Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Χαμός με την αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο

Χαμός με την αυθαίρετη δόμηση στη ΜύκονοΑνεξέλεγκτες νέες οικοδομές και προσθήκες

Οικοδομικός οργασμός με άρωμα παρανομίας παρατηρείται στη Μύκονο. Κατοικίες ανεγείρονται χωρίς άδεια, από ιδιοκτήτες πρόθυμους να πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα, προκειμένου να τις εντάξουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, παρά τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος.

Στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ο νομοθέτης έδωσε προθεσμία για να τακτοποιήσει παράνομα κτίσματα έως και τις...
28 Ιουλίου 2011. Ήταν σαν να είπε «Πηγαίνετε και κτίστε παντού».

Υπεύθυνοι πολεοδομικών γραφείων στην περιοχή αναφέρουν: «Κάποιος επιχείρησε να χτίσει παράνομα σχεδόν απέναντι από γραφείο Πολεοδομίας. Πήγαμε να ζητήσουμε άδεια και μέχρι να έρθει η αστυνομία, είχαν εξαφανιστεί όλα, προκειμένου να γλιτώσουν το αυτόφωρο».

Αν και ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Κουσαθανάς έχει διαφορετική εικόνα και ισχυρίζεται ότι μόλις διαπιστωθεί παράβαση, αμέσως επεμβαίνει η αστυνομία και οι εργασίες διακόπτονται, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφέρεται επίσης, ότι σε δύο ξενοδοχεία, το ένα στα «περίχωρα» της Χώρας και το άλλο πάνω από διάσημη παραλία του νησιού... προσθέτουν δωμάτια.

Σε μία άλλη παραλία χτίζεται ολόκληρο μπαρ στα όρια της ακτής, ενώ αρκετά είναι και τα μεμονωμένα σπίτια που χτίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πιο συνηθισμένο θέαμα όμως είναι οι προσθήκες: ένα δωμάτιο, μία αποθήκη, ένα γκαράζ.

Αυτό που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στις δεκάδες οικοδομές του νησιού είναι η γνωστή πινακίδα – που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, μπροστά από την οικοδομή – με τον αριθμό της οικοδομικής άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Δήμο Μυκόνου, στην πολεοδομία έχουν κατατεθεί 160 καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν, οι περισσότερες ανώνυμες.

«Όπου δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει ευτυχώς...το Photoshop», λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, εννοώντας την πατέντα που εφαρμόζουν, προσθέτοντας μέσω υπολογιστή κτίρια σε οικόπεδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου