Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Κατάψυξη σπέρματος: Μέχρι πόσα χρόνια είναι εγγυημένη; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κατάψυξη σπέρματος: Μέχρι πόσα χρόνια είναι εγγυημένη; Όλα όσα πρέπει να ξέρετεΑίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες είδηση ότι ο Βρετανός Greg Rutherford είναι ένας από τους πολλούς αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και οι οποίοι έσπευσαν να καταψύξουν δείγμα από το σπέρμα τους, υπό τον φόβο των πιθανών συνεπειών του ιού Ζίκα στη γονιμότητά τους!

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά, ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου σε μια έγκυο γυναίκα, ή σε μια γυναίκα που έχει τον ιό και μετά συλλαμβάνει το παιδί. Συγκεκριμένα...
προκαλεί μικροκεφαλία στο παιδί.

Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι παραμένει στο αναπαραγωγικό σύστημα των μολυσμένων ανθρώπων για έως και 2 χρόνια. Δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά έχει σοβαρές συνέπειες αν εκείνοι γίνουν γονείς.

Τα δύο χρόνια μπορεί να μοιάζουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποθηκεύσετε οτιδήποτε σε έναν καταψύκτη, αλλά στην περίπτωση του σπέρματος, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το κατεψυγμένο σπέρμα γενικά αποθηκεύεται σε φιαλίδια χωρητικότητας από 0,4 ml έως και 1,0 ml υγρού. Μετά την... κατάθεση στην αντίστοιχη τράπεζα, το σπέρμα καταψύχεται κρυογονικά με την βοήθεια υγρού αζώτου και διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι να χρειαστεί να αποψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί για σπερματέγχυση.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ για το παλαιότερο κατεψυγμένο σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για γονιμοποίηση είναι 22 χρόνια!

Αν σκέφτεστε για το πώς η διαδικασία της κατάψυξης και απόψυξης μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το σπέρμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο κατακερματισμός του DNA έχει αποδειχθεί ότι είναι αμελητέος ακόμη και μετά από τρεις κύκλους κατάψυξης και απόψυξης, χωρίς ενδείξεις χρωμοσωμικών, ή γενετικών ανωμαλιών στα προκύπτοντα παιδιά, σε σύγκριση με το “φρέσκο” σπέρμα.

Φυσικά, 22 χρόνια δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με παλαιότερο δείγμα σπέρματος που έχει καταγραφεί ποτέ. Ανακαλύφθηκε πέρυσι και έχει χρονολογηθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια!

http://mentalfloss.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου