Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα…
Το 2ο πανελλήνιο συνέδριο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας στις 8-11 Δεκεμβρίου.
Η όλη εκδήλωση διοργανώνεται από τα υπουργεία, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, στο πλαίσιο του προγράμματος...
HEART, τελεί δε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, που θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Ειδικό θέμα του συνεδρίου θα είναι: «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».
Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι ειδικοί, με την επιστημονική ηγεσία του καθηγητή του Harvard, Gregory Connolly, έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και διαλέξεις που θα καλύψουν τις καίριες πλευρές του όλου θέματος.
Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι έχουν γίνει πολύ αξιόλογα και σημαντικά βήματα προόδου. Με αρχή τον σεβασμό του πολίτη, η Επιτροπή και οι συνεργαζόμενοι φορείς έχουν διατυπώσει και υπηρετούν ένα δύσκολο σχέδιο δράσης, που συνδυάζει την καταστολή των μηχανισμών παραγωγής νέων καπνιστών και την μείωση των ήδη υπαρχόντων, με την ανάπτυξη ενός διαχρονικού εκπαιδευτικού προγράμματος, που φιλοδοξεί να καλύψει όλα τα επίπεδα της Παιδείας μας, δημόσιας και ιδιωτικής.
Το θέμα του πρώτου συνεδρίου ήταν «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» και το σχετικό λογότυπο αποτελεί σήμερα έμβλημα της Επιτροπής.
Οι μηχανισμοί των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και συνεργάζονται αρμονικά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος HEART, στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Harvard και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθουσιαστικά και συνοψίζονται στα εξής σημεία:
-Μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 % μεταξύ 2009-2011.
-Η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή.
-Τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό (PM 2,5) σε χώρους εστίασης και διασκέδασης έχουν μειωθεί κατά 35% μεταξύ 2010-2011.
-Η προσέλευση των καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος έχει αυξηθεί μέχρι και 50%, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
-Οι έλληνες πολίτες, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, επιζητούν την λήψη και εφαρμογή σωστών μέτρων για την μείωση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ποσοστό αποδοχής τέτοιου είδους μέτρων από τους ίδιους τους καπνιστές.
-Μείωση της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων κατά 15% μεταξύ 2009-2010.
‘Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με συνεργασία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς αντεγκλήσεις και πρακτικά χωρίς καταστολή, εφόσον, όπως είναι γνωστό, οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη πλήρως αναπτυχθεί, κυρίως λόγω της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Επισημαίνεται επίσης, η ολιγωρία της κρατικής διοίκησης στην υποστήριξη των φαρμάκων κατά του καπνίσματος, γεγονός το οποίο δεν διευκολύνει το έργο της Επιτροπής.
Στοιχεία για το κάπνισμα
• Το κάπνισμα στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο κάπνισμα, εκ των οποίων 500.000 καταγράφονται στην Ε.Ε.
• Ο υψηλός επιπολασμός του καπνίσματος και η πλειάδα των νοσημάτων με τα οποία σχετίζεται επιδημιολογικά έχουν ως αποτέλεσμα να αποτελεί στην Ελλάδα σήμερα (το κάπνισμα) την κυριότερη αιτία επιβάρυνσης του φορτίου νοσηρότητας
• Οι δαπάνες υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι αναλόγως υψηλές και εκτιμώνται στα 3.3 δισ. ευρώ ετησίως
• Το φορτίο νοσηρότητας και το οικονομικό φορτίο καθιστούν το κάπνισμα υψηλή υγειονομική προτεραιότητα. Συνεπώς οι δράσεις και οι πολιτικές έναντι του καπνίσματος είναι απολύτως απαραίτητες
• Η διεθνής βιβλιογραφία διαθέτει πλειάδα ενδείξεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποτελεσματικότητα (cost-effectiveness) των διαφόρων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, μεταξύ αυτών και της φαρμακευτικής θεραπείας
• Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε αντικαπνιστικής παρέμβασης στο ατομικό επίπεδο είναι η προσωπική επιθυμία του καπνιστή για διακοπή
• Στο πεδίο της δημιουργίας κινήτρου, το σημαντικότερο μέτρο τεκμηριώνεται ότι είναι η αύξηση των τιμών των τσιγάρων μέσω της φορολογίας
Εκτιμάται ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου στην Ελλάδα σήμερα θα είχε ως αποτέλεσμα:
- 440 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα, τα οποία θα αυξάνονταν σε 1,1 δισ. ευρώ, αν καταπολεμούνταν το λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού
- 460.000 λιγότερους καπνιστές
-150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα και
- 235.000 αποφευχθέντες πρόωρους θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα σε βάθος χρόνου
Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!
Ετικέτες
Χίος
(4255)
Βολισσός
(192)
ΟΧΣΑ
(141)
Οινούσσες
(131)
Βροντάδος
(84)
Πυργί
(80)
Μεστά
(54)
Κάμπος
(39)
Χαλκειός
(36)
Αρμόλια
(32)
Καλλιμασιά
(29)
Καλαμωτή
(24)
Ποταμιά
(20)
Λεπτόποδα
(19)
Κουρούνια
(18)
Πισπιλούντα
(18)
Κέραμος
(17)
Θυμιανά
(16)
Χάλανδρα
(15)
Καρυές
(13)
Λαγκάδα
(13)
Καμπιά
(12)
Νένητα
(12)
Δαφνώνας
(11)
Βίκι
(9)
Νεοχώρι
(8)
Πιραμά
(7)
Ελευσίνα
(5)
Κηφισιά
(4)
Γρου
(2)
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου