Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ιδρύθηκε Πανχιακή Εταιρία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ιδρύθηκε, -μετά από ιδέα/πρόταση της Χιώτισσας γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου-, στην Αθήνα, από γνωστούς Χιώτες αστική πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Πανχιακή Εταιρία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το καταστατικό της εταιρίας υπεγράφη στις 12 Μαΐου 2008 από τους, Δημ. Λινό (επίτ. Εισαγγελέα Α.Π.), Δημ. Σκαρβέλη (στρ/γό  Ακαδημαϊκό), Μιχ. Τριαντάφυλλο (αερολιμενάρχη Χίου), Λαυρ. Δελλασούδα (ομ. Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών), Ε. Αγγελάκο (δήμαρχο Οινουσσών), Δρ. Μ. Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου (ευρωβουλευτή), Δρ. Γ. Παναγιωτόπουλο (καθ. Παν/μίου), Δόμνα Σταματογιαννοπούλου-Δελλασούδα (διακοσμήτρια), ...
Μ. Κριμιζή-Αναστασοπούλου (φιλόλογο), Δρ. Παναγ. Βαρλά (πανεπιστημιακό), Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη-Πουτού (καθ. Παν/μίου), Στ. Μιχαηλίδη (αρχιπλ. Λ.Σ.), Νίκη Σκαρβέλη (πρρόεδρο Φίλων Δρομοκαϊτείου), Δρ. Σεβ. Καραχάλιου-Χαβιάρα (ιατρό), Ρωξ. Τσιμπιροπούλου (πολιτ. Επιστήμονα), Μαίρη Παπακωνσταντίνου (γλύπτρια), Δημήτρη Ν. Λαϊνά, Ξένη Φύλλα (συγγραφέα), Ασπ. Σπυρομήλιου (επιχειρηματία), Μαρία Βάβαλη (φιλόλογο), Καλλ. Σκηνίτη (πρόεδρο Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ένωσης), Αργύρη Κοκκινάκη (δημοσιογράφο, πρόεδρο ΟΧΣΑ), Ιω. Καράλη (πρόεδρο Φ.Ο.Χ.), Αικατ. Κόκκοτα (τ. δ/ντρια Ε.Τ.Ε.), Παν. Πιτσάκη (δικηγόρο, πρόεδρο Ε.Ο.Σ.), Αργ. Μάντη (δημοσιογράφο) και Καλλ. Παπακωνσταντίνου (αγιογράφο).

Όπως αναγράφεται στο κεφάλαιο «Σκοπός» του καταστατικού της εταιρείας, «οι εταίροι θα επιδιώξουν την πραγματοποίηση ενεργειών ανάδειξης δημιουργών, τα έργα των οποίων έχουν διαχρονική και υπερτοπική αξία, τονίζοντας παράλληλα τη σύνδεση των δημιουργών αυτών με τοπικά χαρακτηριστικά».

Αναλυτικότερα, θα επιδιώξουν την οργάνωση και υποστήριξη συνεδρίων και σεμιναρίων επί των θεμάτων των τεχνών και γραμμάτων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άλλων εκδηλώσεων «που αναδεικνύουν τους δημιουργούς και τα έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού καθώς και τη σημασία τους τόσο στη διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στην διεθνή γραμματεία και στοχεύουν στην αποκατάσταση ιστορικών λαθών και σκοπίμων παραπλανήσεων που θίγουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας»

Πρώτη ενέργεια της εταιρίας, οι εταίροι κρίνουν ότι «θα πρέπει να αποτελέσει η προώθηση της ανέγερσης στο αεροδρόμιο Χίου μαρμάρινου ή ορειχάλκινου ανδριάντα του Ομήρου που, με επιθυμία των απανταχού Χίων, ήδη φιλοτεχνείται από τον Ιανουάριο του 2008 από τη Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου, η παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση του οποίου έχει ήδη εγκριθεί από το Υ.ΜΕ. μετά την μετονομασία του Αεροδρομίου Χίου σε «Αεροδρόμιο Ομήρου», και στη συνέχεια η συντήρηση του έργου, ώστε να γνωρίζουν οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι ότι επισκέφθηκαν την πατρίδα του επιφανέστερου αρχαίου έλληνα ποιητή. Προς το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί η συλλογή πόρων από χορηγούς εντός και εκτός Ελλάδος».

Σημειώνεται, ότι ως «Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Εικαστικών Έργων» της εταιρίας ορίζεται από το καταστατικό το ιδρυτικό μέλος Μαίρη Παπακωνσταντίνου, η οποία έχει αναλάβει και το προαναφερόμενο έργο του ανδριάντα του Ομήρου, που θα τοποθετηθεί στο Α/Δ Χίου, ενώ δημιουργείται επίσης «Πολιτιστικό Συμβούλιο» με εισηγητικό χαρακτήρα, όπου θα προΐστανται με την ιδιότητα του προέδρου ο Δρ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, η Δρ. Σεβ. Χαβιάρα-Καραχάλιου και ο Παν. Πιτσάκης.br /Εκτός αυτών, το καταστατικό προβλέπει «Συμβουλευτική Επιτροπή», αποτελούμενη από τους Λαυρ. Δελλασούδα και Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου