Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ξεσηκωθείτε, αντιδράστε στις βολές πριν να είναι πολύ αργά για τη Βολισσό, για την Αμανή

Το πρόβλημα που δημιουργούν οι βολές που γίνονται εκτός ειδικών πεδίων από το στρατό, είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. 

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Επί χρόνια, στη Νότια Χίο και συγκεκριμένα στα Κάτω Φανά, στους Ολύμπους, ο στρατός,  η 96 ΑΔΤΕ, έκανε άσκηση ετοιμότητας και έριχνε βολές με πραγματικά πυρά. Αυτό επιβάρυνε το οικοσύστημα με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να ξεσηκωθεί, να αντιδράσει για το κακό που συντελούνταν στην περιοχή τους και να καταφέρουν να το σταματήσουν.

Μάλιστα παρότι η...
διακοπή ρίψεων έχει γίνει πάνω από τέσσερα χρόνια, πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού και συγκεκριμένα το Τάγμα Εκκαθάρισης  Ναρκοπεδίων Ξηράς, προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόμενο εκεί συστηματικά, να εκκαθαρίσει το παλαιό πεδίο βολής από τα υπολείμματα βολών δεκαετιών. 

Από χθες το πρωί, στη Βολισσό και συγκεκριμένα, σ' όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Σιδηρούντα (παραλία Πραστιά) έως την Παρπαριά (παραλία Ζανακούντα ή Αγ. Ισίδωρος), γίνονται βολές, όπως εξάλλου συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, την τελευταία πενταετία. 

Τα βλήματα που ρίχνει ο στρατός σκάνε στη θάλασσα και τα υπολείμματα καταλήγουν στον πάτο της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του οικοσυστήματος, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως "παράδεισος" για τον εναλλακτικό τουρισμό, τον οποίο μπορεί να στηρίξει η ευρύτερη περιοχή της Αμανής, με το φυσικό της κάλος, αν βέβαια, αυτό δεν καταστρέφεται από ενέργειες όπως αυτή των αλόγιστων βολών στο βωμό της εκπαίδευσης του στρατού μας. 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την οικολογική καταστροφή που δημιουργούν οι παραπάνω εκρήξεις, υπάρχει και τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού από τις λιγοστές οικογένειες που μένουν μόνιμα στην περιοχή, δεν είναι λίγες αυτές που συντηρούνται από την αλιεία. 

Δυστυχώς, τα ψαριά και γενικά το θαλάσσιο οικοσύστημα δεν κινδυνεύει μόνο από την πετρελαιοκηλίδα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Η ευαισθησία δεν πρέπει να σταματάει εκεί που είναι οι πολλοί. 

Αν συνεχιστούν οι βολές στη θάλασσα της περιοχής της Βολισσού, τα έσοδα και των ανθρώπων που ζουν από την αλιεία θα εξολοθρευτούν μαζί με τα ψάρια  που εξολοθρεύονται σε κάθε μια από αυτές τις βολές. 

Η τοπική κοινωνία με τα όποια όργανα την εκπροσωπούν αρετών και μη, πρέπει να ξεσηκωθεί, να αντιδράσει πριν να είναι αργά, συλλογικά και κατά μονάδα, προς όποια κατεύθυνση μπορεί ο καθένας, για να σταματήσει το κακό, όπως έγινε και στη νότια Χίο. 

Αντίδραση υπήρξε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, για την οποία αναφερόμαστε σε προηγούμενο άρθρο μας. Διαβάστε σχετικά...πατήστε εδώ

1 σχόλιο:

  1. Πόσο ηλίθιο είναι.Αντί να ρίχνουν και από την πλευρά της Τουρκίας ρίχνουν προς το Αιγαίο να χαλάνε μόνο δικά μας νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή