Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για τη μνήμη από τα 558 χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διοργάνωσαν η ΕUROCLASSIKA Ομηρική Ακαδημία και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής

Εκδήλωση για τη μνήμη από τα 558 χρόνια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διοργάνωσαν την Κυριακή 29 Μαΐου η ΕUROCLASSIKA Ομηρική Ακαδημία και η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του Μεγάρου «Μακεδονία» του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου».
Συμμετείχαν ο Σύλλογος Φιλία Εθνών (πρόεδρος Ευαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου), και τα Χιώτικα σωματεία "οι φίλοι του Χιώτικου χωριού", (πρόεδρος Μαρκέλλα Βαρώνη), "οι φίλοι του Δρομοκαϊτείου" (πρόεδρος Νίκη Σκαρβέλη). Η εκδήλωση άρχισε με Βυζαντικούς ύμνους και τραγούδια από τη χορωδία του Χάρη Νταραβάνογλου.
Ακολούθησε...
απαγγελία ποιήματος με τίτλο της Αγίας Σοφιάς από τον καπετάν Κώστα Φράγκο, ο οποίος έκανε και έναν παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Κωνσταντινούπολη και της σημερινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
Ακολούθησε χαιρετισμός του πρόεδρου της ΟΧΣΑ Αργύρη Κοκκινάκη, ο οποίος είπε:

«Θα μου επιτρέψετε πριν αναφερθώ στην επέτειο των 558 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, να πω δύο λόγια, για να αιτιολογήσω, γιατί η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, που φέτος έχει διοργανώσει τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις, παρά τις κακές οικονομικές συγκυρίες, η τελευταία την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαΐου, για τη σφαγή της Χίου, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ομηρικής Ακαδημίας, να είναι αρωγός σε εκδηλώσεις της.

Η Ομηρική Ακαδημία, με ουσιαστική έδρα τη Χίο, είναι ένα πνευματικό όργανο, που προβάλει διεθνώς, την πολιτιστική ζωή του νησιού μας Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι οι Χιώτες να είμαστε στο πλευρό της.

Θέλω λοιπόν δημόσια, να ευχαριστήσω, σαν Χιώτης, τη Δρ. Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου, που είναι αναμφίβολα, ο ακρογωνιαίος λίθος της Ομηρικής Ακαδημίας.
Έχω δε υπόψη μου, να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΧΣΑ, το ένα από τα δύο πρόσωπα που θα τιμήσει η Ομοσπονδία στην εκδήλωση «Τιμής», που κάνει κάθε Μάρτιο σε πλοίο, να είναι η κ. Γιατράκου.

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερης σημασίας, για ολόκληρο τον ελληνισμό, αφού η βασιλεύουσα, η Πόλη με τη λαμπρή χιλιόχρονη ιστορία, σαν σήμερα 29 Μαΐου αλώθηκε.

Η Πόλη, που «σκόρπισε» τον Χριστιανισμό, το φως, τα γράμματα, σε Ανατολή και Δύση, εάλω. Θρησκεία, Τέχνη, Γράμματα, Πολιτισμός, Εκχριστιανισμός, έφθασαν στο αποκορύφωμά τους στο Βυζάντιο, το οποίο εξημέρωσε λαούς, κάτι που το ομολογούν και οι ίδιοι στις ώρες της αυτοσυνειδησίας τους.

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, αισθάνομαι την ευλογία, ότι η καρδιά της Χίου, κτυπά Βυζαντινά, με τη Νέα Μονή και άλλους Βυζαντινούς Ναούς της.

Έχω την άποψη, ότι οι αρμόδιοι παράγοντες της Χίου στην προσπάθειά τους για αύξηση του τουρισμού του νησιού, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο θρησκευτικό τουρισμό». Και κατέληξε:
«Η Βυζαντινή αυτοκρατορία και η Πόλη μπορεί εδαφικά να έπεσαν, η πνευματική τους όμως ακτινοβολία δε θα πάψει ποτέ να καταυγάζει στην οικουμένη και να μας γεμίζει με ελπίδα ότι η μεγάλη ιδέα, θα γίνει κάποτε πραγματικότητα.
«Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι».

Κύριοι ομιλητές, ήταν:

-Η φιλόλογος Ελένη Κοντού, η οποία μίλησε με θέμα: «Η Άλωση στη λογοτεχνία» και αναφέρθηκε σε λογοτεχνικά κείμενα πεζά και έμμετρα που αφορούν την Άλωση.

-Η διευθύντρια της Ομηρικής Ακαδημίας Δρ. Μαρία Γιατράκου, με θέμα «Η Πόλης εάλω, η αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων, ουκ εάλω». Η κ. Γιατράκου έκανε μια διαδρομή στην ιστορία της Άλωσης, τονίζοντας διάφορα θέματα, που έγραψαν ιστορικοί και αφορούσαν την πορεία, από το κτίσιμο της πόλης το 330 μ.Χ., μέχρι και την άλωσή της το 1453.

Τέλος, η Λέκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Κονδύλη με πολύ γλαφυρότητα αναφέρθηκε «1453. Τα μεγάλα όχι και τα μικρά ναι του ελληνισμού». Και έκλεισε μ’ ένα ΟΧΙ, στη λησμονιά.
Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος του Γεώργιου Βιζυηνού Το Μπαλουκλί: "Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής", από τη φιλόλογο Βιβή Ποταμούση.

Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής)
ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού


Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη
την Πόλη την μεγάλη.

Σαράντα μέρες έκαμεν ο 'γούμενος το ψάρι
στα χείλη του να βάλη.

Απ' τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
τηγανισμένο ψάρι.

–Αν μας φυλάγ' η Παναγιά καθώς μας'ε φυλάγει,
την Πόλη ποιος θα πάρη;

Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
–Θεός να τα βλογήση!

Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ' αργυρό τηγάνι,
για να τα τηγανίση.

Τα τηγανίζ' από την μια, και πά' να τα γυρίση
κι από το άλλο μέρος.

Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
και τάχασεν ο γέρος!

–Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
στην Πόλη την μεγάλη!

Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
μας κόβουν το κεφάλι!

–Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
Με φαίνεται σαν ψεύμα!

Μ' αν είν' αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια
να πέσουν μες στο ρεύμα!

Ακόμ' ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι' απ' το τηγάνι,
την μια μεριά ψημένα,

πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
γερά, ζωντανεμένα.

Ακόμ' ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν' από το μέρος,
όπου τα είχε ψήσει.

Φυλάγουν το Βυζάντιο ν' αναστηθή κι ο γέρος
να τ' αποτηγανίση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές της κ. Γιατράκου, από το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ των καθηγητών, ήταν ο Βασίλης Κέκης, τέως πρόεδρος της ΟΧΣΑ, Παναγιώτης Βαρλάς, η Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Βοριάς, ο συγγραφέας Στέλιος Καράβολας.
Ακολούθησε κέρασμα προσφορά από τον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου