώς διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο είναι ανείπωτη. Ο ίδιος ο Κεράτιος Κόλπος με τα χίλια χρώματα της ανατολής και του δειλινού, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες ζωγραφιές – και με τεράστια ιστορική σημασία. Τα εννιά νησιά που ακούν στο όνομα Πριγκηπονήσια και στολίζουν τον μυχό της Κωνσταντινούπολης. Το Ντολμά Μπαχτσέ, το εμβληματικό ανάκτορο του Αβδούλ Μετζίτ με την δυτική του αρχιτεκτονική. Η Παναγία των Βλαχερνών, ένα από τα σπουδαιότερα σεβάσματα της ορθοδοξίας. Η ολοζώντανη Πλατεία Ταξίμ, το Τοπ Καπί, το Καπαλί Τσαρσί, το Μεγάλο Παζάρι που υπάρχει από τον 15ο αιώνα, η Αγορά των Μπαχαρικών που ιδρύθηκε το 1660, το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα περισσότερο από ένα εκατομμύριο (!) εκθέματα από όλη την ιστορία της Πόλης. Οι πάμπολλες μονές, η Βασιλική Κιστέρνα. Αυτά είναι λίγα, πραγματικά λίγα και απλά τα πιο γνωστά από τα αξιοθέατα της Πόλης των Πόλεων. Και μόνον για αυτά, χρειάζεται μια χορταστική επίσκεψη. Πόσο μάλλον για να μυηθεί κάποιος στην απέραντη ιστορία αλλά και την εκπληκτική σύγχρονη φυσιογνωμία της Κωνσταντινούπολης!


Με Παϊτόνι και με τα Πόδια

Η αχανής και πανέμορφη Κωνσταντινούπολη θέλει ένα σχέδιο για να μπορέσει κάποιος να την αποκρυπτογραφήσει. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξετε κάποια από τα βασικά αξιοθέατα και να τα επισκεφθείτε με τα πόδια, νιώθοντας την Πόλη να πολιορκεί τις αισθήσεις σας σε κάθε βήμα. Ειδικά την άνοιξη είναι ένα ποίημα, αφού η χαρακτηριστική καλοκαιρινή υγρασία δεν έχει κατακλύσει ακόμα την ατμόσφαιρα. Ξεκινώντας από την Πλατεία Ταξίμ και ακολουθώντας την περιβόητη οδό Ινστικλαλ θα βρεθείτε στο Πέραν, Beyoglou στα τουρκικά. Η ομορφιά αυτού του αστικού περιπάτου, που είναι πεζοδρομημένος και το μόνο όχημα είναι το κόκκινο τραμ, μέσα στην πολυχρωμία των εκατοντάδων καταστημάτων, θα σας δώσει μια άποψη της συνεχώς εξελισσόμενης και ζωντανής Κωνσταντινούπολης. Μπορείτε να πάτε ως τον Πύργο του Γαλατά, το μεσαιωνικό αυτό εμβληματικό φρούριο και να απολαύσετε την θέα από την γέφυρα, με τα δεκάδες καΐκια στον Κεράτιο Κόλπο να δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Από την γέφυρα θα αγναντέψετε από την μια μεριά την περιοχή του γαλατά και από την άλλη το ιστορικό κέντρο της Πόλης, το Eminönü, την καρδιά της πόλης. Φυσικά μπορείτε να κάνετε μια περιήγηση στην Πόλη με την άμαξα, το γραφικό παϊτόνι, ή να βγειτε, επίσης με την άμαξα, στις κοντινές εξοχές και τις μονές, για μια εμπειρία πέρα από τα σύνορα του χρόνου...

Nişantaşı
Αν θέλετε να γνωρίσετε μια πιο δυτικοποιημένη εκδοχή της Πόλης, πρέπει να επισκεφθείτε το λεγόμενο «Κολωνάκι της Κωνσταντινούπολης¨, το Nişantaşı. Είναι στην λεγόμενη ευρωπαϊκή πλευρά, με πολυτελή εστιατόρια δυτική γαστρονομίας – αλλά με πολίτικες πινελιές – με ακριβά είδη από μεγάλους οίκους, αλλά και μια ατμόσφαιρα που δεν μπορεί κανείς να την συναντήσει σε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!


Πολίτικη Κουζίνα

Από την επιτυχημένη αυτή ταινία και μετά η έκφραση είναι κλισέ. Αλλά ένα κλισέ που ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα! Η πολίτικη κουζίνα έτσι όπως θα την γνωρίσει κάποιος στην ίδια την Πόλη είναι πέρα από κάθε περιγραφή, μια πολιτισμική έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων. Από τα υπαίθρια ή ημιστεγασμένα παραδοσιακά μαγαζιά που πουλάνε μαστιχωτό παγωτό, από τους πλανόδιους που μπορούν να σας προμηθεύσουν επί τόπου ένα ποτήρι αρωματικό τσάι, έναν φρέσκο χυμό από ρόδι, ή ένα χορταστικό γεύμα με πίτες και κρεατικά μέχρι τα εκλεπτυσμένα και σοφιστικέ εστιατόρια, τις παραδοσιακές πολίτικες γωνιές και τα γκουρμέ στέκια οι επιλογές είναι απέραντα σαγηνευτικές. Ταυτόχρονα η Κωνσταντινούπολη έχει μια πολύ δυνατή και νεανική νυχτερινή ζωή. Αν κάποιος θέλει να ζήσει μια οριεντάλ εμπειρία, κάτι σαν τουριστική ατραξιόν τύπου φολκλόρ, ναι, δεν θα απογοητευτεί, μπορεί να δει χορό της κοιλιάς καπνίζοντας ναργιλέ. Αν όμως θέλει να ακούσει ποιοτική ανατολίτικη μουσική από μεγάλους οργανοπαίκτες ή να χαρεί νεανικά συγκροτήματα, πάλι δεν θα απογοητευτεί! Η Κωνσταντινούπολη τα χωράει όλα, τα προσφέρει όλα, τα χαίρεται σε υπέρμετρο βαθμό. Αν έρθετε δε σε επαφή με τους ντόπιους θα διαπιστώσετε ότι αγαπούν πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες, ειδικά οι νέοι άνθρωποι. Αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε αυτό το ταξίδι κάποια στιγμή. Η μήπως έχει έρθει ήδη η στιγμή;

Χρήσιμες Πληροφορίες
Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπουλης:
Δ/νση: Turnacibaci Sokak 22-Beyoglu 34433, Istanbul-Turkey
Τηλ.: (0090212) 3938290-1-2, 3938294
Fax: (0090212) 0090212 2521365
Ε-mail: grgencon.kon@mfa.gr
Web-Site: http://www.mfa.gr/istanbul

ΘΕΩΡΗΣΗ
Για το ταξίδι στην Πόλη και εν γένει την είσοδό στην Τουρκία δεν απαιτείται θεώρηση (Visa) αλλά χρειάζεται μόνο το διαβατήριο (για την Πόλη μόνο ταυτότητα νέου τύπου με λατινικά στοιχεία).

ΝΟΜΙΣΜΑ
Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η νέα τουρκική λίρα (YTL, προφέρεται: «γιετελέ»).

ΩΡΑΡΙΟ:
Στην Πόλη τα εμπορικά ανοίγουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παραμένουν κλειστά το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, όμως στην Ιστικλάλ και τις άλλες μεγάλες οδούς λόγω τουρισμού ανοίγουν και την Κυριακή.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με ΟΣΕ
Mε λεωφορείο του ΟΣΕ, από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη πλην Κυριακής (19.00) και από Πόλη για Αθήνα καθημερινά πλην Πέμπτης (10.00). Τηλέφωνο Σταθμού Αθηνών: 210-5298739. Τηλέφωνο Σταθμού Θεσσαλονίκης: 2310-538367. O ΟΣΕ συνεργάζεται με το τουρκικό πρακτορείο Derya: για Θεσσαλονίκη, επιβίβαση από Νέο Σ.Σ., αποβίβαση στο Σταθμό Otogar στο Bayrampasa.
Με το τραίνο Φιλία-Dostluk και καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη (αναχώρηση: 19.58) για Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα (αναχώρηση: 20.30).

Αεροπορικά
Το αεροδρόμιο (Hava Alani) της ευρωπαϊκής ακτής ονομάζεται «Atatürk International Airport» και το μικρότερο της ασιατικής ακτής:«Sabiha Gökçen International Airport«. Από τον αερολιμένα Ατατούρκ, θα βρείτε εξπρές λεωφορείο, με αφετηρία έξω από το κτίριο των αφίξεων. Προσοχή: επιλέξτε εκείνο που έχει προορισμό την πλατεία Τaksim. Υπάρχει σύνδεση με μετρό, που συνδέει το αεροδρόμιο με την περιοχή του Aksaray. Από εκεί, με τραμ μέχρι το Σουλταναχμέτ (περιοχή Αγίας Σοφίας) και το Καράκιοϊ. Μετά, με το Τουνέλ μέχρι την Ιστικλάλ. Με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
Με Ιδιωτικό Αυτοκίνητο
Μέσω Κήπων-Ipsala (παραλιακά) ή Καστανιών-Αδριανούπολης (από βόρεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου