Κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα για τον κορονοϊό, τα μέτρα πρόληψης και τα μέσα εξόντωσής του στην κοινότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να περιοριστεί ο κορονοϊός σε παγκόσμιο -και φυσικά εθνικό- επίπεδο, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν είναι απαραίτητα σίγουροι για τι να περιμένουν αφότου κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως, για παράδειγμα, ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες.
Το CDC είπε ότι οι αναμενόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν:
- πυρετό
- ρίγη
- κόπωση και
- πόνο στο σημείο της ένεσης
Όλα αυτά είναι η φυσιολογική απόκριση στο σώμα σας που δημιουργεί ανοσία στον κορονοϊό. Αλλά υπάρχει και μια άλλη παρενέργεια που πρέπει να γνωρίζετε. Μια σπάνια, παρενέργεια, αλλά μια που μπορεί να σας τρομάξει, αν σας συμβεί.
Κορονοϊός: Πώς συνδέεται το εμβόλιο με εξόγκωμα στην μασχάλη του χεριού που το κάνετε
Μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν έχουν συζητηθεί τόσο πολύ είναι ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ένα εξόγκωμα στην μασχάλη του χεριού, στο οποίο κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.
Εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο, μην ανησυχείτε. Πρώτα απ’ όλα είναι κάτι σπάνιο. Δεύτερον, οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι αυτή η παρενέργεια δεν είναι καθόλου ανησυχητική.
Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα εξογκώματα στην μασχάλη εμφανίζονται συνήθως 2-4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τείνουν να διαρκούν το πολύ δύο μέρες. Επιπλέον, αυτή η παρενέργεια φαίνεται να είναι πολύ σπάνια. “Οι αναφορές λεμφαδενοπάθειας ήταν ανισορροπημένες. Το 1,1% των ατόμων στην ομάδα εμβολιασμού και το 0,6% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέφεραν αυτήν την παρενέργεια”, αναφέρει το CDC.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δρ. Purvi Parikh, ανοσολόγος στο Allergy & Asthma Network, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι ένας τρόπος που το σώμα τείνει να δείξει ότι δημιουργεί μια ανοσολογική απόκριση. Οι λεμφαδένες σας περιέχουν ανοσοκύτταρα και αυτοί που είναι κοντά στην μασχάλη σας διογκώνονται, επειδή είναι οι πλησιέστεροι στο σημείο της ένεσης στο χέρι σας.
Πηγές: https://www.popsugar.com, https://www.cdc.gov (1), https://www.cdc.gov (2), https://bgr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου