Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, περιορισμός ομαδικών απολύσεων – Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση μνημονιακών νόμων

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, περιορισμός ομαδικών απολύσεων – Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση μνημονιακών νόμων- Μέσα σε 15 μέρες το νομοσχέδιο που καταργεί μια σειρά από μνημονιακά μέτρα στα εργασιακά
- Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρω, αλλά κανείς δεν λέει πότε
- Τέλος στις ατομικές συμβάσεις με επαναφορά των συλλογικών και περιορισμός των ομαδικών απολύσεων
- Ποιες είναι οι οκτώ αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και τι προβλέπουν

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες υπόσχεται ο Πάνος Σκουρλέτης ότι θα φέρει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά. Ο υπουργός Εργασίας με οκτώ βασικές αλλαγές σχεδιάζει να...
αλλάξει το τοπίο, καταργώντας μια σειρά από μνημονιακές διατάξεις που σε πολλές περιπτώσεις επέβαλαν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα.

Αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά στην πληροφόρηση και ειδικά σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις εταίρων και δανειστών όλα δείχνουν ότι μια σειρά αλλαγών μπορούν να περάσουν έστω και σε βάθος χρόνου.

Πρώτη βασική αλλαγή σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο δεν θα είναι άλλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι σήμερα στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και 586 ευρώ για τους υπόλοιπους.

Συνολικά 447.000 άτομα παίρνουν είτε ως μισθό, είτε ως μεροκάματο τα βασικά. Ωστόσο ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και την ευρύτερη μισθολογική κλίμακα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν από το υπουργείο η πρώτη μικρή αύξηση θα γίνει εντός του έτους, όμως δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτή. Επίσης σε βάθος χρόνου και μετά από διάλογο με τους εργοδότες θα γίνει και η δεύτερη αύξηση.

Εδώ ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τη μεριά των εργοδοτών καθώς επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ σημαίνει άμεση αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά τουλάχιστον 22%. Έτσι από την κυβέρνηση δεν προσδιορίζεται το πότε θα επανέλθει ο μισθός στα 751 ευρώ.

Σημαντική αλλαγή ωστόσο για όλους τους εργαζόμενους άσχετα απ' τη μισθολογική κλίμακα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και ειδικά της ΕΓΣΕΕ που θα καλύπτει πλέον κάθε εργαζόμενο προστατεύοντάς τον από τις επιχειρησιακές και ακόμη περισσότερο από τις ατομικές.

Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τις διατάξεις για την πενθήμερη εργασία, την εργασία της Κυριακής, αλλά και την υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις, άσχετα από το εάν τις έχουν υπογράψει ή όχι.

Κομβικής σημασίας θεωρείται επίσης το γεγονός ότι θα καταργηθεί και η μνημονιακή αύξηση του μίνιμουμ των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του πλαφόν από το 5% που είναι σήμερα στο 2% .

Παράλληλα επανέρχεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ίσως αλλάξουν εκ νέου και τα ποσά αποζημίωσης που ειδικά από τα 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω μένουν ουσιαστικά στάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου