Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ποιοι είναι οι ζάμπλουτοι Σαουδάραβες που απέκτησαν ποσοστό του Costa Navarino – Το μεγάλο deal των 500 εκατ. ευρώ

Ποιοι είναι οι ζάμπλουτοι Σαουδάραβες που απέκτησαν ποσοστό του Costa Navarino – Το μεγάλο deal των 500 εκατ. ευρώΗ πανίσχυρη οικογένεια Ολαγιάν, η περιουσία της οποίας εκτιμάται από το Forbes ότι αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια, απασχολεί εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα, μετά το μεγάλο επιχειρηματικό deal ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που σηματοδότησε την είσοδο του Ομίλου Ολαγιάν στο μετοχικό κεφάλαιο της Costa Navarino.

Αυτή δεν είναι η πρώτη επένδυση που κάνει η ζάμπλουτη οικογένεια των Σαουδάραβων στη χώρα μας, αφού οι επιχειρηματικοί τους δεσμοί με την Ελλάδα κρατούν καλά εδώ και 40 χρόνια.

Η τρίτη σύζυγος του ιδρυτή του ομίλου και θρύλου των επιχειρήσεων Σουλιμάν Ολαγιάν είναι η...
Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη, ενώ και η μικρότερη κόρη του, Λούμπνα, είναι επίσης παντρεμένη με Ελληνοαμερικανό.

Μέλη της οικογένειας βρίσκονται συχνά στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και για να επισκεφτούν τα στρατηγικής σημασίας γραφεία τους στη Γλυφάδα.

Η ιστορία του επενδυτικού Ομίλου ξεκινάει από τα βάθη της αραβικής ερήμου, το 1947 και σήμερα διαθέτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ριάντ και την Αθήνα.

Οι μεγάλες επενδύσεις που έκαναν τον όμιλο πανίσχυρο δεν έχουν τέλος: The Coca-Cola Bottling Company, Volkswagen Group, Chase Manhattan, J.P Morgan, Credit Suisse Group, American International Group (AIG), Peel Holdings κ.ά.
Οι Ολαγιάν είναι οι πλουσιότεροι Σαουδάραβες, μετά την βασιλική οικογένεια.


Ο Καλίντ Ολαγιάν και η  Λούμπνα Ολαγιάν. Ο πρόεδρος και η «σιδηρά κυρία» του ομίλου
Ο Καλίντ Ολαγιάν και η Λούμπνα Ολαγιάν. Ο πρόεδρος και η «σιδηρά κυρία» του ομίλου

Ζωή σαν παραμύθι

Ο ιδρυτής του Ομίλου, είναι ο Σουλιμάν Σάλεχ Ολαγιάν, ο οποίος γεννήθηκε το 1918, στην πόλη Ουνάιζα, στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και θυμίζει παραμύθι αφού με τις ικανότητες και την τύχη, κατάφερε από τα καραβάνια να βρεθεί στον αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ.

Ο πατέρας του ήταν έμπορος μπαχαρικών αλλά δυστυχώς ο Σουλιμάν στην ηλικία των 6 ετών έμεινε ορφανός έχοντας χάσει και τους δυο του γονείς. Στην ηλικία των 10 ετών, ταξίδεψε μαζί με τον αδελφό του με καμήλα στον Περσικό Κόλπο και από εκεί με πλοίο στο Μπαχρέιν όπου φοίτησε στο Αμερικάνικο Σχολείο και έμαθε να μιλά αγγλικά.

Tα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ολαγιάν στο Ριάντ
Tα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ολαγιάν στο Ριάντ

Το 1936, σε ηλικία μόλις 18 ετών, προσλαμβάνεται στην Bahrain Petroleum Company και έναν χρόνο αργότερα επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία για να εργαστεί στην California Arabian Standard Oil Company, την εταιρεία που αργότερα μετατράπηκε στον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco. Βρισκόμαστε στην «αυγή» της πετρελαϊκής κυριαρχίας, έτσι η ενασχόλησή του με το πετρέλαιο οδηγεί την καριέρα του σε ραγδαία άνοδο.

Σύντομα ο Ολαγιάν παίρνει δάνειο και ιδρύει την General Contracting Company (GCC), με τον όμιλο από το 1971, να ανοίγει τα φτερά της σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

Αυτή ήταν η αρχή... Λίγο αργότερα ο δαιμόνιος επιχειρηματίας περνάει στον κλάδο της ενέργειας, στον κλάδο των τροφίμων και στην ασφαλιστική αγορά.

Δημιούργησε από το μηδέν μια αυτοκρατορία

Ο Σ. Ολαγιάν παντρεύτηκε τρεις φορές. Με την πρώτη του σύζυγο, η οποία πέθανε λίγα χρόνια μετά τον γάμο τους, απέκτησε έναν γιο, τον Καλίντ, ενώ με τη δεύτερή του σύζυγο με την οποία χώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του '60 απέκτησε τρεις κόρες, τις Χαγιάτ, Χαθάμ και Λούμπνα. Λίγο μετά θα γνωρίσει την Ελληνοαμερικανίδα Μαίρη Περδίκη, η οποία εργαζόταν τότε στην εταιρεία Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν που δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία
Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν που δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία

Ο γάμος τους τελέστηκε στον Λίβανο το 1974. Η οικογένεια Ολαγιάν, αν και διατηρεί σπίτια στο Ριάντ, τη Νέα Υόρκη, τη Λοζάνη και το Λονδίνο, για πολλά χρόνια είχε ως μόνιμη κατοικία της τη Βηρυτό. Το 1976 με «πόνο ψυχής», λόγω του πολέμου και των ταραχών στον Λίβανο, ο Σουλιμάν Ολαγιάν θα αναγκαστεί να αφήσει την αγαπημένη του Βηρυτό. Εκείνη την περίοδο θα δημιουργήσει το γραφείο του στην Ελλάδα.

Η επένδυση μαμούθ στην Πύλο

Ο Σουλιμάν Ολαγιάν έφυγε από τη ζωή το 2002 και σήμερα στο τιμόνι του ομίλου βρίσκονται τα τέσσερα παιδιά του, με τον γιο του Καλίντ και την κόρη του Λούμπνα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η οικογένεια μένει στο Ριάντ εκτός από τη Χαθάμ που κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ολαγιάν προχώρησαν σε μια ακόμα σημαντική επένδυση στη χώρα μας. Ο όμιλός τους εισέρχεται ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στην Costa Navarino.

Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν και η Χαθάμ Ολαγιάν, επικεφαλής του ομίλου στις ΗΠΑ
Ο ιδρυτής Σουλιμάν Ολαγιάν και η Χαθάμ Ολαγιάν, επικεφαλής του ομίλου στις ΗΠΑ

Αυτό σημαίνει πως οι Ολαγιάν αποκτούν το 25% του πολυτελούς resort στην Πύλο και με την επένδυση των 500 εκατ. ευρώ συμβάλουν στην υλοποίηση της τρίτης φάσης του επενδυτικού προγράμματος στην Costa Navarino.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου