Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η παρουσία του πατέρα στον τοκετό

Η παρουσία του πατέρα στον τοκετό
Τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής

Παλαιότερα οι μπαμπάδες έπιναν τον καφέ (ή το ουίσκι) τους για να μετριάσουν το άγχος τους στην καφετέρια του μαιευτηρίου και περίμεναν να ακούσουν τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του παιδιού τους.

Τώρα όλα άλλαξαν και οι περισσότεροι μπαμπάδες είναι παρόντες στον τοκετό. Τελικά είναι όμως καλή ή κακή ιδέα;


Τα θετικά

Μπορεί η σύντροφός σας να θέλει να είστε εκεί

Στο παρελθόν οι άνθρωποι ζούσαν μαζί με τις οικογένειες τους και γι’ αυτό ίσως ήταν πιο εύκολο για τις γυναίκες να έχουν τις μητέρες ή τις αδερφές τους μαζί τους κατά τη γέννηση. Στις μέρες μας όμως είναι σπάνιο καθώς οι περισσότερες γυναίκες θέλουν ο σύντροφός τους να είναι το πρόσωπο με το οποίο θα μοιραστούν αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη γέννα

Οι περισσότερες γυναίκες λένε ότι απλά και μόνο η παρουσία του συντρόφου τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, τις καθησύχαζε και τους έκανε να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πολλά για τον τοκετό για να κάνετε την εμπειρία καλύτερη για εκείνη καθώς η παρουσία σας και μόνο θα κάνει τη διαφορά. Αν βέβαια είστε σε θέση να δώσετε και πρακτική βοήθεια, ακόμα καλύτερα!

Μπορείτε να την εκπροσωπήσετε

Ενδεχομένως θα υπάρχουν στιγμές που η σύντροφός σας δεν θα είναι σε θέση να μιλήσει ή να επικοινωνήσει με τη μαία και τους γιατρούς. Εσείς που εννοείται ότι θα ξέρετε το πλάνο της γέννησης, θα μπορείτε να αποφασίσετε το καλύτερο για εκείνη αφού ξέρετε τι θέλει και θα μπορέσετε να προσφέρετε τη βοήθειά σας, αν χρειαστεί. Αν μάλιστα η μητρική της γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά, τότε η παρουσία σας θα είναι απαραίτητη και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Θα δείτε τη γέννηση του παιδιού σας

Βιώνοντας από κοντά τη γέννηση του παιδιού σας θα είναι μια εκπληκτική εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και πολλή αγάπη που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά ως ζευγάρι.

Τα αρνητικά

Καλώς ή κακώς μπορεί η σύντροφός σας να μη θέλει να είστε παρών στη γέννα ή και ο ίδιος να μην το επιθυμείτε. Αν είναι έτσι, καλό είναι να το συζητήσετε και να εξηγήσετε τους λόγους για αυτήν σας την απόφαση γιατί μπορεί να είναι κάτι πρακτικό που να λύνεται.

Μπορείτε να κάνετε τη γέννηση πιο δύσκολη για εκείνη

Η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες στην αίθουσα του τοκετού και να κάνετε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τη σύντροφό σας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται όμως είναι κάποιον που να την αναστατώνει. Φροντίστε λοιπόν να είστε ήρεμος και καθησυχαστικός. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να κρατήσετε επικοινωνία με τη μαία!

Θα δείτε όλο το …χάος!

Υπάρχει πολλή…παρασκήνιο κατά τη διάρκεια μιας γέννας και σίγουρα πολύ αίμα! Υπάρχει μια θεωρία λοιπόν κατά την οποία λέγεται ότι όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική έλξη που νιώθουν οι σύντροφοι. Πάντως δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απόδειξη είτε για τον ένα είτε για τον άλλο τρόπο.

Θα πρέπει να είμαι εκεί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μόνο ένας μπαμπάς μπορεί να απαντήσει και είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να αποφασίσετε μετά από μια κουβέντα με την σύζυγό σας. Αν αποφασίσετε να είστε παρών στη γέννηση, το επόμενο βήμα είναι σκεφτείτε τι είδους ρόλο θα έχετε, αν θα είστε δηλαδή ένας απλός παρατηρητής ή θα συμμετέχετε στη διαδικασία και θα βοηθήσετε τη σύντροφό σας.

Πηγή: baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου