Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο του υπουργείου για τη στήριξη της παραγωγής μαστίχας Χίου

Σχέδιο του υπουργείου για τη στήριξη της παραγωγής μαστίχας ΧίουΗ απώλεια της ετήσιας παραγωγής εκτιμάται σε 25%

Εξειδικευμένο και στοχευμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας της μαστίχας Χίου, διαμορφώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα της μαστίχας Χίου και ότι απαιτούνται περίπου...
15 χρόνια από τη φύτευση των μαστιχοφόρων σχίνων έως ότου αυτοί να παράξουν.

Το πρόγραμμα, που θα διαμορφωθεί, θα αφορά από τα φυτώρια και το πολλαπλασιαστικό υλικό έως το στάδιο της παραγωγής και της μεταποίησης, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να μη θεωρηθεί από την ΕΕ ότι χορηγούνται παράνομες εθνικές ενισχύσεις, αλλά αντιθέτως ότι αποτελεί εξειδικευμένη ενίσχυση προς την καλλιέργεια και το προϊόν.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων, που είχαν καταθέσει βουλευτές για τα μέτρα ανασυγκρότησης της Χίου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού και τη στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.

Ο υπουργός ενημερώνει ότι οι μεγαλύτερες ζημιές σε μαστιχοφόρους σχίνους καταγράφηκαν στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων και κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Πυργίου, Αρμολίων, Βέσσας, Λιθίου, Ελάτας, Ολύμπων, καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων. Η απώλεια της ετήσιας παραγωγής εκτιμάται σε 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου